Hyppää sisältöön

På Svenska

Kort om Pelirajaton

Målet med Sosped stiftelsens Pelirajaton är att med hjälp av kamratstöd öka på välmående av personer som lider av spelproblem samt deras närmaste. Det är lätt att delta i Pelirajaton-grupperna och man kan dela med sig av sina erfarenheter och få stöd av de som har gått igenom samma sak.

Vi är baserade i Helsingfors, men vi utbildar ledare för kamratstödsgrupper överallt i Finland. Kamratstödsgrupper startas på ledarnas egna hemort. I projektet utnyttjas erfarenhetssakkunnighet; vi söker efter sådana kamratstödsledare som har egen erfarenhet av problematiskt spelande. Beslutet av att delta följer den gemensamma diskussionen. Vi erbjuder ledarna stöd, vidare utbildning och arbetsledning.

Kamratstöd för spelare och anhöriga

Pelirajaton-handledare är frivilliga lekmän som har gått en utbildning och deltar i regelbunden handledning. Alla handledare har personlig erfarenhet av problematiskt spelande. Verksamheten baserar sig på tanken att var och en har resurser och kunskaper att hjälpa sina likar.

Kamratstöd ges i kontrollerade grupper. Kamratstöd är hjälp som baserar sig på de frivilliga handledarnas egna erfarenheter och de kunskaper de fått i utbildningen. Alla som deltar i gruppen medverkar frivilligt. Ingen i gruppen tvingas att göra någonting som hon eller han själv inte vill göra eller som inte känns möjligt för tillfället.

Gruppledaren ser sin egen historia som jämnstor i jämförelse med de andras erfarenheter. Att lyssna på andra och interagera med dem leder till personlig tillväxt.

Kamratstödet för spelare och deras anhöriga följer följande principer:

  1. Människovärde och jämlikhet värdesätts
  2. En konfidentiell och trygg atmosfär
  3. Frivillighet uppskattas
  4. Mänskliga möten och konstruktiv interaktion
  5. Vikten av erfarenhet, känslor och kamratstöd poängteras

Är du intresserad av att delta i en stödgrupp? Att leda en grupp? Partnerskap? Ta kontakt!

Catarina Forsström

Koordinator

cata.forsstrom (at )sosped.fi
050 560 6428