Hyppää sisältöön

Mistä voit tietää, ettei sinulla ole rahapeliongelmaa?

Pelaajat, Yleinen

”Eihän minulla ole mitään peliongelmaa, mutta pelaan kyllä,” kuului jälleen yhden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen vastaus, kun olin alan messutapahtumassa avannut keskustelun siitä, mitä rahapelejä hän itse pelaa. Saman vastauksen olen kuullut lukuisia kertoja muun muassa eläkeläistapahtumissa, verkon erilaisilla keskustelufoorumeilla ja muissa tilanteissa, joissa olen työni puolesta aiheesta haastellut.

Ja miksipä en asiasta kysyisi, onhan rahapelaaminen varsin tavallista, 80 prosenttia eli neljä viidestä suomalaisista pelaa ainakin jotakin rahapeliä. Noin kolmella prosentilla on peliongelmia. Silti moni haluaa kertoa, ettei kuulu peliongelmia kokevaan vähemmistöön. Se ei suinkaan olisi ensimmäinen arvaukseni.

Pitäisi varmaankin kysyä, mistä he sitten tietävät, ettei heillä ole peliongelmia. Peliongelmat tunnetaan useimmiten niiden seurausten perusteella, kuten velkoina, riitoina, masennuksina tai kavalluksina. Harva tietää miten ne alkavat tai mitkä asiat pitävät ongelmallista pelaamista yllä. Vielä harvempi tietää, mikä on niin sanotusti maltillista rahapelaamista tai miten paljon itse pelaa suhteessa muihin suomalaisiin.

On toki mahdollista, että he pelkäävät minun kysyvän, koska epäilen heillä olevan ongelmia pelaamisensa kanssa. Pidän kuitenkin todennäköisempänä sitä, että juuri kukaan muu ei keskustele tästä aiheesta. Rahapelaamisen ympärillä on keskustelutyhjiö. Suurista voitoista kirjoitetaan otsikoita ja juorutaan kylillä, samoin suurista tappioista, mutta rahapelaamisen arkinen massa jää meiltä huomiotta.

Usein juuri rahapelaamisen arkisessa massassa piilevät sekä pelaamisen hallinnan että sen menettämisen siemenet. EHYT ry:n Arpa-projekti pyrkii ehkäisemään rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja tukemalla aikuisten rahapelaamisen hallintaa. Teemme tätä työtä työpaikoilla, kansalaisjärjestöissä ja sosiaalisessa mediassa.

Keskeinen keinomme tukea aikuisten valmiuksia hallita omaa rahapelaamistaan on lisätä keskustelua pelaamisesta. Keskustelemme pelaajien kanssa siitä, mitä he tietävät tai eivät tiedä pelaamiensa pelien toimintamekanismeista. Haitallisen pelaamisen ytimessä vaikuttavat usein puutteelliset tiedot sattumasta ja voittojen todennäköisyyksistä. Keskustelemme myös siitä, miksi he pelaavat. Joskus arjen ongelmien pakeneminen pelaamalla voi saada aikaan peliongelman, jos alkuperäisiä ongelmia ei saa ratkeamaan. Pidämme esillä ajatusta siitä, että kannattaa ajoittain ennen pelaamistaan pohtia, paljonko on varaa hävitä rahapelaamiseen. Helpoiten omien varojensa yli pelaavat he, jotka eivät ole miettineet tätä etukäteen.

Kokemukseni mukaan on yleisempää olla tietämätön kuin tietoinen siitä, miten omat suosikkipelit toimivat, miksi niitä pelaa tai kuinka paljon on varaa käyttää rahaa peleihin. Harva tulee näitä asioita ajatelleeksi, koska niistä ei puhuta. Kun niistä puhutaan, ihmiset jakavat kukin pelitietouttaan ja kyseenalaistavat aukkoja, joita toistensa tiedoissa huomaavat sekä jakavat hyviksi kokemiaan hallinnan keinoja. Keskustelun puuttuminen tai tiedon puute eivät suinkaan ole peliongelmien ainoat syyt. Asia on paljon monimutkaisempi. Se on kuitenkin hyvä paikka aloittaa työ, jota Suomessa ei ole ennen juuri tehty.

Teksti: Sanni Nuutinen, projektiasiantuntija, ARPA-projekti
Kuvassa vasemmalta ARPA-projektin projektiasiantuntija Salla Karjalainen, projektipäällikkö Tapio Jaakkola ja projektiasiantuntija Sanni Nuutinen.

arpa-projekti