Vertaispuhelin pelaajille
Pohditko pelaamisen lopettamista? Oletko kokenut retkahduksen vai oletko vasta aloittanut matkasi pelaamattomuuden polulla? Kaipaisitko vinkkejä henkilöltä, joka on kokenut saman kuin sinä? Pyydä soittoaika ja keskustele luottamuksellisesti ja henkilökohtaisesti puhelimitse toipuvan pelaajan tai läheistaustaisen vertaisohjaajan kanssa.
Vertaispuhelin on tarkoitettu henkilöille, jotka esimerkiksi
- pohtivat suhdettaan rahapelaamiseen
- harkitsevat pelaamisen lopettamista
- ovat tehneet päätöksen pelaamisen lopettamisesta
- ovat repsahtaneet pelaamattoman ajanjakson jälkeen
- kaipaavat apua ihmissuhteiden ja muiden aiheutuneiden ongelmien korjaamiseen
- kaipaavat vertaisen kannustusta, rohkaisua ja eri näkökulmia
Puhelut antoivat lisäintoa pelaamisen lopettamiseen ja puheluista tuli todella hyvä fiilis ja usko siihen, että pystyn lopettamaan pelaamisen.
Pyydä vertaispuhelua
- Pyydä vertaispuhelua täyttämällä lomake.
- Vertaisohjaaja on sinuun yhteydessä viikon sisällä tekstiviestillä ja ehdottaa ajankohtia puhelulle.
- Mahdollisesta jatkopuhelusta sovit ohjaajan kanssa ensimmäisen puhelun päätteeksi.
Lomakkeella pyydämme sinua kuvailemaan elämäntilannettasi, odotuksiasi puhelusta sekä toiveitasi ohjaajasta. Mitä tarkemmin täytät pyydetyt tiedot, sitä paremmin löydämme tilanteellesi sopivimman vertaisohjaajan. Puheluja voi pyytää suomeksi, englanniksi tai saksaksi.
Puhelimen käytännöt
Vertaispuhelimessa on mahdollisuus käydä 1–3 puhelua tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista vertaisohjaajan kanssa, joka taustojensa puolesta vastaa lomakkeelle vastattuihin toiveisiin. Puhelua voi pyytää myös läheisohjaajalle, jos haluaa ymmärtää paremmin läheisen ajatusmaailmaa ja keskustella esimerkiksi luottamukseen tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista.
Vertaispuheluissa käsitellään usein seuraavia aiheita:
- pelaamista ylläpitävät ajatukset ja asenteet
- vaikeat tunteet
- pelaamisen rajoituskeinot
- ristiriitaiset toiveet pelaamisen lopettamisesta
- muun tekemisen löytäminen pelaamisen tilalle
- asian paljastaminen kumppanille, ihmissuhteet ja luottamus
- itsesyytösten ja häpeän kanssa eläminen
- velkojen kanssa eläminen ja selviytyminen
- hoitoon ja tukeen liittyvät asiat ja kokemukset
Ensimmäinen kerta, kun juttelin saman asian kanssa taistelevan kanssa, joten tulin ymmärretyksi. Myös uusia ajatuksia heräsi hiukan, eri näkökantoja.
Oli ihana kuulla, kuinka elämä oli jatkunut hyvänä toipumisen jälkeen. Persoona oli juuri itselleni sopiva. Avoin ja iloinen.
Kuka sinulle soittaa vertaispuhelun?
Vertaispuhelimen pelaajaohjaajat ovat eri ikäisiä rahapeliongelmasta toipuneita miehiä ja naisia. Ennen toipumista he ovat kokeneet rahapeleistä aiheutuvia haittoja, kuten mm. talous-, ihmissuhde- ja terveyshaittoja. Ohjaajajoukoista löytyy laajasti kokemus eri pelimuodoista.
Pelaajaohjaajat ovat olleet pelaamatta jo pidempään. He osaavat kertoa, miten ovat saaneet muutoksen käyntiin, mikä heitä on auttanut sekä mitä he ovat oppineet rahapeliongelmasta, pelaamattomuudesta, muutostyöstä ja toipumisesta.
Halutessasi voit varata puhelun myös läheisohjaajalle. Vertaispuhelimen läheisohjaajista löytyy eri ikäisiä rahapelaajien puolisoita, ex-puolisoita sekä aikuisten pelaajien vanhempia. Läheisohjaajan kanssa on luontevaa keskustella esimerkiksi ihmissuhteisiin, luottamukseen ja perhe-elämään liittyvistä asioista.
Puheluiden vaikutukset
Puhelut ovat auttaneet vertaispuhelun käyneitä pelaajia näin:
- Mieliala kohosi ja olo helpottui 93 %
- Koki tulleensa kuulluksi 99 %
- Toiveikkuus lisääntyi 82 %
- Sai kannustusta ja neuvoja 96 %
- Kynnys hakea muuta apua madaltui 82 %
- Ymmärrys rahapeliongelmasta ja sen vaikutuksista läheisiin lisääntyi 85 %
Prosenttiosuus: täysin tai melko samaa mieltä -vaihtoehdon valinneet (2021-2023). Vertaispuheluiden hyödyllisyys: ka. 9 (asteikko 0–10, 2021-2023)
Yhteystiedot:
Markus Sjöholm
Kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija
markus.sjoholm@sosped.fi | 041 545 2595
Yhteydenotot arkisin klo 9–17 välillä.
Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai tarvitset apua nopeasti, soita MIELI ry:n Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 (päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä) tai yleiseen hätänumeroon 112.
Jos kaipaat nopeasti puhelua voit soittaa Peluurin auttavaan puhelimeen 0800 100 101, joka palvelee ma–pe klo 12–18. Puhelun vastaanottaa vertaisen sijaan ammattilainen.