fbpx Hyppää sisältöön

Mietitkö vertaisryhmään tuloa? Tällaista ryhmässä on

Vertaisryhmät

Monelle tulee vertaisryhmästä ensimmäisenä mieleen tilanne, jossa istutaan piirissä – usein kiikkerän epämukavilla tuoleilla – puheenvuoron siirtyessä ohjaajan sanelemana osallistujalta toiselle. Jokainen kertoo vuorollaan asiansa ja siirtyy sen jälkeen tuijottamaan hiljaa omia kengänkärkiään.

Tuo mielikuva tuntuu kaukaiselta Pelirajat’on-vertaisryhmän kokoontumisessa.

Vertaisryhmissä vallitsee välitön ja rento tunnelma. Moni kokee suurta helpotusta päästessään vihdoin puhumaan ongelmallisesta pelaamisesta, tai pelaajan läheisenä elämisestä, yhdessä toisten samassa tilanteessa olevien vertaisten kanssa. Keskustelu kulkee vapaasti ja halutessaan voi vain kuunnella.

Pelirajat’on-vertaisryhmät käynnistyvät eri paikkakunnilla syksyllä ja keväällä. Ryhmiä järjestetään sekä pelaajille että läheisille. Ryhmään kannattaa osallistua, sillä saman asian kanssa painivien vertaisten kanssa käyty keskustelu ja ajatustenvaihto auttaa oikeasti.

Ryhmät kokoontuvat lähtökohtaisesti kerran viikossa 2 tuntia kerrallaan yhteensä 12 kertaa. Jokaiselle kokoontumiselle on oma teemansa, jonka puitteissa käydään vapaata keskustelua. Ryhmissä puhutaan mm. retkahduksista, ratkaisuista, ihmissuhteista ja omasta jaksamisesta. Ryhmiä ohjaavat vapaaehtoiset vertaiset, joilla on omakohtainen kokemus pelaamisesta tai läheisenä elämisestä. Ohjaaja toimii ryhmässä isäntänä tai emäntänä, ylläpitäen keskustelun punaista lankaa. Ryhmät eivät ole ammattityötä, hoitoa, terapiaa tai kuntoutusta.

Ihmisillä on kyky muuttaa omaa elämäänsä. Emme usko ylipsykologisointiin, vaan käytännön tekoihin. Vertaisryhmä ja -ohjaaja ovat tukena muutostyössä, johon on päätetty lähteä ryhmään ilmoittautuessa. Pelirajat’on-ryhmissä ei keskitytä vaikeuksiin vaan mahdollisuuksiin.

Vertaisryhmän toiminta kiteytyy näihin periaatteisiin

Kunnioitus ja tasa-arvo
Jokaiseen suhtaudutaan kunnioittavasti riippumatta vakaumuksesta tai henkilökohtaisista valinnoista.

Luottamus ja turvallinen ilmapiiri
Ryhmäläiset sitoutuvat vaitiolovelvollisuuteen, eikä ryhmän tai ryhmäläisten asioista kerrota ryhmän ulkopuolella.

Vapaaehtoisuus ja maksuttomuus
Ketään ei pakoteta mihinkään. Toiminta on kaikille maksutonta ja vapaaehtoista.

Kohtaaminen ja rakentava vuorovaikutus
Kukaan ei ryhmässä kuvittele tietävänsä mikä on toiselle parasta. Erilaisille mielipiteille annetaan tilaa.  Ihmiset kohdataan hyväksyvästi – ei kritisoiden. Jokaisella on yhtäläinen oikeus puhua tai olla hiljaa.

Yhteinen vastuu ryhmän onnistumisesta
Ryhmäläiset asettavat itse omat tavoitteensa ja ottavat vastuun niiden toteutumisesta. Vertaisohjaaja on ryhmän tasa-arvoinen jäsen ja kaikki huolehtivat yhdessä siitä, että keskustelu pysyy asiassa.

Vertaisryhmään osallistuneiden ajatuksia

”Sain ryhmältä enemmän kuin osasin odottaa. Sain sysäyksen muutokseen, uusia näkökulmia ja jaettua kokemuksia. Kaikin puolin hyvä kokemus.”

”Pelit vähenivät. Talous koheni. Parisuhde parani. Yöunet paranivat.”

”Sain uutta näkökulmaa ja etäisyyttä asiaan, sekä työvälineitä asioista puhumiseen pelaajan kanssa.

”Hain tukea pelaamattomuuden jatkumiseen ja sitä myös sain. Sain myös uusia ystäviä, joihin meinaan olla myös jatkossakin yhteydessä.”

”Sain tukea, avoimuutta ja ennen kaikkea itsetunnon takaisin.”

”Ryhmältä sain paljon enemmän kuin hain. Uskaltauduin puhumaan asiasta paremmin ja opin tunnistamaan omia oireita, kuten mikä laukaisee pelaamisen.”

”Opin että retkahtamisen jälkeen voi nousta! Mieliala ja toivo nousi!! Valehtelu väheni!”

”Pelaaminen vähentynyt huomattavasti. Retkahduksia on vähemmän ja ei enää retkahduksen jälkeen jää ”vatvomaan” asiaa, vaan elämä jatkuu aina huononkin valinnan jälkeen.”

”Auttoi ymmärtämään paremmin ongelmaa ja sitä miten eri laatuinen se voi olla eri ihmisillä.”

Ilmoittaudu mukaan oman paikkakuntasi vertaisryhmään tästä