fbpx Hyppää sisältöön

Kokemusasiantuntijat muuttavat pelikulttuuria kansalaisaloitteella

Kokemusasiantuntijat, Osallisuudella otetta rahapeliongelmiin, Rahapelaaminen

Pelikoneet kauPOISta -kansalaisaloitteen takana olevat kokemusasiantuntijat vaativat peliautomaatteja pois arkisista tiloista.

Pelirajat’on -toiminnassa mukana olevat kokemusasiantuntijat pyrkivät muuttamaan suomalaista positiivisen pelaamisen kulttuuria. Osallisuudella otetta rahapeliongelmiin -hankkeen puitteissa he ovat laatineet Pelikoneet kauPOISta -kansalaisaloitteen, joka vaatii rahapeliautomaatteja poistettaviksi kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista ja ravintoloista.

Kansalaisaloitteen tavoite ei ole kokonaan kieltää rahapelaamista, vaan siirtää riippuvuutta aiheuttavat pelikoneet valvottuihin pelisaleihin. Ensisijaisena tavoitteena on muuttaa positiivista pelaamisen kulttuuria, jota ylläpitää esimerkiksi se, että pelaamiseen liittyviä ärsykkeitä ei pääse mihinkään pakoon.

Aloite osui ajankohtaiseen hetkeen: THL julkaisi viikko kansalaisaloitteen julkaisemisen jälkeen rahapelikyselyn tulokset, jotka paljastavat, ettei tavoite vähentää pelihaittoja ole toistaiseksi toteutunut. Kyselyn mukaan yhä pienempi joukko ihmisiä on rahapelien tuottojen takana, vaikkeivät rahapelien tuotot ole vähentyneet. Rahapeliautomaatit taas ovat usealle peliongelmaiselle riippuvuuden alku ja juuri.

”Suomalainen yltiöpositiivinen rahapelikulttuuri kaipaa jo muutosta. Tulevien ikäpolvien pitäisi saada reilummat lähtökohdat päätökselleen pelata tai olla pelaamatta pelikoneita”, sanoo kampanjan taustalla mukana oleva Samu.  

Salibandyn kaksinkertainen maailmanmestari Peter Kotilainen on myös mukana Pelikoneet kauPOISta -kampanjassa, ja kertoo videolla oman näkökulmansa pelikoneisiin.

Pelikoneet kauPOISta -kansalaisaloite on jo saanut paljon valtakunnallista näkyvyyttä. Aloitteen takana olevat kokemusasiantuntijat ovat olleet mukana mm. Huomenta Suomen tv-haastattelussa, Radio Rockin haastattelussa, sekä Yle Puheen radiohaastattelussa.

Osallisuudella otetta rahapeliongelmiin -hankkeessa pyritään kehittämään rahapeliongelman itse kokeneiden ja heidän läheistensä kehittämis-, osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Ongelmapelaamisesta toipuneet pelaaja- ja läheiskokemusasiantuntijamme otetaan mukaan suunnittelemaan entistä asiakaslähtöisempiä palveluita. Pelirajat’on ei ole aktiivisena toimijana Pelikoneet kauPOISta -kampanjassa, vaan sen rooli on tukea kokemusasiantuntijoita saamaan äänensä kuuluviin omilla ehdoillaan.