Hyppää sisältöön

Miten kohdata peliongelmainen?

Läheiset

Tärkein ensimmäiseksi: peliongelmainen tulisi kohdata kunnioittaen tätä ihmisenä peliongelmasta huolimatta.

Peliongelman romutettua itsetuntoa pitkään pelaaja saattaa käyttää muiden ihmisten negatiivista suhtautumista ja syytöksiä tekosyynä jatkaa tuhoavaa käytöstä.

Ulkopuolisen ihmisen on mahdotonta päästä sisälle riippuvuuteen siinä määrin, että voisi täysin ymmärtää itsetuhoista käytöstä. Vain saman kokenut tietää, mistä on kyse. Pelaamiseen liittyviä tuntemuksia on lähes mahdotonta ymmärtää, ellei niitä ole käynyt itse läpi.

Jos mietit, miten kolikkoautomaatteihin voi jäädä koukkuun, et ole kuitenkaan ainoa. Kyse ei ole rahasta, vaan itse toiminnasta. Pelaamisella voi olla monenlaisia tehtäviä, kuten tunteiden säätely. Alussa myös voittojen mahdollisuus voi olla syy pelaamiseen. Ajan myötä tilanne muuttuu, ja viattomana ajanvietteenä alkanut peli voi viedä mennessään ja muuttua pakonomaiseksi toiminnaksi.

Jos peliongelmainen myöntää ongelmansa, niin hän on silloin valmis ottamaan apua vastaan. On tärkeää, ettei peliongelmaista kohtaa valmiiden vastausten kanssa, vaan ohjaa avun pariin. Ammattiapu ja vertaistuki yhdistettynä on tutkimusten mukaan erittäin tehokasta. Elämä on tutkitusti helpompaa vertaistuen voimin.

Lopulta kukaan muu ei voi peliongelmaista kuitenkaan pelastaa kuin hän itse. Pelaaminen, niin kuin elämän muutkin valinnat, on jokaisen oma päätös.