Hyppää sisältöön

Tunnelmia syksyn vertaisohjaajakoulutuksesta

Vertaisohjaajat

Kirjoitin aikaisemmin tähän blogiin kokemuksestani Kalajoen voimavarakurssista, joka oli minulle käänteentekevä hetki peliriippuvuudesta toipumisessa, ja samalla antoi elämälleni positiivisen suunnan. Kesä oli mahtava, pelaamattomana miehenä olin läsnä hetkessä ja nautin pienistäkin arjen iloista perheen kanssa. Eihän elämä kuitenkaan voi aina olla sitä riemua, jota koin voimavarakurssilta saadun oivalluksen myötä. Luin muutaman kuukauden jälkeen aikaisemman blogitekstini, ja vaikka sanani siinä saattavatkin kuulostaa mahtipontisilta ja yltiöpositiivisilta, muistin jälleen, kuinka hieno muutos sisälläni tapahtui ja voin edelleen allekirjoittaa tekstini. Siksipä nyt, kun sanojen oli aika muuttua teoiksi, olin erittäin innoissani pakatessani laukkuni ja suunnatessani Helsinkiin vertaisohjaajakoulutukseen.

Ensimmäiselle lähiopetusjaksolle lähtiessäni lentokentällä minua tervehti tuttu mies, kokemusasiantuntija Tapio, johon sain tutustua Kalajoen voimavarakurssilla. Siinä oli paljon hyvää symboliikkaa, kun Tapio opasti meitä kurssilaisia löytämään perille Kulttuurikeskus Sofiaan, jossa koulutuksemme oli. Samalla tavoin hän on opastanut minua ja muita ongelmapelureita voittamaan omat riippuvuutemme. Koulutukseemme osallistui työntekijöiden lisäksi Tapio ja Ella-Maria, jotka ovat vetäneet Pelirajat’on-vertaistukiryhmiä pelureille ja läheisille.  Heidän jakamat kokemukset ryhmänohjaajan toimenkuvasta olivat yksi parhaimmista koulutuksen anneista. Jotakin nämä Sospedin tyypit ovat ymmärtäneet oikein; vertaistuki ja mentorointi ovat olleet itselleni äärettömän tehokkaita oppimismenetelmiä. Ensimmäisen lähijakson helmenä oli vielä riippuvuusasiantuntija Matti Nokela, jonka luento voimavarakurssilla oli merkittävin virstanpylväs oman riippuvuuteni voitossa, ja yhtä ilo oli kuulla miestä jälleen.

Toiselle lähiopetusviikonlopulle saavuimme kotitehtävät tehtyinä. Jokainen oli kirjoittanut oman tarinansa pelaajana tai läheisenä. Yhteinen havaintomme tarinan kirjoittamisesta oli vaikeus hahmottaa pahimpien ongelmapelaamisjaksojen tapahtumia jälkikäteen. Kaikki oli tapahtunut kuin sumussa. Tarinoidemme jakaminen oli koskettavaa. Moni kuvaili olleensa vaikeimpina hetkinä kuin ihmisraunio. Siinä oli vaikuttava kontrasti, kun nyt katsoi kurssitovereitaan, joiden jokaisen silmissä oli ilon ja onnen pilke. Havaitsi, että me olimme voitonpuolella oman riippuvuutemme kanssa. Se motivoi entisestään ryhmänohjaajan vapaaehtoistyöhön, että saisi jaettua tuon saman muutoksen ja sisäisen hyvinvoinnin muillekin peliriippuvuudesta kärsiville. Tarinoiden jakaminen oli myös opettavaista ja hyödyllistä ryhmänohjaamisen kannalta.

Koulutuksen järjestelyt olivat erinomaiset, puitteet Kulttuurikeskus Sofiassa luonnonkauniit ja ruoka erittäin maukasta. Niistä ja mahtavien ihmisten seurasta nauttiessa ei malttanut mennä ajoissa nukkumaan. Kurssilla tuli taas todistettua, että me peliriippuvaiset olemme ihan tavallisia ihmisiä, ja ainakin meidän kurssimme porukka oli mitä mahtavinta, jokainen omana valloittavana persoonanaan. Ei ikä, sukupuoli, elämäntilanne eikä mikään muukaan muodostanut kuilua kenenkään välille, vaan kurssilaisten välille muodostui loistava tiimihenki ja illanistujaisissa eri murteet soljuivat iloisesti yhteen. Välillä keskusteluiden teemat olivat vakavampia, mutta kyllä me nauroimmekin sydämiemme pohjista.

Kurssin päätteeksi meidät tuoreet vertaisohjaajat kuulemma uskalsi päästää levollisin mielin kentälle. Innokkaana, motivoituneena, monta kokemusta ja ystävää rikkaampana odotankin ensi kuussa alkavaa ensimmäistä ryhmääni. Sen lisäksi, että ohjaajakoulutus antoi paljon tietoa peliriippuvuudesta ja työvälineitä ryhmän vetämiseen, oivalsi omasta riippuvuudestaan uusia kerroksia ja huomasi, mitä oli aikoinaan jäänyt huomaamatta. Sitä ymmärsi, että tässä ollaan vielä matkalla, mutta kun matkaseura on näin mahtavaa, ei sinne perille niin kiire ole.

Uusia matkakumppaneita mukaan odottaen ja hyvää syksyä toivottaen,

Vertaisohjaaja Joni

Katso lisätietoja vertaisohjaajakoulutuksista täältä