Hyppää sisältöön

Kasvomaskien käyttö Pelirajat’on-toiminnassa

Tiedotteet

Pelirajat’on-toiminta haluaa turvata kaikkien toiminnassamme toimivien henkilöiden terveyttä ja ottaa huomioon koronaan liittyvät tärkeät ohjeistukset. Erityisesti kasvomaskien osalta tilanne koskee vertaistukiryhmiämme, jotka toimivat ainakin toistaiseksi kasvokkain.  

Kuva: www.valtioneuvos.fi

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Pelirajat’on-vertaisryhmissä sinulla on mahdollisuus kasvomaskin käyttöön.

Jos ryhmään osallistuja tai ohjaaja tuntee itsensä kipeäksi tai hänellä ilmenee koronaan viittaavia oireita, ryhmään ei saa osallistua sillä kertaa. Oireiden jatkuessa tai tartunnan epäilyksestä tulee ottaa yhteyttä omaan terveydenhuoltoon.

Kasvomaskien käyttöön on lisätty ohjeita

Kasvomaskien suosituksia on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille hyödynnettäväksi, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä. 

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen. THL:n kasvomaskisuositus on voimassa toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Katso oman paikkakuntasi tilanne THL:n sivustolta.  

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. 

Viranomaisten yhteistyönä toteutetussa puhelinpalvelusta 0295 535 535 ja chatista saa yleistä tietoa koronaviruksesta sekä neuvontaa Koronavilkku-sovelluksen käytössä. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.  

Lisätiedot ja lähteet koronavirustilanteesta: Valtioneuvosto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos