fbpx Hyppää sisältöön

Ohjaajana vertaisille

Blogi, Vertaisohjaajat, Vertaisryhmät

Ohjaajana vertaisille

Kuvittele tilanne: Seisot peilin edessä jännittyneenä, katsoen kysyvästi peilikuvaasi, mihin olenkaan ryhtymässä? Olet tilassa, johon kävelee kohta sisään ryhmä tuntemattomia, hakemaan apua riippuvuuteensa ja pallo on ensimmäistä kertaa sinulla. Miten kohtaat ryhmän ja miten selviät itse tunteiden sekamelskasta?

Ensimmäinen ryhmänohjauskerta

Ensimmäisellä ryhmäkerrallani, ensimmäisen henkilön astuessa tilaan, aivoni käskivät minua juoksemaan ulos ovesta – tuntui houkuttelevalta paeta, niin kuin olin tottunut toimimaan aikaisemmassa elämässäni. En kuitenkaan tällä kertaa totellut ajatuksiani ja kun ryhmäläiset olivat istuutuneet, oli aika pyyhkiä kaikki pakoajatukset ja kohdata jokainen jännittynyt ryhmäläinen vertaisena.

Hetken hiljaisuuden jälkeen keräsin rohkeuteni kasaan ja aloitin puheenvuoron. Oman taustani kertominen sekä periaatteiden ja sääntöjen läpikäynti ei lopulta tuntunutkaan niin haastavalta, mitä olin kuvitellut. Vieraille puhuminen on jollain tapaa helppoa. Ehkä jopa vapaampaa kuin omille läheiselle puhuminen.

Seuraavan tunnin aikana ryhmäläisten tarinat saavat silminnähden jokaisen rentoutumaan entisestään ja lisäämään ymmärrystä, ettei kukaan heistä ole asian kanssa yksin. Tuntui mukavalta tavata ja nähdä kaikki – sain kasvot jokaiselle, joiden kanssa olin käynyt alkukeskustelun puhelimessa.

Vertaisryhmän ensimmäisellä kerralla tutustutaan rauhassa. Annan jokaiselle mahdollisuuden kertoa taustastaan sen verran, mikä heistä hyvältä tuntuu. Tulevilla ryhmäkerroilla keskustellaan ja pohditaan ongelmallisen rahapelaamisen eri aihealueita Pelirajaton-työkirjaa ja omia kokemuksia hyödyntäen.

Miten estää pelaaminen itseltään? Mitkä ovat mahdolliset syyt pelaamisen aloitukselle ja jatkumiselle? Mitä pelaamisesta seurasi? Ovatko läheiset tietoisia ja tukena? Minkälainen on oma muutospolku? Miten huomioida omia tunteita? Mikä toimii parhaana motivaattorina olla pelaamatta? Onko valmis ajatukseen, että enää ei tarvitse pelata? Miltä tuntuu hyvästellä peli-minä ja tavata itsensä uudestaan? Miten käsitellä retkahdustilanteita? Miten antaa itselleen anteeksi…?

Tutustu: Vertaisryhmän sisältö

Lähes joka kerta on hieman naurua mukana

Tapaamiskertojen edetessä, huomaan luottamuksen kasvavan ryhmän sisällä. Kipeitäkin kokemuksia jaetaan avoimesti, olivat ne sitten osa menneisyyttä tai nykyhetkeä. Vaikka aihealueet ovat välillä todella synkkiä, on lähes joka kerralla hieman naurua mukana.

Ihmiset ovat erilaisia ja jokainen käy pelaamattomuuden polkua läpi omalla tavallaan. Lopulta polussa on kuitenkin vain yksi päämäärä – täysi pelaamattomuus. Ja vaikka kompastuksia saattaa tulla matkan varrella, huomaan kuinka paljon jokainen sitoutunut haluaa päästä perille.

Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita sitoutumiseen ja elämänmuutokseen, joka tarkoittaa tässä tapauksessa ryhmästä pois jäämistä. Ohjaajana se on aina ollut kova paikka ja usein mietinkin, olisinko voinut tehdä jotain toisin. Pyrin kuitenkin nostamaan itseni tämän ajatuksen ulkopuolelle, jotta voisin keskittyä paikalla oleviin ihmisiin.

