Hyppää sisältöön

Vertaisohjaajat virkistyivät Sofiassa

Vertaisohjaajat

Pelirajat’on-toiminnan syksyn täydennyskoulutus- ja virkistysviikonloppu pidettiin Kulttuurikeskus Sofiassa 14-16.10.2016. Paikalla oli työntekijöiden eli Catan, Jarin ja Jounin lisäksi ennätykselliset 21 vertaisohjaajaa eri puolilta Suomea. Pääluku olisi ollut vielä huomattavasti suurempi, mikäli flunssa-aalto ei olisi tehnyt tuhojaan. Mukana viikonlopussa oli sekä tänä syksynä valmistuneita vertaisohjaajia että useampia vuosia mukana olleita konkareita.

Täydennyskoulutuksen tarjosi Takuu-Säätiö

Täydennyskoulutusosuudesta vastasi tällä kertaa Takuu-Säätiö, joka järjesti vertaisohjaajille heidän toiveisiin ja tarpeisiin räätälöidyn TalousTsemppari-koulutuksen. Etukäteen vertaisohjaajia oli mietityttänyt muun muassa nämä asiat:

  • Mistä saa talous- ja velka-asioihin apua, kuka auttaa, miten ja millä aikataululla?
  • Mistä velkojen selvittely kannattaa aloittaa?
  • Mitä läheinen voi tehdä? Joutuuko maksumieheksi ja miten toisen velat vaikuttavat?
  • Maksuhäiriömerkintä, perintä, ulosotto, velkajärjestely?
  • Miten velkojen kanssa pärjää ja miten rahat saa riittämään?
  • Miten opetella uusi suhtautuminen rahaan ja talouden hoitoon?

Paula Paloheimon asiantuntevassa ohjauksessa kolme tuntia vierähti nopeasti keskustellen. Saimme kuulla yleistä tietoa velkaongelmasta, palveluista ja avun tarjoajista sekä vastauksia täsmäkysymyksiin. Hahmottelimme esimerkkitapausten avulla velkatilanteen selvittelyä, erilaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja sekä maksukykyä.

Näiden ohella palasimme aina välillä vapaaehtoisen vertaisen rooliin. Paula tiivisti sen osuvasti:

  • Kuuntele ja ymmärrä
  • Kannusta ja motivoi
  • Ohjaa eteenpäin

Työnohjausta ja materiaalikatsaus

Täydennyskoulutuksen jälkeen jakauduimme työnohjauksellisiin pienryhmiin. Niissä haettiin ratkaisuja haastaviin tilanteisiin, jaettiin onnistumisia, pohdittiin omaa jaksamista ja sekä mietittiin, mitä voisimme tehdä jatkossa toisin tai paremmin.

Vertaisohjaajien kanssa katsastettiin myös painovalmis 900 000 suomalaista -julkaisu, ihmeteltiin uudistuksen alla olleita verkkosivuja sekä vertaisryhmien ja koulutusten tueksi tehtäviä videoita.

Syömistä, saunomista, ulkoilua ja yhdessäoloa

Koulutuksen ja yhteisen työskentelyn lisäksi aikaa jäi myös virkistymiseen. Viikonlopun aikana tutustuttiin ja vaihdettiin kuulumisia, parannettiin maailmaa, syötiin hyvin ja saunottiin hartaasti. Sunnuntaiaamuna tutustuimme kauniiseen Kallvikinniemen luonnonsuojelualueeseen. Parin tunnin opastetun kävelyn aikana hämmästelimme poikkeuksellisen matalalla ollut vettä sekä bongasimme joukon lintulajeja ja todennäköisesti hylkeen (täyttä varmuutta asiaan ei saatu).

kallvikinniemi