Hyppää sisältöön

Mistä apua peliongelmaan?

Muutostyö, Pelaajat, Yleinen

Suomessa peliongelmaan on tarjolla monipuolisesti apua. Tästä postauksesta löydät sinua auttavat tahot.

Pelirajat’on

Pelirajat’on-vertaisryhmät tarjoavat maksuttomia vertaistukiryhmiä niin ongelmallisesti pelaaville kuin läheisillekin. Ryhmiä on maanlaajuisesti ympäri Suomea. Katso kaikki ryhmät täältä. Vaikka sinun paikkakunnallasi ei olisi ryhmää, kannattaa silti ottaa yhteyttä – ryhmiä perustetaan jatkuvasti lisää. Pelirajat’on tarjoaa vertaistukea myös puhelimitse ja verkossa sekä voimavarakursseilla ja lomilla.

Peluuri

Peluuri on ongelmapelaajille ja heidän läheisilleen suunnattu palvelukokonaisuus. Peluurin palvelukokonaisuuden tuottavat Sininauhaliitto ja A-klinikkasäätiö.

Peluurin auttava puhelin toimii numerossa 0800 100 101, ja siihen voi soittaa arkisin klo 12-18 maksuttomasti ja nimettömästi. Peluurin nettisivuilla toimiva Peli poikki -oma-apuopas tarjoaa kahdeksan viikon mittaisen terapiaohjelman ongelmapelaajille. Voit myös kysyä peliongelmasta netissä Peluurin eNeuvonnan kautta.

Valtti, Tuuletin ja Pelivoimapiiri

Valtti, Tuuletin ja Pelivoimapiiri kuuluvat kaikki Peluurin palvelukokonaisuuteen ja ne tarjoavat erilaisia netti- ja kännykkäapua. Valtti on avoin keskustelupalsta ja Tuuletin-ryhmät ovat Valtissa toimivia suljettuja vertaistuki- ja keskustelufoorumeita. Pelivoimapiirissä toimii niin ikään nettivertaistukiryhmiä, mutta myös neuvontapalvelua sekä auttavia tekstiviestiä suoraan puhelimeesi.

Tiltti

Tiltti on pelihaittoihin keskittyvä tieto- ja tukipiste, joka tarjoaa tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen. Tilttiin ovat tervetulleita pelaajat ja heidän läheisensä yhdessä tai erikseen.

Tiltti on julkaissut tuoreella internetsivustollaan Kokemuksia peliongelmista Kokemusten puun, joka kertoo peliongelmista pelaajien omalla äänellä. Puuhun on kerätty rahapeliongelmista selvinneiden ihmisten henkilökohtaisia kokemuksia.

Pelitaito

Pelitaito keskittyy etenkin lasten ja nuorten internet- ja konsolipelaamiseen. Pelitaidon nettisivuilta löydät hyödyllistä tietoa varsinkin vastuullisesta ja rakentavasta pelaamisesta.

Muut mahdollisuudet

Ongelmalliseen pelaamiseen voit pyytää apua myös sosiaalitoimistoista, terveyskeskuksilta ja -asemilta.

  • Peliongelmiin voit saada myös laitoshoitoa. Esimerkiksi Naarajärvellä sijaitseva riippuvuusklinikka Avoruusu tarjoaa avokuntoutusta peliriippuvuudesta eroon pääsemiseen.
  • Taloudellisissa ongelmissa voit hakea apua kunnallisesta talous- ja velkaneuvonnasta. Myös Takuu-Säätiö tarjoaa maksutonta ja anonyymiä puhelinneuvontaa arkisin klo 10-14 välillä numerossa 0800 9 8009. Takuu-Säätiöltä löytyy myös raha-aiheinen anonyymi chatti, johon voit halutessasi osallistua.
  • THL:n Rahapelit-sivustolle on koottu materiaalia rahapelihaittojen ehkäisyn ja hoidon tueksi.
  • Nimettömät pelurit – Gamblers Anonymous on peliongelmaisten vertaistukiryhmä.
  • Päihdelinkki on kattava riippuvuuksia ja päihteitä käsittelevä sivusto. Sivut sisältävät tietoa, testejä, keskustelupalstoja ja neuvontaa.