Hyppää sisältöön

Kuka pelkää toimittajaa?

Yleinen

Julkaistu vanhoilla nettisivuilla: 23.10.2014

Peliriippuvuudesta julkisesti puhuminen ei ole helppoa.

Puhui siitä sitten pelaajana tai läheisenä, asia koskettaa aina myös muita. Omaa perhettä, ystäviä, läheisiä. Toimittaja voi tuntua möröltä, joka kaivaa luurangot kaapistasi ja kertoo niistä koko maailmalle, ja mikä pahempi – jokaiselle tutullesi. Jutun julkaisun jälkeen olo voi olla täysin alaston.

Toisaalta, tuomalla asian esille ja antamalla äänen peliriippuvuudelle, voi auttaa muita. Suuri osa Pelirajat’on-ryhmiintulevista ihmisistä löytää tiensä ryhmään lehtijutun kautta. Samalla saatat tehdä myös ison palveluksen itsellesi.

”Toivon, että oman tarinani kautta edes joku saisi apua pelaamiselleen ja heräisi omaan tilanteeseensa. Haastattelut ja oman tarinan julkistaminen on vahvistanut myös valtavasti omaa itsetuntoa ja luonut vankan pohjan pelaamattomuudelle – uskallan luottaa enemmän itseeni.”

”Tärkeällä asialla ollaan. Unelma, että joku peliongelmainen tai siihen suuntaan menevä saa joskus jotain omasta tarinasta. Tekee oikeita ratkaisuja ja tulee 20-30 vuoden päästä kertomaan, että sun tarina tavallaan pelasti minut.”

Peliriippuvuudesta ei kuitenkaan puhuta mediassa paljon. Yksi syy siihen on se, ettei peliriippuvuudella ole kasvoja. Harva tietää, minkälainen taakka peliriippuvuus voi olla, koska siitä ei puhuta ääneen.

Vaikka peliriippuvuus on arka aihe, ei toimittajaa kannata pelätä. Toimittajan työhön kuuluu rennon ilmapiirin luominen. He tietävät kyllä asian herkkyyden. Selviytymistarinat kiinnostavat myös ihmisiä: kun ollaan oltu pohjalla, mutta päästy sieltä ylös. Jokaisella ihmisellä on omat taistelunsa. Ihmiset pystyvät samaistumaan selviytymistarinoihin, ja siksi palaute niistä on usein hyvää.

”Kaikkien haastatteluiden palaute on ollut positiivista. Selviytymistarina kiinnostaa monia ja pelaamisesta puhuminen koskettaa yhtä paljon läheisiä kuin itse pelaajaa. Palaute on toiminut hyvänä kannustimena itselle.”

”Ihmiset on päässyt kovan kuoren alle näkemään rikkinäisen sielun, joka on eheytynyt pitkällä työllä. Olen jopa saanut henk.kohtaista palautetta sähköpostiin ja ihmiset ovat tulleet avautumaan omasta elämästä. Eräskin tyttö sanoi, että kunpa voisi joskus jonain päivänä olla yhtä rohkea ja avoin kuin minä.”

Haastatteluun meneminen kannattaa punnita tarkoin. Se on pelottavaa ja jännittävää, ehdottomasti. Ja jos asia tuntuu liian isolta, ei haastatteluun kannata mennä. Mutta jos olet itsesi kanssa sinut, mikset kertoisi tarinaasi muillekin?

Jos sinä et puhu, kuka muukaan puhuisi?


Vinkkilista:

 • Valmistaudu kunnolla haastatteluun. Päätä etukäteen, mitä haluat kertoa ja miten. Mieti valmiiksi millaisia kysymyksiä toimittaja saattaa kysyä. Jos sinua jännittää kovasti, voit pyytää toimittajaa antamaan sinulle listan kysymyksistä, jolloin voit valmistautua niihin etukäteen.
 • Kaikkea ei tarvitse kertoa. Sinä asetat rajat. Sinulla ei ole mitään velvollisuutta vastata toimittajan kaikkiin kysymyksiin.
 • Sinun ei tarvitse olla vastausautomaatti. Voit rauhassa miettiä toimittajan kysymyksiä ennen niihin vastaamista.
 • Huolehdi haastattelupäivänä ulkonäöstäsi. Kun tiedät näyttäväsi huolitellulta, sinulla on yksi asia pois mielestäsi.
 • Vaikka haastattelu muodostuisikin mukavaksi juttutuokioksi, muista, että toimittaja on paikalla tekemässä työtään.

Oikeutesi:

 • Toimittajat antavat melko usein koko jutun sinulle etukäteen luettavaksesi, mutta tätä heidän ei ole pakko tehdä. Sinulla on sen sijaan oikeus lukea omat sitaattisi, tämäkin tosin toimittajan asettamalla aikataululla.
 • Voit korjata jutusta asiavirheet, mutta tyyliin et voi tässä vaiheessa enää puuttua. Siksi kannattaa valmistautua itse haastatteluun huolella ja miettiä, mitä asioita haluaa painottaa. Yleensä peliriippuvuudesta kirjoitetaan asianmukaisesti ja ymmärtäväisesti.
 • Kuvan ottajalla on tekijänoikeus sinusta otettuun kuvaan.
 • Haastattelun julkaiseminen on kokonaan toimituksen päätettävissä. He julkaisevat tai ovat julkaisematta jutun, eikä sinulla ole siihen päätäntävaltaa. Toimituskin koostuu kuitenkin ihmisistä. Jos olosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi ja julkaiseminen olisi kohtuunta, suostuu toimitus yleensä kieltopyyntöön.
 • Toimittajan on kerrottava, jos haastattelua aiotaan käyttää useissa eri välineissä.
 • Jos jo ilmestyneessä jutussa on asiavirhe, on toimituksella velvollisuus korjata se.