fbpx Hyppää sisältöön

Apua rahaperiippuvuuteen

Rahapeliriippuvuus ja -ongelma voi vaikuttaa merkittävästi elämään, mutta apua on saatavilla. Tältä sivulta löydät tietoa rahapelaamisesta, sen haitoista ja palveluista, joista voit saada tukea. Esimerkiksi Pelirajaton tarjoaa vertaistukea sekä rahapeliongelmista kärsiville että heidän läheisilleen.

Tiesitkö tämän rahapelaamisesta?  

Rahapelaaminen tarkoittaa pelejä, joissa panostetaan rahaa ja joissa voitto tai tappio perustuu kokonaan tai osittain sattumaan. Arpajaislaki määrittelee rahapelit toiminnaksi, jossa osallistuja maksaa vastikkeen ja voi voittaa rahapalkinnon.

Rahapelaaminen on yleistä Suomessa, ja maamme rahapeliongelmatilastot ovat Euroopan huippua. Termiä rahapeliongelma käytetään kun puhutaan sekä ongelmapelaamisesta että rahapeliriippuvuudesta.

  • 4,2 % suomalaisista pelaa kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla, mikä vastaa noin 151 000 henkilöä.
  • 2,2 % pelaajista kulutti puolet kaikesta rahapelaamiseen käytetystä rahasta vuonna 2023 – eli noin 54 000 henkilöä kattoi puolet kokonaiskulutuksesta.
  • 15,5 % pelaajista kulutti 80 % rahapelaamisen kokonaiskuluista.
  • 20 % suomalaisista (noin 733 000 henkilöä) on kokenut, että lähipiirissä on ollut rahapeliongelma. Useimmiten kyseessä on ollut perheenjäsen (12 %).

Läheisen rahapeliongelman yleisimpiä vaikutuksia ovat:

  • Ihmissuhde- ja parisuhdeongelmat (3 %)
  • Tunne-elämän kuormittuneisuus (8 %)
  • Huoli perheenjäsenen tai läheisen terveydestä (7 %)
  • Taloudelliset vaikeudet, kuten pelivelat ja luottotietojen menetys (3 %)
  • Terveydelliset haitat (3 %)

Lähde: Suomalaisten rahapelaaminen 2023, THL


Jos rahapelaaminen aiheuttaa sinulle huolta (pelaajana tai läheisenä), älä jää yksin. Voit aloittaa avun hakemisen jo tänään seuraavilla keinoilla:

  1. Puhu asiasta – Keskustele läheisen, ammattilaisen tai vertaisen kanssa (esim. Vertaispuhelin).
  2. Arvioi tilannettasi – Voit tehdä esim. Läheisen testin, Pelaatko liikaa -testin tai Rahat pelissä? -testin
  3. Hae tukea – Valitse sinulle sopivin palvelu ja ota yhteyttä.

Rahapeliongelma voi vaikuttaa elämääsi monin tavoin, mutta apua on saatavilla. Hyödynnä maksuttomia tukipalveluita, kuten vertaistukea ja ammatillista apua.

Pelirajaton tarjoaa tietoa ja vertaistukea rahapelaamisesta haittoja kokeville ja heidän läheisilleen. Tavoitteemme on tukea muutoksen ja voimaantumisen aloittamista, rohkaisten hyvinvointia ylläpitäviin toimiin.

Neuvonta ja ohjaus palvelut on suunnattu heille, jotka kaipaavat vertaistukea pohtiessaan suhdettaan rahapelaamiseen tai elämään pelaajan rinnalla.

Muutostyön tuen palvelut on tarkoitettu pelaajille, jotka haluavat eroon rahapelaamisesta pysyvästi ja sitoutuvat pidempään tukisuhteeseen. Tuki keskittyy pelaamattoman elämän haasteiden käsittelyyn: miten elää ilman rahapelejä, hallita pelaamista tukevia ajatuksia ja tunteita, muuttaa vanhoja tapoja ja estää retkahduksia. Läheisten tukemisessa keskitytään oman hyvinvoinnin vahvistamiseen, vaikeiden tunteiden ja ajatusten käsittelyyn sekä toimivien suhtautumis- ja toimintatapojen kehittämiseen.

Peluuri

Peluuri on pelaajille ja heidän läheisilleen suunnattu palvelukokonaisuus.

  • Peluurin Auttava puhelin palvelee arkisin klo 12–18 numerossa 0800 100 101.
  • Peli poikki-ohjelma tarjoaa kahdeksan viikon ohjelman, jossa tukenasi on oma terapeutti.
  • Verkkopalvelu Lähellä -ryhmä auttaa rahapelaajien läheisiä
  • TehoStartti on rahapelaajille suunnattu ohjattu verkkovertaisryhmä.

Peluurin palvelukokonaisuuden tuottavat Sininauhaliitto ja A-klinikkasäätiö.

Tiltti

Tiltti on pelihaittoihin keskittyvä tieto- ja tukipiste, joka tarjoaa tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan, eriasteisten peliongelmien selvittelyyn ja peliriippuvuuteen. Tilttiin ovat tervetulleita pelaajat ja heidän läheisensä yhdessä tai erikseen.

Keskeinen osa Tiltin asiakastyöntekijöiden työtä on kriisissä olevan kävijän ammatillinen kohtaaminen. Kriisissä olevia ovat sekä ensimmäistä kertaa apua hakemaan tulevat kävijät että ne kävijät, joiden tilanne on kriisiytynyt uudelleen. Ammatillisella kohtaamisella varmistetaan sopivien ratkaisujen etsiminen, ymmärrys peliongelmasta ilmiönä ja riittävä palveluohjaus. Kaikilla työntekijöillä on koulutus ja valmius kohdata kriisissä olevia.

Tiltti toimii Helsingissä, Espoossa, Satakunnassa sekä Kymenlaaksossa.

Katso paikallisen toiminnan tiedot Tiltin verkkosivuilta

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta auttaa sinua niin pienten kuin suurten talouskysymysten kanssa.

  • Chat palvelee ma-pe klo 10–12 ja to klo 14–16

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Perintä ja maksujärjestelyt -sivuilta löytyy apua ja tietoa maksuasioissa.

Ota ajoissa yhteyttä velkojaan tai perintäyhtiöön ja yritä sopia uudesta maksuaikataulusta, jos sinulla on vaikeuksia maksaa laskua tai velkaa eräpäivänä.

Takuusäätiö

Takuu-Säätiö tarjoaa maksutonta ja anonyymiä puhelinneuvontaa arkisin klo 10-14 välillä numerossa 0800 9 8009.

Rahat pelissä -hanke

Rahat pelissä -hanke tarjoaa rahapelihaittoja kokeneille ja kohtaaville henkilöille taloudellista toipumista edistävää neuvontaa, tietoa ja tukea. Rahat pelissä verkkosivuilta on materiaaleja ja työkaluja tukea tarvitseville ja ammattilaisille, jotka työskentelevät mm. rahapelaajien ja pelaajien läheisten kanssa.

Rahat pelissä -hanke on Takuusäätiön ja Sosped-säätiön yhteishanke

EHYT ry

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ehkäisee haittoja, joita ongelmallinen rahapelaaminen aiheuttaa sekä yksilölle, yhteisölle että yhteiskunnalle. Ehkäisevä päihdetyö keskittyy riskitason pelaamiseen, mikä auttaa ehkäisemään ongelman syntymistä.

EHYT ry tarjoaa tutkittua tietoa, artikkeleita, ehkäisevää materiaali ja muita ehkäisevään päihdetyöhön liittyvää mediatuotantoa.

Pelituki

Pelituki tuottaa ja välittää tietoa raha- ja digipelaamisesta, peliongelmista ja liiallisesta internetin käytöstä. Pelituen tavoitteena on kehittää peli- ja nettihaittojen ehkäisyä, tunnistamista ja hoitoa.

Pelituki tarjoaa verkon välityksellä pelaamiseen liittyvää oma-apu-materiaalia ja testejä.

Pelituki-toimintaa toteuttavat Sovatek-säätiö, Kuopion kriisikeskus ja Kirkkopalveluiden riippuvuustyön kehittämisyksikkö.

