fbpx Hyppää sisältöön

Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

Hyvinvointi

Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

Löydämme jatkuvasti todisteita siitä että elämäntapamme ja ympäristömme on todella vahva vaikuttaja riippuvuuden syntymisessä ja säilymisessä. Kyse on toki muustakin, mutta muuttamalla tapojamme pystymme murentamaan tarvettamme pelata merkittävästi.

Ensin alkuun sinun on ymmärrettävä, etteivät tavat katoa. Ne korvataan. Et vain lopeta pelaamista jättäen tilalle tyhjyyttä. Tämä johtaa meidät takaisin pelaamisen pariin. Se aika ja tunne tulee luoda jostakin muualta. Tämän takia rakennamme korvaavia tapoja. Liikunnasta voi tulla sinun korvaava tapasi.

Elämäntapojen rakentumisesta

Elämäntapamme syntyvät virikkeistä, toiminnasta ja palkkiosta. Kyseessä on sinänsä hyvin simppeli kiertokulku, joka helpottaa valintojen tekemistä arjen elämässä. Esimerkkinä tästä voidaan ottaa vaikkapa rahapelikäyttäytyminen: Pelikoneen näkeminen, taskuissa pyörivä käteinen tai jokin tietty tunnetila voivat laukaista valinnan lähteä pelaamaan. Tämän valinnan alkuperät syntyvät voittojen ja lähelle jääneiden tappioiden tuomasta mielihyvästä, eli syklin palkkiosta. Vaikka häviäisitkin, saatat silti saada siitä paljon positiivisia palkitsevia tunteita. Tämä johtaa sinut pelaamaan ensi kerrallakin.

Jos lähdemme ajattelemaan asiaa liikunnan kautta, voi virikkeenä toimia esimerkiksi jokin kellonaika, liikuntavarusteiden päälle pukeminen tai vaikka treeniohjelman tarkastelu. Aktiivisuuden seurauksena seurauksena saamme palkkiona suorittamisen tuoman mielihyvän ja onnistumisen tunteen. Lisäksi liikunta sisältää myös pitkän aikajänteen palkinnon kunnon, kehon tai mielen kehittymisen merkeissä.

Liikunnasta ja peliongelmasta

Liikunta on hyvä korvaava tapa rahapeleille niiden samankaltaisten ominaisuuksien takia. Esimerkiksi aivojemme hormonitoiminta sekä persoonallisuuspiirteet kulkevat monesti hyvin vastaavia polkuja. Liikunta on vahva palkitsija ja mielihyvän antaja, siinä missä rahapelaaminenkin. Monesti kyse on tuntemuksista ja tunteista. Jos pääsemme sinuiksi sen kanssa, mitä oikeasti toimiessa ja sen jälkeen tunnemme, pystymme hakemaan toimintaa joka johtaa samankaltaisiin tuntemuksiin. Se vaatii hieman tietoisuuden harjoittelua, mutta voi ehdottomasti auttaa.

Totuus on, etten ole vielä tavannut ihmistä joka katuisi liikkumaan lähtemistä. Monia ei ole napannut lähteä liikkumaan. Alku tässä onkin vaikein. Mutta se, mitä jälkeenpäin tapahtuu, on pelkkää positiivista. Näemme monesti vastaavan kuvion toimivan päinvastoin peliongelmissa: läheltä piti -tilanteet ja muistot onnistumisista rahapeleissä tekevät aloittamisesta helppoa, mutta lopputulos on usein negatiivinen.

Lähde kehittämään korvaavaa tapaasi. Helpointa se on aloittaa kirjoittamalla sääntöjä ja aikomuksia: Kun tarve tai halu pelata iskee, lähde liikkumaan. Jokin tunne tai tilanne voi olla virikkeesi pelata, kun muutamme sen liikunnaksi, pysyy palkkio lähes samankaltaisena. Alapuolelta näet, mitä kannattaa lähteä tekemään.

