Hyppää sisältöön

Kokemusta jakamassa

Kokemusasiantuntijat

Helsingissä pidettiin kokemusfoorumi pelihaittatoimijoiden ja kokemusasiantuntijoiden kesken. Mukana oli väkeä Napapiiriltä eli Rovaniemeltä asti.

Tilaisuus oli laatuaan ensimmäinen, muttei toivottavasti viimeinen. Sen järjesti Koske – Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus/THL, Pelirajat’on, Peliklinikka ja tieto- ja tukipiste Tiltti.

Työpajan tarkoituksena oli etsiä toimivia ratkaisuja rahapeliongelman ehkäisemiseen ja hoitoon. Ja kuka osaisikaan kertoa siitä paremmin, kuin kokemusasiantuntijat, peliongelman itse kokeneet?

Tilaisuudessa jaettiin omia kokemuksia rahapeliongelmasta selviämiseen. Yhtä mieltä oltiin ensinnäkin siitä, että asiantuntevia auttajia on vaikea löytää. Monella taholla on tahto auttoo, mutta ei tarpeeksi tietoa peliriippuvuudesta.

Ymmärrys on kuitenkin tärkeää. Ensin tulee itse ymmärtää mistä on kyse, jotta voi kunnolla alkaa toipumaan. Toisekseen myös muiden tulee ymmärtää tilanne.

Peliongelma ei kuitenkaan ole asia, josta voisi kevein mielin kertoa kahvipöydässä tutuille. Asiaa hävetään helposti. Kokemusasiantuntijoiden mukaan kukaan ei ole kuitenkaan tuominnut heitä, vaikka he ovat ongelmastaan avoimesti kertoneetkin. Sen sijaan he ovatkin saaneet apua ja tukea. Riski ja pelko tuomituksi tulemiseen on silti olemassa.

On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää kertoa ongelmastaan muille. ”Vasta siitä alkoi paraneminen, kun ensimmäisen kerran myönsin toiselle ihmisille, että minulla on ongelma. Se oli voimakas kokemus” kertoi eräs tilaisuudessa mukana ollut.

Myös diagnoosin saaminen on tuntunut vapauttavalta. ”Oli helpottavaa saada sairaudelle nimi. Joitakin diagnoosin saaminen saattaa pelottaa, mutta eihän sitä tarvitse kenellekään kertoa. Ei sellaista Facebook-seinälle laiteta” heitti eräs kokemusasiantuntijoista.

Vaikka kokemusasiantuntijat ovatkin saaneet apua ongelmiinsa, eivät kaikki ongelmat ratkenneet kertaheitolla. Varsinkin talousasioiden järjestämisen kanssa on ollut vaikea saada apua. Eräällä kokemusasiantuntijalla meni yli puoli vuotta saada taloutensa kuntoon sen jälkeen, kun hän myönsi peliongelman: ”kerrostaloasunnon kokoinen kivi tippui harteilta, kun viimein hakeuduin velkaneuvontaan”.

Myös yksinäisyys on usealle peliriippuvaiselle tuttua. Pelikoneella pelaaminen ei ole mikään sosiaalinen tapahtuma.

Mutta miten kokemusasiantuntijamme saivat sitten lopetettua pelaamisen? ”Maanantai-aamuna menin lottokupongin kanssa Prismaan. Kassaneiti kysyi, pannaanko uusiksi ja minä sanoin ei. Siitä se lähti.” Monia ovat auttaneet mm. Peluuri, Tiltti tai Pelirajat’on. Myös läheisten tuki, asian myöntäminen itselleen ja estot pelisivustoille ovat auttaneet.

Ja ennemmin tai myöhemmin kuvioihin on tullut mukaan myös vertaistuki.

Kun ongelman ymmärtää, voi siinä kestää pitkäänkin, että saa apua. Kokemusasiantuntijat ovat kuitenkin huomanneet, että peliongelmasta ei selviä yksin. Eikä kenenkään tarvitsekaan.