Hyppää sisältöön

Kone takoo rahaa – kuka vahtii kohtuutta?

Yleinen

Suomalaisella rahapelitoiminnalla on hämmästyttävä saavutus kontollaan. Pitkään jatkuneen suotuisan pelikulutustrendin myötä Veikkaus on tänä päivänä maailman tuottavin rahapeliyhtiö, kun lasketaan tuotto suhteessa pelaajien määrään (tuotto/per capita). Tieto ei ole kovin yllättävä, kun tietää suomalaisten mieltymyksen rahapelaamiseen, mutta huikeaksi asetelman tekee se, että Raha-automaattiyhdistys (RAY) toimii samalla markkina-alueella ja tekee tuottoa lähes saman verran. Tämä tekee RAY:stä maailman toiseksi kannattavimman pelioperaattorin. On hurjaa, että samasta maasta voi tulla tuotoiltaan kaksi näin ylivoimaista yhtiötä.

Monopolijärjestelmä toimii siis ainakin rahantekomielessä. Pelifirmamme eivät ole jääneet hittipeliensä kanssa odottamaan ympärillä muuttuvaa maailmaa vaan tuotekehitys on tehokasta. Pelioperaattorit katsovat, että kuluttajat ovat tottuneet siihen, että pelipalveluja kehitetään säännöllisesti sekä siihen, että pelien vauhti kasvaa jatkuvasti. Ongelmapelaajille ja riskiryhmille nykyinen kehityskulku on pahimmillaan kestämätön, sillä pelin tahti on sen haittariskin kannalta tärkein yksittäinen ominaisuus ja pelitarjonnan jatkuva laajentuminen houkuttelee koko ajan uusille alueille, uusien pelien pariin.

Tässä kehityksessä viranomainen, joka on samalla pelivoittovarojen suurin edunsaaja, on vaikeassa tilanteessa. Se on luvannut, että Suomen rahapelijärjestelmän tärkein tavoite on rahapeleihin kytkeytyvien sosiaalisten haittojen ehkäisy. Toistaiseksi haittojen ehkäisyyn liittyvien toimenpiteiden perään kysyttäessä on jouduttu liian usein toteamaan, että monopolijärjestelmä itsessään ehkäisee ongelmia, niin kuin tämä olisi sille sisäänrakennettu ominaisuus. Uskotaan siihen, että monopolissa ei tarvitse aktiivisesti kilpailla kenenkään kanssa: ei siis juuri mainostaa, houkutella ketään ylenpalttiseen kulutukseen eikä muutenkaan harrastaa aggressiivista myynninedistämistä. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Peliyhteisömme eivät erityisesti internetin vuoksi elä suljetuilla markkinoilla, eikä jatkuvan kasvun eetos anna lupaa levähdykselle. Pelifirmamme kilpailevat sekä keskenään että kansainvälistä pelitoimintaa vastaan.

Viranomainen on huomannut tämän ja vuosien 2010 ja 2012 aikana voimaan astuneeseen uudistettuun arpajaislakiin on kirjattu viranomaiselle keinoja säännellä pelitoimintaa ja kehittää haittojen ehkäisyyn, sekä hoitoon, uusia tapoja.

Koko pelijärjestelmäämme koskettava avaus liittyy rahapeleihin kytkeytyvien haittojen arviointiin. Tähän liittyen sisäasiainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä luovutti ehdotuksensa rahapeleihin kytkeytyvien haittojen arviointijärjestelmäksi maaliskuussa 2012.

Ehdotuksen mukaan viranomainen perustaa arviointityöryhmän, joka tulee jatkossa arvioimaan kaikki uudet rahapelit ennen niiden markkinoille pääsyä. Toistaiseksi peliyhteisöt ovat arvioineet itse omat tuotteensa, mutta jatkossa siis viranomainen ottaisi tässä roolin. Tämä liittyisi erityisesti eri pelituotteiden haittariskien tunnistamiseen ja tämän perusteella annettavien pelejä koskevien velvoitteiden asettamiseen. Viranomainen on ollut aikaisemminkin se auktoriteetti, joka viime kädessä päättää pelitarjonnan suurista ja osin pienemmistäkin linjoista, mutta nyt sille on tulossa järeä väline, velvollisuus ja vastuu haittojen ehkäisystä.

Antti Murto
Peliklinikan tutkija. Hän  tietää etenkin Peliklinikan tuki- ja hoitopalvelujen tutkimuksesta. Antti on myös arvostettu asiantuntija nuorten rahapelaamisen osalta.