Päihdelinkki

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkin palvelut ovat nimettömiä ja maksuttomia. Tutustu materiaaleihin, videoihin, testiin ja oma-apuoppaisiin Päihdelinkin verkkosivuilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n Rahapelit -sivustolle on koottu materiaalia rahapelihaittojen ehkäisyn ja hoidon tueksi.

Pääkaupunkiseutu

Helsinkiläiset voivat ottaa yhteyttä peliongelmiin liittyvissä asioissa puhelinnumeroon 040 152 3918.
Lue lisää Helsingin palveluista

Vantaalaiset ja keravalaiset voivat olla yhteydessä peliongelmiin liittyvissä asioissa neuvonta- ja ajanvarauspalveluun 09 4191 1100 arkisin klo 9–13 tai rahapeliongelmien avohoidon vastuutyöntekijään 050 318 1634.

Muut palvelut

Oman kotipaikkakunnan terveyspalvelut. Oman paikkakunnan terveyspalveluihin kannattaa hakeutua, jos koet tilanteesi hankalaksi. Terveyspalveluista voit tiedustella, minkälaisia mahdollisuuksia paikkakunnallasi on hoitaa rahapelaamiseen liittyviä haittoja. Katso oman paikkakuntasi terveyspalveluiden joulunajat erikseen esimerkiksi paikkakuntasi omilta verkkosivuilta.

Oman alueesi mielenterveys- ja päihdetyö palvelut auttavat. Julkiset mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat maksuttomia. Ne on tarkoitettu sekä pelaajille että läheisille. Hoitoon pääsee eri tavoilla paikkakunnan mukaan. Hae oman kuntasi mielenterveys- ja päihdepalveluiden yhteystiedot netistä.

Seurakuntapalvelut tukevat vaikeissa tilanteissa. Seurakunnan diakoniatyöntekijä voi antaa keskustelutukea, hänellä on myös mahdollisuus avustaa akuutissa hätätilanteessa. Voit hakea apua siitä evankelisluterilaisen kirkon seurakunnasta, jonka alueella asut. Sinun ei tarvitse olla kirkon jäsen.

Evankelis-luterilaisen kirkon palveleva puhelin on avoinna joka päivä klo 18–24 numerossa 0400 221 180 

Mieli ry

Keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä. 

Mieli ry:n tarjoamat palvelut. Tustu aikatauluihin ja ota yhteyttä:

  • Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 09 2525 0111, 24/7
  • MIELI Kriisichat aikuisille
  • MIELI tukisuhde
  • Tukinet.fi
  • Sekasin-chat ja Sekasin Gaming nuorille

Mieli ry tarjoaa myös paljon tietoa ja mm. harjoitteita oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Jari Hartikainen

Pelirajattoman päällikkö
jari.hartikainen@sosped.fi | 044 777 6790

Olen tavoitettavissa arkisin klo 9–17 välissä

Lähteet:

Tiesitkö osion lähde: Tanja Grönroos, Anne Salonen, Tiina Latvala, Jukka Kontto ja Heli Hagfors. Suomalaisten rahapelaaminen 2023: Rahapelaaminen vähentynyt, peliongelma yleistynyt ja suhtautuminen pelaamiseen muuttunut THL Raportti 15/2024

Anne Salonen & Susanna Raisamo. Suomalaisten rahapelaaminen 2015. Rahapelaaminen, rahapeliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet 15–74-vuotiailla. THL Raportti 2015.

Salonen AH, Kontto J, Alho H, Castrén S. Suomalaisten rahapelikulutus – keneltä rahapeliyhtiöiden tuotot tulevat? Yhteiskuntapolitiikka 2017, analyysit.

Johanna Järvinen-Tassopoulos (toim.). Suomalaisen rahapelaamisen tilannekatsaus 2017. THL 2018.

Castrén S, Kontto J, Alho H, Salonen AH. The relationship between gambling expenditure, socioeconomics, health-related correlates and gambling behavior – a cross-sectional population survey in Finland. Addiction 2017.