Hyppää sisältöön

Vastaa kyselyyn kryptotreidauksesta! 

Rahapelaaminen

Keräämme tietoa suomalaisten kryptotreidaajien ja heitä kohtaavien sote- ja muiden ammattilaisten sekä vapaaehtoistoimintaan osallistuvien kokemuksista kryptotreidaamisesta.

Tarkoitamme kryptotreidaamisella erilaisten kryptovaluuttojen (esim. bitcoin) ostamista ja vaihtamista sekä yleisemmin kryptovaluutoilla käytävää lyhyt- sekä pitkäaikaista kaupankäyntiä. Kryptotreidauskysymysten lisäksi kyselyssä kysytään myös kryptotreidauksen suhteesta rahapelaamiseen ja osaketreidaukseen.

Ilmiöstä kaivataan lisätietoa

Pelirajaton-vertaispalveluissa puheet kryptotreidaamisesta kuuluvat yhä useammin, ja treidaamisen aiheuttamat haitat ovat alkaneet näkyä tukea hakevien elämässä.

– Kryptotreidaus on noussut esiin Sosped-säätiön ongelmapelaamisen Pelirajaton-vertaistukiryhmissä. Vaikuttaa siltä, että kryptotreidaus voi joskus korvata ongelmallista rahapelaamista tai tulla ongelmallisen rahapelaamisen lisäksi mukaan kuvioihin, kertoo Sospedin suunnittelija Jouni Saarelainen. 

Vaikka osittain tukea ja apua antavien tahojen ymmärrys kryptotreidaamisesta, sen mahdollisista haitoista sekä auttavista tukitoimista ovat tiedossa, kaipaamme ilmiöstä lisätietoja.

– Olemme EHYTissä seuranneet kryptotreidausilmiötä tarkasti. Olemme esimerkiksi kuulleet, kuinka kryptotreidaaminen saa aikaan samanlaisia tuntemuksia kuin aikoinaan pokeribuumikin. Ilmiöön liittyvät mahdollisten rahanmenetysten ja velkaantumisen lisäksi myös ajankäyttöön ja ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat, sanoo EHYTin asiantuntija Eija Pietilä. 

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Sosped-säätiö ja Pelirajaton julkaisivat yhdessä kryptotreidaamiseen liittyvän kyselyn, jonka tulokset julkaistaan kanavissa elo- ja syyskuussa 2022.

Vastaa kyselyyn

Kyselyn tarkoituksena on saada tietoa kryptotreidausilmiön eri puolista ja mahdollisesta avuntarpeesta sekä sote-ammattilaisten, muiden alojen ammattilaisten ja vapaaehtoistoimijoiden tarvitsemasta koulutuksesta ilmiön kohtaamisessa. 

Kyselyyn ovat tervetulleita vastaamaan myös kryptotreidaajia työssään ja vapaaehtoistoiminnassaan kohtaavat sosiaali- ja terveysalan sekä muiden alojen ammattilaiset (esim. rahoitussektori) ja vapaaehtoistoimijat. 

Tuloksia käytetään kryptotreidaamisesta johtuvien haittojen ehkäisyn ja hoidon kehittämiseen sekä mahdollisesti myös tutkimuksellisiin tarkoituksiin.  Kyselyyn voivat vastata yli 15-vuotiaille henkilöt

Kyselyyn voi vastata ajalla 16.5.-12.6.2022

Lisätietoja: 
Rahapelihaittojen ehkäisyn asiantuntija Eija Pietilä  050 514 7658  | eija.pietila(at)ehyt.fi
Rahapelihaittojen ehkäisyn päällikkö Riitta Matilainen 040 707 6960 | riitta.matilainen(at)ehyt.fi