Hyppää sisältöön

Terveisiä maakunnasta!

Muutostyö, Pelaajat, Yleinen

Päijät-Hämeessä päättyi vuodenvaihteessa kolmivuotinen aluepilotti Palveluja ongelmapelaamiseen, jossa tiivistettiin yhteistyötä ja vahvistettiin osaamista pelaajien ja heidän läheistensä ongelmien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Pilotin päätavoitetta lähdettiin lähestymään varsin tarvepohjaisella työotteella.

Ihmisiä kuultiin ja heidän annettiin kuulla myös toisiaan. Ihmisillä tässä tarkoitetaan kaikkia niitä tahoja, jotka olivat tekemässä yhteistyötä – toinen toistaan tukien. Pilotin yksi suurimpia saavutuksia olivatkin ne pienet yhteiset oivallukset, jotka voisi kuvata vaikkapa seuraavalla kuvalla.

hh-blogi-tarve-734x500

Itselleni tämä kolmen vuoden pesti antoi varmuutta siihen, että kaiken työn ytimenä (ehkäisemisen, kehittämisen, hoitamisen, tutkimisen…) tulisi olla pelaajan ja hänen läheisensä kuuleminen ja heidän tarpeensa ymmärtäminen. Ja vasta sen jälkeen toimiminen. Varsin yksinkertainen juttu. Vai onko sittenkään? Voinko sanoa, että olen kuullut – kuullut ymmärtääkseni? Kuunteleminen ja ymmärtääkseen kuunteleminen tuntuvat olevan kovin erilaisia asioita. Kun on opetellut sitä ymmärtääkseen kuuntelemista onkin joutunut peilin eteen. Kysymyksiä satelee peilistä, kuin sammakonkutua suolla… Kuka olet? Mitä teet? Mihin luotat? Kenen kanssa? Entäpä jos? Mitä sitten vielä voisit? Voisiko joku muu? Vaikeita kysymyksiä ainakin minulle.

Eipä silti, näiden kuuntelemisen oppivuosien pääasiallinen tunne on kuitenkin ollut ilo. Ilo oppia, ilo oivaltaa, ilo löytää. Se viisivuotias tytöntirppana minussa on herännyt henkiin. ”Eläköön elämä!” Oppimista tapahtuu monella eri tavalla ja monessa eri paikassa. Kunhan muistaa antaa itsellensä luvan oppia. Päästää irti totutusta. Kuunnella ymmärtääkseen.

Terveisin, Helena

Kirjoittaja: Helena Heinonen toimi projektipäällikkönä Palveluja ongelmapelaamiseen aluepilotissa Päijät-Hämeessä 2013-2015, Sosiaalialan osaamiskeskus Versossa.