Hyppää sisältöön

Pelirajaton sai palautetta

Yleinen

Pelirajaton tuotti selvityksen syksyn 2012 vertaisryhmistä. Sen teki FM Kukka Hammarström. Kyselyyn vastasi 12 henkilöä, joista viisi oli ohjaajia. Siinä kysyttiin suhtautumisesta ongelmallisesti pelaavaan, kokemustiedosta ja vertaisryhmän ohjaamisesta.

Kyselyn perusteella vapaaehtoisen vertaisen antama tuki on ongelmallisesta pelaamisesta eroon pyrkivälle tärkeä avun muoto.

”Parasta on ollut vertaistuki; on saanut vaihtaa samankaltaisia kokemuksia tuntematta itseään huonoksi ihmiseksi”, kertoi yksi vastaajista.

Suurimmalla osalla vastaajista (10/12) oli kokemusta useammasta erilaisesta auttamismuodosta. Valtaosaan oli suhtauduttu myönteisesti apua hakiessa, mutta muutama vastaajista totesi suhtautumisen olleen vaihtelevaa tai jopa kielteistä, kohtaavasta tahosta riippuen.

”Riippuu paikasta. Osassa ollaan sitä mieltä, että kyse on vain luonteen heikkoudesta.”

Ohjaajia 12 vastaajasta oli 5. Ryhmän ohjaaminen oli antanut vastaajien mukaan paljon hyviä ja uusia kokemuksia. Niitä olivat esimerkiksi omien ja muiden kokemusten jakaminen yhdessä, onnistumisen kokemukset sekä käytännön kokemus ryhmän kanssa toimimisesta.

”Toivoin, että kaikkien ongelmasta kärsivien ei tarvitsisi kulkea yhtä pitkää ja vaikeaa peliuraa kuin minun”, totesi yksi ohjaajista.

Kyselyllä kartoitettiin myös kuka voi kutsua itseään kokemusasiantuntijaksi. Lähes kaikkien vastaajien mukaan kokemusasiantuntijaksi voi kutsua itseään henkilö, jolla on ollut peliongelma ja on selvinnyt siitä. Jotkut vastaajista painottivat myös sitä, että ongelman on täytynyt olla vakava ja se on saatu hallintaan eli ”peliura” on jo selvästi takana.

Tänä keväänä Pelirajaton -ryhmiä toimii kaiken kaikkiaan 15 paikkakunnalla. Tukinetissä kokoontuu liiallisen tietokone-, netti- ja konsolipelaamisen keskusteluryhmä. Pelaajien ryhmiä toimii 13 paikkakunnalla ja 5 paikkakunnalla käynnistyy pelaajien läheisille tarkoitetut ryhmät.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Selvitykseen voi tutustua täällä.