Julkaistu: 20.03.2017
Aihe: Kokemuksia
Avainsanat: , ,

Vertaischat kasvattaa vetovoimaansa

Vertaisohjaaja Petri on pitkänlinjan Pelirajat’on vertaisohjaaja, jolla on kokemusta ryhmän ohjauksesta, kokemusasiantuntijuudesta, vertaispuhelimesta ja nyt viimeksi vertaischatista.

Pelirajat’on aloitti vertaischatin pilotoinnin syksyllä 2016, ja mukana on ollut kaksi pelaajataustaista vertaisohjaajaa ja yksi läheinen. Vertaischat on Pelirajat’on palveluna uusin ja pilotoinnista kerättyjä kokemuksia on tarkoitus tulevaisuudessa hyödyntää palvelua edelleen kehitettäessä.

”Lähdin mukaan, koska minua kiinnosti mahdollisuus tuoda lisäulottuvuutta tuen tarjoamiseen. Vertaischat on loistava mahdollisuus heille, jotka syystä tai toisesta eivät halua tai pysty osallistumaan ryhmiin tai halua puhua puhelimitse. Myös itseäni kiinnosti auttaa tämän uuden tukimuodon kautta muiden palveluiden lisäksi.”

Tieto vertaischatin mahdollisuudesta on vähitellen alkanut tavoittaa yhteistyökumppaneita ja heidän kauttaan myös asiakkaita. Resurssit mahdollistavat jokaiselle vertaisohjaajalle noin kaksi tuntia viikossa chattaamista aina tunnin tai kaksi kerrallaan.

”Minulla on yksi päivä ja yksi ilta-aika. Iltaisin on selkeästi vilkkaampaa. Ihmisillä on todennäköisesti iltaisin enemmän aikaa muutenkin ja sen myötä myös mahdollisuus löytää palvelu helpommin. Tunti on ollut riittävä aika. Siinä ajassa ehtii keskimäärin 1-2 henkilön kanssa käymään keskustelua. Vielä on kuitenkin harvoin ollut tilannetta, että olisi syntynyt jonoa. Sen varalta palvelua on tarkoitus myös edelleen kehittää.”

Palaute on ollut välitöntä. Ihmiset ovat kiittäneet suoraan ja kehuneet tätä avunsaannin mahdollisuutta.  ”Huomaa, että tälle on tarvetta ja tulevaisuutta laajemminkin.”

Missä ja milloin vaan?

Vertaischat on matalankynnyksen palvelu parhaasta päästä. Periaatteessa sen voi toteuttaa missä ja milloin tahansa, sekä palveluntarvitsija että -tuottaja. Tarvitaan vain kone tai kännykkä ja toimiva nettiyhteys. Myös yksityisyys on chatissa vertaansa vailla, ja se voi monien kohdalla madaltaa kynnystä hakea apua ensimmäistä kertaa.

”Chatissa voi olla helpompaa aloittaa puhuminen kirjoittamalla, kuin soittamalla tai menemällä ryhmään. Saattaa olla niin, että tämä on joillekin hyvä tapa saada ensiapua, minkä jälkeen muista palveluista on sitten helpompi lähetä hakemaan enemmän lisäapua.”

Vertaisohjaajalta chat kuitenkin vaati yhtä lailla valmistautumista, keskittymistä ja vireessä oloa kuin mikä tahansa muukin ohjausmuoto ennen oman vuoron alkamista tai ryhmän vetämistä.

”Ja jälkeenpäin täytyy varautua omiin pohdintoihin, joita onneksi voi usein jakaa muiden vertaisohjaajien kanssa. Tukea saa myös Pelirajattoman ammattilaisilta, joiden kanssa on toimiva työnohjaus vertaisohjaajan tukemiseksi vapaaehtoistyössään.”

Ytimekästä ajattelua ja visiointia

”Suurin ero vertaischatissa verrattuna vaikka vertaispuhelimeen, on tietenkin se, että äänenpainoista ei voi päätellä mitään eikä omakaan ääni eri vivahteineen ole apuna. Toisaalta kun kirjoittaa, niin ajatukset ovat aika täsmällisiä ja ytimekkäitä puolin ja toisin. Viestit ovat tavallaan selkeämpiä, jo kertaalleen ajateltuja. Chatissa voi myös pyytää hetken lisäaikaa, jos haluaa hakea tarvittavaa lisätietoa, ja linkittää sen heti mukaan itse keskusteluun.”

”Visiona on esimerkiksi se, että voisi tarjota palvelua useammin viikossa, ja myös siten että yhteydenottoja ja kysymyksiä voisi jättää, ja vertaisohjaaja palaa niihin sitten sovitusti myöhemmin. Myös erilaisia teema- ja ryhmächatteja, joissa mahdollisesti välillä joku asiantuntija mukana olisi hienoa voida jatkossa toteuttaa. Myös teknisesti alusta, jolla chat tuotetaan pitää aika ajoin päivittää ja seurata mitä muut toimijat eri aloilla tuottavat, jotta pysytään ajan tasalla.”

 

Pelaatko liikaa? Kärsitkö läheisen pelaamisesta? Tule keskustelemaan ja kysymään vertaischattiin

teksti: Anita Malkamäki

ooter(); ?>