Hyppää sisältöön

Ensimmäinen Pelirajaton-ryhmä Oulussa

Pelaajat, Vertaisryhmät

Käynnistelimme ryhmätoimintaa Oulussa pari viikkoa sitten. Ryhmään oli ilmoittautunut kaikkiaan yhdeksän henkilöä, joista ensimmäiselle kertaa paikalle pääsi viisi.

Aluksi keitimme kahvit ja kävimme hieman tarkemmin läpi, mistä tällaisessa ryhmässä on kysymys ja minkälaisissa kehyksissä tätä ryhmätoimintaa olisi tarkoitus viedä läpi.

Seuraavaksi vuorossa oli lyhyehkö esittelykierros, jonka aikana jokainen sai halutessaan vuorollaan kertoa itsestään sekä omasta peliriippuvuudestaan. Tuossa kierroksen aikana tunnelma alkoi rakentua avoimeksi ja päästessämme kierroksen loppuun, vapaa keskustelu alkoi varsin luontevasti. Keskustelimme, mitä odotuksia itse kullakin ryhmän suhteen oli ja minkälaisia asioita ryhmäkerroilla haluttiin käydä läpi. Lisäksi keskustelimme, millaisia eri ongelmia peliriippuvuus ihmisen elämään tuo. Tarinat olivat varsin monenkirjavia, mutta yhdistäviä tekijöitä löytyi vaikka kuinka paljon.

Ryhmän loppupuolella keskustelimme, kuinka peliongelma aiheuttaa loputtoman määrän erilaisia taloudellisia ongelmia. Sovimme alustavasti, että jollakin myöhemmällä kertaa pyytäisimme velkaneuvojaa vierailemaan kertomassa, millaista apua heidän kauttaan mahdollisiin talousvaikeuksiin ajautunut ongelmapelaaja voisi saada.

Ryhmäläisistä oli aistittavissa selkeä yhteenkuuluvuudentunne jo ensimmäisellä kokoontumiskerralla ja uskonkin ryhmän jatkuessa, porukkamme tiivistyvän entisestään.

Ryhmä kokoontuu tästä lähtien perjantai-iltaisin ja toivoa sopii, että mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut ottaisi rohkeasti yhteyttä. Ensiaskel avun saamiseen, on mennä pelkoja päin, ottaen yhteyttä ryhmän ohjaajaan ja sen kautta päästä keskustelemaan asioista. Seuraava ryhmäkerta on vielä tarkoitus pitää ryhmä avoinna, mahdollisten uusien ryhmäläisten tulla paikalle, mutta sen jälkeen ryhmä on tarkoitus sulkea, jotta ryhmähenki saataisiin rakentumaan mahdollisimman tiiviiksi ja yhtenäiseksi.

Itse olen jo alustavasti miettinyt ryhmän jatkoa sen verran, että tarkoituksena olisi jatkaa ryhmän kokoontumisia tarvittaessa tuon kymmenen kokoontumiskerran jälkeen ja ensi vuoden alussa olevaan seuraavaan ryhmänohjaajakoulutukseen saada mahdollisesti innostumaan uusia osanottajia, jotta tämä todella tärkeä foorumi saataisiin toimimaan jatkossakin.

Loppupäätelmänä todettakoon se, että allekirjoittanut on jälleen saanut todeta olevansa tässäkin asiassa vain yksi palanen kokonaisuudesta, kokonaisuudesta, jonka muut palaset ovat ryhmäläiset jotka muodostavat tiiviin kokonaisuuden jakaessaan kokemuksensa, voimansa ja toivonsa, saadakseen orjuuttavan riippuvuuden hallintaansa.

Tästä on todella hyvä jatkaa, päivä kerrallaan eteenpäin.

Kimmo Rasila
Oulun Pelirajaton-vertaisryhmän ohjaaja.