Hyppää sisältöön

Pelirajat’on-toiminnan kevät 2020 summaus

Rahapelaaminen

Pelirajat’on-toiminnan kevätkausi alkaa olla viimeisiä ryhmätapaamisia vaille paketissa. Poikkeuksellisen kevään aikana koettiin paljon. Joillekin koronan aiheuttama poikkeuksellinen aika toi mukanaan elämään ylimääräisiä haasteita, joillekin se helpotti pysähtymisen kautta omaa taakkaa.

Pelirajat’on-toiminta kuitenkin laittoi kaikkensa peliin, jotta toimintakausi jatkuisi mahdollisimman ”normaaliin” tapaan. Lopputulos oli kerrassaan upea. Tämän hienon kevään onnistumisen elementeiksi nousivat Pelirajat’on-tiimin kokeilunhaluinen toiminta, vertaisohjaajien nopeat reagoinnit sekä ryhmäläisten positiivinen ja vastaanottava asenne.

”Se jaksaa hämmästyttää kuinka moni on valmis antamaan omasta vapaa ajastaan muille, ja tarjoamaan olkapäätään vapaaehtoishommassa.”

Vaikka ryhmien koot jäivät pääasiassa pienemmiksi normaaliaikoihin verrattuna, on huikeaa, kuinka moni ohjaaja päätti lähteä epämukavuuden tunteesta huolimatta testaamaan ryhmänsä ohjaamista uudella ”vempeleellä”.

Ryhmien toiminta siirtyi nettiin

Ohjaajilla oli etäyhteyteen käytössään Zoom, Whatsapp ja Ninchat. Alkuun työkalut tuntuivat haasteellisilta. ”En tuntenut saavani kontaktia tai keskustelua aikaiseksi. Ajattelin usein, saavatko ryhmäläiset irti saman kuin kasvotusten tapahtuvan kohtaamisessa.”, yksi ohjaajistamme kertoi. Ajan kanssa lopulta ryhmistä alkoi muokkautua aktiivisia ja tiiviitä pienryhmiä.

Ryhmäläisten palaute on ollut positiivista. Etäyhteyksistä huolimatta ainakin osa ryhmistä tulivat läheiseksi, tärkeäksi sekä aktiivisiksi. Ne ryhmäläiset, jotka kokivat etäyhteyden toimivaksi itselleen, sitoutuivat ryhmätapaamisiin hyvin.

Pelkkää ruusuilla tanssimista koronan aiheuttama etätoiminta ei ollut. Ohjaajat kertoivat, että etänä ohjaaminen vaatii hieman enemmän ohjaamista, ja keskusteluvuorojen jakamista. Tilanne ei ole ollut niin luonteva kuin kasvotusten. Osa ohjaajista myös huomasi, että kasvotusten on helpompi tulkita ihmisten reaktioita ja mielen liikeitä kuin videopuheluissa.

Matalan kynnyksen vaihtoehto

Isona plussana ohjaajat näkyvät etäyhteyden kautta tulleen saavutettavuuden. Nekin henkilöt, jotka olisivat joutuneet keskeyttämään kevään ryhmän, pääsivät jatkamaan ryhmätoimintaa. ”Osallistujat pitivät siitä, että netissä järjestetyt tapaamiset avaavat mahdollisuuden myös säästää aikaa sekä se mahdollistaa osallistumisen ympäri Suomea. Samalla voi vaikka lenkkeillä.”

Osa ohjaajista näkee, että etäyhteys, on erittäin hyvä ja matalan kynnyksen vaihtoehto niin tukihenkilö tapaamiseen kuin ryhmätoimintaan.

Kuten Pelirajat’on-tiimi myös ohjaajat olivat tyytyväisiä siitä, että pystyimme auttamaan mahdollisimman monia, koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta. ”Se jaksaa hämmästyttää kuinka moni on valmis antamaan omasta vapaa ajastaan muille, ja tarjoamaan olkapäätään vapaaehtoishommassa.”


Kesäkausi ja syyskauden alku

Viimeistään heinäkuun alussa Pelirajat’on’-toiminta jää ansaitulle kesälomalle. Vertaistuen yksilöchat toimii kuitenkin kesällä päivystys periaatteella vertaiohjaajien avulla. Katso chatin kesäpäivystyksen ajat.

Muut aikataulut:

Vertaispuhelin jää kesätauolle 12.6.2020.
Linjoille palataan 19.8.2020.

Chatin kevätkausi päättyy 14.6.2020.
Chatin kesäpäivystys palvelee 23.6.-13.8.
Syyskausi alkaa 19.8.2020.

Syksyn vertaisryhmiin voit jo ilmoittautua täältä.
Huom! Vertaisryhmien paikkakunnat ja aikataulut varmistuvat kesän aikana. Jo merkityt paikkakunnat tulevat toteutumaan, ja voit ilmoittautua niihin.

Tukihenkilötoiminta aloitetaan syyskauden alussa uudella konseptilla.
Tiedot tarkentuvat kesän aikana.


HUOM!
Hae mukaan vapaaehtoistoimintaan!
Vertaistuen ohjaajakoulutukseen voit ilmoittautua 31.7.2020 asti.

Voimavarakurssin viimeinen ilmoittautumispäivämäärä on 20.9.2020.


Tiltti tarjoaa vertaistukea Zoomin avulla ja kasvokkain toimintaa Helsingin Hakaniemessä.

Peliklinikan tieto- ja tukipiste Tiltin pelaajille ja läheisille suunnatut vertaisryhmätapaamiset ovat alkaneet 15.6.2020 verkosta!

Voit osallistua:
Pelaajille suunnattuun Zoom-vertaisrinkiin kerran viikossa tiistaisin klo 17–18.30.
Läheisten vertaisrinki toimii kerran kuukaudessa torstaisin (25.6., 23.7. ja 20.8.) klo 18–19.30. 


Tarkemmat tiedot Tiltin ryhmistä ja Zoom-sovelluksen käytöstä Tiltin verkkosivuilta.

Tiltti on avannut toiminnasta tiedottamisen tueksi omat Facebook-sivut: Tiltti Helsinki.
Käy kurkkaamassa ja tykkäämässä!

Ja jos asut pääkaupunkiseudulla tai muuten sopivan matkan päässä Helsingin Hakaniemestä, voit osallistua myös kasvokkaiseen toimintaamme! Katso lisätiedot www.tiltti.fi tai Tiltin Facebook-sivuilta.  

Kriisi- tai hätätilanteessa 

Mikäli sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai elämäntilanteesi on hyvin kriisiytynyt, kannustamme soittamaan Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 09 2525 0111.

Kriisipuhelimen lisäksi kunnalliset terveyspalvelut auttavat tarvittaessa. Katso erikseen oman paikkakuntasi terveyspalveluiden kesäajat paikkakunnan omilta verkkosivuilta.