fbpx Hyppää sisältöön

Vertaispuhelin

Vertaispuhelin

Haluatko keskustella tilanteestasi vertaisohjaajan kanssa kahden? Kaipaatko uutta näkökulmaa, vinkkejä ja kannustusta esimerkiksi lopettamisen suhteen tai rajoista kiinni pitämiseen? Kiinnostaako, miten vertaisohjaaja on päässyt eteenpäin vastaavantyyppisestä tilanteesta, jossa itse olet?

Vertaispuhelin sopii hyödynnettäväksi monenlaisiin käyttötarkoituksiin sekä pelaajille että läheisille. Vertaispuhelimessa sinulla on mahdollisuus käydä 1–3 puhelua juuri sinulle tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista ohjaajan kanssa, jolla on samankaltaisia kokemuksia kuin itselläsi ja joka taustojensa puolesta vastaa toiveisiisi. Voit pyytää vertaispuhelun myös yhdessä läheisesi kanssa. Muista lisätä tieto lomakkeelle.

Pyydä vertaispuhelua

Pyydä vertaispuhelua täyttämällä lomake.

Osaamme valita tilanteellesi sopivan vertaisohjaajan, kun

  • kerrot taustatietoa tilanteestasi
  • kuvailet odotuksiasi puhelusta
  • esität toiveita ohjaajasta

Vertaisohjaaja on yhteydessä sinuun tekstiviestitse noin viikon sisällä ja ehdottaa ajankohtia puhelulle. Ensimmäisen puhelun päätteeksi voit sopia ohjaajan kanssa jatkopuheluista.

Puheluja voidaan käydä suomen lisäksi myös englanniksi ja viroksi. Vertaispuhelut ovat luottamuksellisia ja ohjaajamme kunnioittavat vaitiolovelvollisuutta.

Mikäli sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai tilanteesi on kriisiytynyt kannustamme soittamaan Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 09 2525 0111 tai tarvittaessa yleiseen hätänumeroon 112.


”Toipuneen pelaajan kanssa oli helppoa jutella. Ymmärrys lisääntyi ja koin, että puhelusta oli apua eteenpäin menemiseen.”

Pelaajan palaute


Keitä ovat puhelun tekevät vertaisohjaajat?

Vertaispuhelimessa on mukana 11 pelaajaa ja 6 läheistä.

Pelaajaohjaajista löytyy eri ikäisiä toipuneita, entisiä rahapelaajia. Ohjaajien joukosta löytyy kokemusta lähes kaikista eri pelimuodoista. He ovat kokeneet peliongelman haittavaikutukset ihmissuhteisiin, talouteen ja mielenterveyteen. Ohjaajien oman muutostyön ja pelaamattoman ajan myötä pelihaittavaikutukset ovat lopulta hävinneet ja heidän elämäntilanteensa on tällä hetkellä hyvä.

Läheisohjaajista löytyy eri ikäisiä rahapelaajien puolisoita, ex-puolisoita ja aikuisten pelaajien vanhempia. Kaikki ovat eläneet pelaajan rinnalla pidempään ja kokeneet pelaamisesta monia terveyteen, talouteen ja hyvinvointiin liittyviä vakavia haittoja. Kokemusta on esimerkiksi suhtautumistavan ja oman toiminnan muuttamisesta, luottamuksen uudelleenrakentamisesta, talousasioiden selvittelystä, pelaajan tukemisesta ja hyvinvoinnin palautumisesta sekä hyvän elämäntilanteen löytymisestä.


”Helpotti omaa oloa puhua ihmisen kanssa, joka ymmärtää mitä käy läpi ja kuinka valtavasti puolison peliriippuvuus vaikuttaa läheiseen. Ensimmäisen kerran tuli olo, että omat tunteet ja vaikeudet sekä mitä elämä peliriippuvaisen kanssa on tuonut tullessaan, kuullaan ja ymmärretään.

Läheisen palaute


Vertaispuheluiden vaikutuksia

Puhelut vertaisten kanssa on koettu erittäin hyödylliseksi ja vaikuttavaksi tukimuodoksi. Vuonna 2023 palautelomakkeeseen vastanneiden keskiarvo vertaispuheluiden hyödyllisyydelle oli pelaajien osalta 9,3 ja läheisten osalta 9,5

Vuonna 2023 vertaispuhelun käyneet pelaajat ja läheiset arvioivat vaikutuksia seuraavasti:

  • Mieliala kohosi ja olo helpottui 94,7 %
  • Koin tulleeni kuulluksi 100 %
  • Toiveikkuus lisääntyi 85,7 %
  • Sain kannustusta ja neuvoja 100 %
  • Kynnys hakea muuta apua madaltui 83,3 %
  • Ymmärrykseni rahapeliongelmasta ja sen vaikutuksista läheisiin lisääntyi 86,1 %

Hyödyllisyysasteikko 1–10 | Prosenttiluvut: Asteikolla 1–5 väitteeseen täysin samaa mieltä (5) tai lähes samaa mieltä (4) vastanneiden osuus. 


Markus Sjöholm

Kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija 

markus.sjoholm@sosped.fi

041 545 2595