Läheisten vertaisohjaaja Ella-Maria
—
Läheisten vertaisohjaaja Ella-Maria on saanut paljon vapaaehtoistyöstä
Ella-Maria on läheisten vertaisohjaaja ja kertoo oppineensa paljon itsestään ja saaneensa uusia, häntä hyvin ymmärtäviä ystäviä.
Vuonna 2015 Ella-Maria oli väsynyt. Takana oli yhdeksän vuotta perhe-elämää ongelmallisesti rahapelaavan miehen kanssa.
–Minä romahdin silloin, kun mieheni jalat alkoivat viimein kantaa. Olin siihen asti kannatellut koko perhettä. Yhdeksän vuoden stressi purkautui kerralla, hän muistelee.
Miehen toipumisprosessi oli alkanut, ja myös Ella-Maria halusi itselleen apua.
–Menin läheisten Pelirajat’on-vertaistukiryhmään puolessa välissä kautta. Ehdin osallistua vain puolille pidetyistä tapaamisista. Vaikka olin ryhmässä vain hetken, koin saavani siitä paljon.
Ryhmän loputtua Ella-Maria kouluttautui itse vertaisohjaajaksi. Koulutuksessa oli pelaajia ja läheisiä, mikä antoi mahdollisuuden tarkastella omia kokemuksia myös pelaajan linssien läpi.
–Halusin mahdollisuuden tukea läheisiä, jotka ovat samassa tilanteessa, jossa olin itse ollut. Saan siitä itsekin.
Ella-Maria kannustaa läheisiä tunnistamaan oman avuntarpeensa.
Sittemmin hän on ohjannut kolme läheisten ryhmää Turussa ja kouluttautunut myös kokemusasiantuntijaksi.
Vertaisryhmän ohjaajana toimiminen on ollut niin antoisaa kuin hän ajattelikin. Hän kertoo saaneensa toimintaan osallistuttuaan paljon uusia ystäviä, joista on muodostunut hänelle jo toinen perhe.
Vertaisten kokemusten kuuleminen auttaa häntä edelleenkin myös omien kokemusten ja ajatusten jäsentämisessä.
–On ajatuksia herättävää kuulla toisten kokemuksista ja tuntemuksista. Ne auttavat prosessoimaan omia fiiliksiä. Kaikki kolme ryhmää, jotka olen ohjannut, ovat olleet hyvin erilaisia. Jokaisesta olen oppinut ja saanut jotain myös itselleni.
Pelaamisesta noussut suru, väsymys ja turhautuminen sekä toipumisprosessin läpikäyminen ovat auttaneet häntä tukemaan muita ihmisiä.
Ella-Maria on onnellinen, että on lähtenyt vertaistuen piiriin, niin ryhmäläisenä kuin ohjaajana. Hän toivoo, että pelaajien läheiset antaisivat tilaa myös itsestään huolehtimiselle, vaikka tekisi mieli keskittyä vain pelaajaan.
–On tärkeää hoitaa itseään, Ella-Maria sanoo ja toteaa, että tämän ajatuksen omaksuminen oli hänelle itselleenkin vaikeaa.
Vuosien ajan hän vain huolehti lastensa ja pelaajamiehen tarpeista, oma aika meni siihen, että pää pysyi pinnan yllä.
–Pelaajan toipumisen kannalta on myös tärkeää, että läheinen käsittelee omat tunteensa ja kokemuksensa ja puhuu ne myös ääneen. Ne vaikuttavat muuten pinnan alla ja hidastavat eteenpäin menemistä. Jos en olisi käsitellyt tunteitani, olisi parisuhteen jatkaminen ollut täysin mahdotonta.
Tutustu ohjaajakoulutukseen
Koulutus on maksuton.
Teksti: Vilma Vuorio
Uusimmat
-
Joulunajan apu ja tuki
Kenenkään ei tarvitse, eikä kuulu jäädä yksin – ei edes loma-aikoina. Vaikka joulun vertaispalveluiden tarjonta on…
-
Kysely rahapelihaittoihin liittyvien palveluiden käytöstä
Vastaa kyselyyn ja auta kehittämään palveluita rahapelaajille ja läheisille Tutkimuksen tavoitteena on selvittää rahapelihaittoihin liittyvää palvelun-tarvetta…
-
Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua
Kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat maksuttomaan ohjaajakoulutukseen (2 op, 54 h), joka antaa heille valmiudet toimia vertaisohjaajina. Kouluttajina…