Keinot on monet

Me korostamme liikaa sitä, miten tai mitä pitäisi tehdä. Tärkeintä on aloittaa, tehdä jotakin. Tulokset syntyvät toiminnasta. Jos me vain tutkimme, selvitämme, suunnittelemme ja haaveilemme, emme tule ikinä saavuttamaan mitään. Mutta jos me näemme tämän lävitse ja vain lähdemme liikkeelle, pystymme kehittämään toimintaamme matkan varrella ja nähdä samalla merkittävää kehitystä. Ensimmäinen vinkki on aloittaa ennen kuin ole valmis, eli tee jotain.

Liikuntasuositukset ovat usein ihan paikallaan ja perustuvat kyllä vankkaan tutkimusnäyttöön, mutta ne eivät auta meitä aloittamaan. Ne luovat illuusion siitä, etteikö vähempi riittäisi lainkaan. Jotkut ihmiset pystyvät aloittamaan suositusten mukaisen päivittäisen liikunnan, toiset eivät tästä väkevästä tahdinmuutoksesta selviä. Älä siis murehdi siitä, liikutko tarpeeksi. Pyri vain liikkumaan.

Lähde yhdestä teosta: Mitä on se yksi teko, jonka jo huomenna pystyt tekemään ja joka vie sinua eteenpäin? Suosittelen alkuun puolen tunnin kävely- tai hölkkälenkkiä. Jos puoli tuntia tuntuu kovalta, riittää vähempikin. Voit myös käydä ryhmäliikuntatunnilla, kuntosalilla tai esimerkiksi venytellä ja huoltaa kehoasi kotona. Kestolla ei ole niin tärkeää roolia kuin toiminnalla. Jos olet epävarma siitä, mitä kannattaa tehdä, ovat netti ja kirjastot täynnä ilmaisia treeniohjelmia ja vinkkejä siitä, miten kotona ja salilla voikaan treenata. Voit myös hakea tukea ystäviltäsi.

Seuraavaksi kirjoita suunnitelmasi ylös. Milloin lähdet treenaamaan: kellonaika, tapahtuma tai tunne, eli kun tulet töistä, heräät aamulla tai kun se tietty tunne tulee, joka monesti ajaa sinut pelaamaan. Tiedosta myös tuntemukset liikunnan jälkeen. Ne auttavat sinua lähtemään liikkeelle silloinkin kun treenaaminen ei nappaa.

Lähde rakentamaan ylöspäin tästä yhdestä teostasi: Montako kertaa viikossa pystyt tämän tavan toteuttamaan? Tämä on ensimmäinen tavoitteesi. Aseta tavoite viikoittaiselle liikunnallesi. Monet aloittavat kahdesta tai kolmesta päivästä viikossa. Pidä tapa kuitenkin helppona toteuttaa. Se ei saa antaa liikaa vastarintaa alusta lähtien. Kun lisäät hiljalleen kestoa ja useutta, alkaa tapasi vahvistua jatkuvasti, ja vakiintua ottaen tilaa enemmän ja enemmän halulta pelata.

Teksti: Ville Vilén, juttu on kirjoitettu vuoden 2015 puolessa välissä


Uusimmat

  • Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua ohjaajana

    Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua ohjaajana

    Kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat maksuttomaan ohjaajakoulutukseen (2 op, 54 h), joka antaa heille valmiudet toimia vertaisohjaajina. Kouluttajina toimivat Pelirajaton-työntekijät sekä pitkään vertaisohjaajinakin…

  • Sosped-säätiön lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta

    Sosped-säätiön lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta

    Lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta Pelirajattoman asiantuntijuus perustuu vahvasti kokemustietoon ja lausuntomme pohjautuu toiminnassa kerättyyn tietoon siitä, miten rahapeliongelma kehittyy ja miten voimme…

  • Muutostyö

    Muutostyö

    Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…