Hyppää sisältöön

Pelineuvoloita auttajien avuksi

Läheiset, Muutostyö, Pelaajat, Yleinen

Pelaaminen innostaa, rentouttaa ja viihdyttää. Liiallisena se voi väsyttää, ahdistaa, eristää tai köyhdyttää. Pelaaminen vaikuttaa aina. Miten pelaamisen vaikutuksia voi tarkkailla ja säädellä? Miten tunnistan liikapelaamisen? Keneltä voisi kysyä? Sosiaalityöntekijältä, psykologilta, tai terveydenhoitajalta? Äidiltä, naapurin isoilta pojilta tai toisilta pelaajilta?

Pelituki toteutti viime vuonna 39 Pelineuvolaa, joissa kohtasimme yli 200 sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaista ja 450 pelaajaa ja läheistä. Siis kuka teki, mitä ja miksi? Pelituki on Sovatek-säätiön yhdessä Kuopion kriisikeskuksen ja Kehittämiskeskus Tyynelän kanssa toteuttamaa kehittämistoimintaa, jonka tavoitteena on kehittää pelihaittojen ehkäisyä ja hoitoa Itä- ja Keski-Suomessa. Pohjalla on samalla nimellä kulkenut, erityisesti nuorten pelaamiseen keskittynyt hanke vuosina 2012 – 15.

Mitä ihmettä tarkoittaa Pelineuvola? Onko se mittausta, punnitusta, ruokavalio-ohjeita ja kasvatusinfoa vai neuvoja pelissä menestymiseen ja pelien valintaan? Viime vuoden kokemusten ja kokeilujen pohjalta olemme tehneet Pelineuvolalle rungon, jonka puitteissa on tarpeen mukaan valittavissa tietoiskuja, työvälineiden ja -tapojen esittelyä, asiakastapausten läpikäyntiä ja yhdessä toteutettavan tapahtuman, koulutuksen tai kampanjan suunnittelua.

Pelineuvola on vuorovaikutteinen työmuoto. Tarkoitus on siis vaikuttua ja vaikuttaa vuorotellen. Emme siis kaada saavillista pelitietoa pahaa aavistamattomien läsnäolijoiden niskaan ratsastaaksemme sen jälkeen tyytyväisinä kohti auringonlaskua. Emme kysele kuulumisia kuullaksemme kauhutarinoita itsetuhoisista peliriippuvaisista tai kahdeksan vuotta kylmällä einespitsalla ja energiajuomalla eläneistä eristäytyneistä nettipelaajista. Haluamme kuulla millaista pelaamista, mitä pelaamisen vaikutuksia ja millaisia peliongelmia ihmiset ovat kohdanneet ja tarjota ajatuksia ja välineitä pelaamisesta keskusteluun ja liikapelaamisen tunnistamiseen. Joillekin tämä on pettymys. Haluttaisiin mieluummin pelkistettyä tietoa, yksiselitteiset rajat siitä, milloin pelaamisen on liiallista ja palvelu minne ohjata kaikki peliongelmaiselta tuoksahtavat. Harmi vain, ettei yksiselitteisiä rajoja ole, eikä valitettavasti aina palvelujakaan.

Miksi Pelineuvola on kohdennettu ensisijaisesti sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille? Perimmäiset syyt ovat, niin kuin usein, raha ja rakkaus, joka kylläkin on tässä tapauksessa laimentunut joksikin välittämisen ja velvollisuudentunnon yhdistelmäksi. Pelituki, ja sitä kautta Pelineuvolat, ovat olemassa, koska kaveria ei haluta jättää. Rahan ja muiden resurssien käytön kannalta ei kuitenkaan ole mahdollista nostattaa joka niemeen, notkoon ja saarelmaan omaa erityistä Pelineuvolaa. Pitää siis saada olemassa olevat palvelut huomioimaan pelaaminen. Tämä on järkevää myös siksi, että pelaajalla on muutakin elämää, ja pelaamista on ihmeteltävä osana sitä.

Sanotaan, että sitä saa mitä tilaa, Mutta jos haluat Pelineuvolan työpaikallesi, niin mitä saat? Neuvontaa, joka sanakirjamäärittelyn mukaan on avustavaa tai ohjaavaa toimintaa vai konsultaatiota, joka on määritelty neuvotteluksi ratkaisun löytämiseksi tai neuvon saamiseksi. Hyvä kysymys, sanoisi poliitikko. Kyse voi olla molemmista: Pelineuvolan ohjauksen tarkoitus on auttaa työntekijää selviämään tehtävistään myös silloin, kun on tarpeen selvittää asiakkaan pelaamista. Toisaalta jaettu tieto ja esitellyt toimintamallit voivat olla pohja keskustelulle, jonka avulla löydetään ratkaisuja asiakastilanteeseen.

Kannattaa järjestää Pelineuvola. Pääset tutustumaan hybridiin, jossa yhdistyvät neuvolan henkilö (ent. neuvolan täti) ja konsultti. Neuvolan henkilöltä kuulet miten asiat keskimäärin ovat ja kehittyvät ja miten tärkeää on löytää yhteistä aikaa ja syödä kasviksia. Konsulttipuoli toimii olemuksensa mukaisesti eli kertoo ominaan viisauksia, jotka on jossain kulkiessaan kuullut. Pelierityisesti ajateltunakin nuo ovat toimivia ja tarpeellisia asioita: asiakkaan tai läheisen pelaamisen arviointiin tarvitaan yleistä tietoa pelaamisesta, pelaamisesta pitäisi tulla yhteinen aihe ja kasviksien syöntiä saisivat monet lisätä. Konsultin tarjoamat muualla koetellut ideat ja mallit voivat olla oikotie onneen tai ainakin hyvään keskusteluun pelaamisesta ja pelaamisen vaikutuksista. Pyörä tosin pitää ajoittain keksiä uudestaan, paikallisten erityispiirteiden vuoksi, mutta silloinkin helpottaa jos tietää mitä on keksimässä.

Jarkko Järvelin
koordinaattori
Pelituki