Vertaisohjaajana nautin tavata ihmisiä

Lähtiessäni vertaisohjaajaksi eniten itseäni jännitti olla esillä ja se, että kykenenkö ottamaan vastaan muiden ongelmia ylikuormittumatta. Yllättävää kyllä, pystyn ryhmätilan oven sulkeutuessa useimmiten jättämään asiat samaiseen tilaan. Tosin poikkeustilanteitakin on sattunut matkan varrelle, mutta olen sisäistänyt ajatuksen, että lopun viimein jokainen avun hakija on itse vastuussa omasta muutostyöstään.

Olen ohjannut kasvokkaisia ryhmiä ja Teams-vertaisryhmää sekä toiminut tukihenkilönä. Vaikka nämä kaikki ovat vertaistuen antamista ja saamista, on niissä isojakin eroavaisuuksia. Eniten nautin kasvotusten ohjattavista ryhmistä. Nautin tavata ihmisiä kasvotusten samassa tilassa, silloin vapaamuotoinen keskustelu syntyy helpommin ja voimme puhua raskaistakin aiheista kotiovien ulkopuolella.

Ennakkoluuloistani huolimatta Teams-ryhmän henki on samanlainen kuin lähiryhmissä ja osallistuminen jopa helpompaa, kun ei tarvitse sumplia arkea lähteäkseen ryhmätilaan. Luottamuksellisen ilmapiirin muodostamisen osana on osallistua etäryhmään omilla kasvoilla. Se saattaa olla esteenä Teams-ryhmään hakijalle, mutta ohjaajana kokisin mustille ruuduille puhumisen erittäin haastavalta.

Uskon edelleen, että jokaisessa huonossa asiassa on jotakin hyvää

Koen, että jokainen ryhmä on kuin pieni oma maailma, johon uppoudumme kahden tunnin ajaksi joka viikko. Paikka, jossa jokainen antaa paljon, toivottavasti myös saa paljon ja ennen kaikkea tekee paljon työtä itsensä kanssa, oppiakseen elämään tämän riippuvuuden kanssa. Eilistä emme voi muuttaa, mutta voimme pyrkiä erilaiseen huomiseen.

Vaikka peilikuvastani katsoo välillä vastaan samainen jännittynyt ihminen ja pelaamisen seuraukset ovat elämässäni mukana, uskon edelleen, että jokaisessa huonossa asiassa on jotakin hyvää.

Vertaisohjaaja Salla


Kiinnostuitko ohjaajatyöstä?

Pelirajaton kouluttaa vertaisohjaajia kaksi kertaa vuodessa. Tarjoamme mielekkäitä ja merkityksellisiä tehtäviä vapaaehtoisillemme. Voit valita omaan elämäntilanteeseen kulloinkin parhaiten sopivan tehtävän. Voit tarjota vertaistukea mm. puhelimessa, chatissa, tukihenkilönä tai vertaistukiryhmissä kasvokkain tai verkon välityksellä.

Ohjaajiksi etsimme henkilöitä,

  • joilla on omakohtainen kokemus ongelmallisesta rahapelaamisesta tai läheisenä elämisestä.
  • ovat täysi-ikäisiä
  • joilla löytyy halua ja mahdollisuutta osallistua koulutuskokonaisuuteen (2 viikonloppua)
  • ovat kiinnostusta toimimaan vertaisohjaajana ryhmässä, puhelimessa, chatissa, tukihenkilönä tai Tehostartti-verkkoryhmässä
  • ovat sitoutumista vertaisohjaajan tehtävään sovituksi ajaksi

Pelaajataustaisilta hakijoilta edellytämme vähintään 6 kuukauden pelaamattomuutta.

Läheisenä voit edelleen kulkea pelaajan vierellä tai pelit ovat mennyttä elämää. Kunhan tilanteesi on tasapainoinen, voit hakea koulutukseen.

Molemmilla on tärkeää, että omat voimavarat ovat hyvät, jotta pystyt parhaasi mukaan tukemaan muita saman kokeneita eli vertaisiasi.


Kaipaatko itsellesi tukea?

Pelirajaton tarjoaa eri palveluin vertaistukea sekä ongelmallisesti rahasta pelaaville että heidän läheisilleen.