fbpx Hyppää sisältöön

Vastuullinen rahapelaaminen

Pelaajille

Vastuullinen rahapelaaminen

Mitä vastuullinen rahapelaaminen tarkoittaa? Käytännössä se tarkoittaa kahta asiaa: et käytä enempää rahaa pelaamiseen kuin mihin sinulla oman elämäsi hyvinvoinnin kannalta on tarkoituksenmukaista ja et anna rahapelaamisen syödä aikaa itseltäsi ja perheeltäsi.

Vastuullinen toiminta on tietoista toimintaa

Koska rahapelaamisen polttoaineena toimii raha, niin pelaamisen tietoinen hallinta on erityisen tärkeää. Täytyy ymmärtää, että rahapelaaminen on riskialtista toimintaa, jossa pelaaja pääsääntöisesti on tuomittu häviämään rahansa. Rahapelaajan on oltava tietoinen siitä, että vaikka pelaaja haluaa voittaa, niin rahapelien järjestäjä voittaa varmasti.

Tietoinen toiminta on mahdollista, jos asiaan liittyvät faktat ovat mahdollisimman hyvin tiedossa ja henkilö pystyy tekemään itsenäisiä sekä tietoisia päätöksiä.

Mistä asioista sitten rahapelaamisessa kannattaisi olla tietoinen?

1. Ole tietoinen omista vaikuttimistasi.

Pelaanko pääasiassa siksi, ettei ole muuta tekemistä, olen yksinäinen vai haluanko voittaa rahaa. Pelaajan kannattaa olla tietoinen, ettei tule onnellisemmaksi käyttämällä aikansa niin yksinäiseen puuhaan kuin rahapelaaminen on. Sattuman kylmä logiikka pitää huolen siitä, ettei pelaaja myöskään pääse rikastumaan.

2. Rahapelien järjestäjä pyrkii tekemään pelaamisesta mahdollisimman helppoa ja houkuttelevaa.

Verkkopalveluissa pelien pelaaminen ja rahan siirtäminen on helppoa ja samalla pelaamisesta saadaan erilaisilla visuaalisilla sekä ääniefekteillä hyvin kiinnostavaa. Yksi pelaamista voimakkaasti edistävä tekijä on läheltä piti -tilanteet. Pelaaja on helppoa saada uskomaan olleensa jo melkein voittaja erilaisilla palkitsevilla visuaalisilla efekteillä ja ääniefekteillä. Läheltä piti –tilanteet saavat pelaajan uskomaan seuraavan kierroksen parempaan mahdollisuuteen, vaikka sattuma on sama seuraavalla kierroksella kuin se oli tällä tai edellisellä kierroksella.

3. Sattumaan ei voi vaikuttaa.

Pelaaja voi käydä kierroksilla, mutta peli ei, vaikka hyrrät pyörivätkin ja pallot pomppivat. Sattuma on sama kylmän viileä tekijä seuraavallakin kierroksella. Siihen ei voi vaikuttaa vaikka pelaaja olisi kuinka taikauskoinen hyvänsä ja aina valitsisi kupongit tietyn rituaalin mukaan.

4. Mitä pidempään pelaa sitä varmemmin häviää jo ehkä voittamansa rahat

Jos en pelaa, en voi voittaa, siispä jatkan rahan ja ajan tuhlaamista. Jos kaikesta huolimatta haluat käyttää rahojasi ja aikaasi pelaamiseen, niin ohessa on

5 ohjetta tietoisempaan ja vastuullisempaan pelaamiseen

Ole tietoinen siitä paljonko sinulla on varaa pelata. Pidä itsellesi turvallisesta rajasta kiinni. Älä koskaan pelaa velaksi. Ole tietoinen siitä että rahapelaaminen ei ratkaise rahanpuutettasi vaan pahimmillaan aiheuttaa sitä.

Jos olet jo kerennyt velkaantumaan, niin lopeta pelaaminen välittömästi, tunnusta itsesi ongelmapelaajaksi ja hae apua: vertaistukea | Peluurin auttava puhelin

 1. Mitä enemmän pelaat, sitä enemmän ja varmemmin häviät. Jos sinun täytyy jahdata voittoa kattaaksesi pelaamisen kustannuksia, niin sinun on syytä lopettaa rahapelaaminen välittömästi ehkäistäksesi enempiä vahinkoja.
 2. Ole tietoinen houkutuksesta pelata enemmän ja rahapelijärjestäjän pyrkimyksestä hyödyntää tätä houkutusta tarjoamalla pikkupalkintoja, läheltä piti –tilanteita ja positiivisia efektejä.
 3. Ole tietoinen siitä että pelaaminen pääasiassa perustuu sattumaan eikä sattumaan voi vaikuttaa:
  rahapelaamisen logiikka
 4. Ole tietoinen siitä, että rahapelien ääressä vietetty aika syö aikaasi niiltä asioilta, joista hyvinvointi pääasiassa muodostuu: perhe ja ystäväsuhteet, fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitäminen, levollinen yöuni.

Jari Hartikainen, Pelirajaton-toiminnan päällikkö


Uusimmat

 • Palveluiden kesäaikataulut 2024

  Palveluiden kesäaikataulut 2024

  Vertaispalvelut jäävät kesätauolle Pelirajattoman vertaispalvelut jäivät kesätauolle perjantaina 14.6.2024. Toiminta jatkuu jälleen elokuussa. Vertaispuhelimen pyyntölomake avautuu maanantaina 12.8.2024 ja chatit jatkaa toimintaansa…

 • Muutostyö

  Muutostyö

  Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…