Hyppää sisältöön

Härskiä pelimainontaa

Yleinen

Arpajaislaki rajaa Suomessa toimivat rahapelijärjestäjät kolmeen kotimaiseen toimijaan (RAY, Veikkaus, Fintoto). Kotimaisilla rahapelijärjestäjillä on velvollisuus toteuttaa niin pelitoimintaansa kuin mainontaansakin vastuullisesti. Mainonta ei saa suuntautua alaikäisiin, mainonta ei saa olla tyrkkyä ja sen tulee olla tasapuolista ja antaa pelaamisesta oikeanlainen kuva voittoineen ja tappioineen. Ottamatta kantaa siihen kuinka kotimaiset toimijat tässä onnistuvat, villit toimijat eivät tähän edes pyri. Internet on vapaa ja mahdollistaa rahapelien pelaamisen ulkomaisilla sivustoilla. Arpajaislaki kuitenkin kieltää muiden kuin edellä mainittujen tahojen rahapelimainonnan Suomessa. Nyt ulkomaille rekisteröitynyt rahapelitoimija on päättänyt lähteä testaamaan arpajaislain toimintaa. Kolikkopelit.com on lähettänyt härskisti postin välityksellä suoraan suomalaisiin koteihin mainoskirjeen omasta ”suomalaisesta” pelisivustostaan. Mainoksessa hyödynnetään mm. Joutsenmerkkiä ja Suomen lippua.

Kyseinen firma varmasti varsin hyvin tuntee arpajaislain koskapa on viime syksynäkin ollut asian tiimoilta otsikoissa. Millaisia sanktioita kyseisestä toiminnasta voidaan antaa? Firman tavoite on jo joka tapauksessa saavutettu, vahinko on jo tapahtunut ja mainokset menneet koteihin. Moniko menee lankaan ja ottaa vastaan ”Ystävän lähettämän 15 euron lahjan”, pelaa sen ja siinä sivussa myös omat ja lainatut rahat.

”Kaveri sai rohkaistua minut kokeilemaan ja teinkin sitten puhelintalletuksen, jonka jälkeen voitinkin 33 501 €” – hevonkukkua! Ongelmallinen pelaaminen tuottaa niin psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja kuin köyhtymistä ja kärsimystä samaan tapaan kuin esimerkiksi alkoholismi. Ongelmallinen pelaaminen vain saa ihmisen tuhoamaan elämänsä vielä totaalisemmin ja varmemmin kuin meille kaikille tuttu viina. Suomessa arvioidaan olevan n. 130 000 ongelmallisesti pelaavaa henkilöä, joista kolmannes on peliriippuvaisia.

Arpajaislain tehtävä on suojella suomalaisia pelihaitoilta. Arpajaislain valvonta on Poliisihallituksen asia ja sen tehtävänä on löytää keinot tällaisen edesvastuuttoman, täysin sumeilemattoman mainonnan estämiseksi.