Vertaispuhelin läheisille
Haluatko keskustella tilanteestasi luottamuksellisesti saman kokeneen läheisvertaisohjaajan kanssa? Kaipaatko vinkkejä, miten toimia pelaajan suhteen? Vai olisiko toipuvan pelaajaohjaajan tarjoama tuki sinulle tähän hetkeen hyödyllisempi? Pyydä vertaispuhelu ja pääset keskustelemaan tarpeistasi, luottamuksen vahvistamisesta, terveiden rajojen asettamisesta tai siitä miten tukea pelaajaa.
Vertaispuhelin on tarkoitettu henkilöille, jotka esimerkiksi
- haluavat parantaa vuorovaikutusta pelaajan kanssa
- pohtivat keinoja pelaajan tukemiseksi
- ovat jumissa omien ajatustensa kanssa
- etsivät keinoja omaan jaksamiseen ja hyvinvointiinsa
- haluavat rakentaa luottamusta uudestaan
- pohtivat ihmissuhteen jatkamista, aikovat erota tai ovat jo eronneet
- haluavat ymmärtää läheisen vaiheita tai rahapelaajan ajatusmaailmaa
![](/wp-content/uploads/sites/2/2022/08/DSC9359-1024x683.jpg)
Keskustelu läheisen kanssa oli aidosti kohtaava ja kuunteleva. En niinkään kaivannut neuvoja, vaan pohdin omaa tilannettani sekä ajattelemiani ratkaisuja ääneen. Tulin todella hienosti kuulluksi, ja sain myös positiivista palautetta.
Pyydä vertaispuhelua
- Pyydä vertaispuhelua täyttämällä lomake.
- Vertaisohjaaja on sinuun yhteydessä viikon sisällä tekstiviestillä ja ehdottaa ajankohtia puhelulle.
- Mahdollisesta jatkopuhelusta sovit ohjaajan kanssa ensimmäisen puhelun päätteeksi.
Lomakkeella pyydämme sinua kuvailemaan elämäntilannettasi, odotuksiasi puhelusta sekä toiveitasi ohjaajasta. Mitä tarkemmin täytät pyydetyt tiedot, sitä paremmin löydämme tilanteellesi sopivimman vertaisohjaajan.
Puhelimen käytännöt
Vertaispuhelimessa on mahdollisuus käydä 1–3 puhelua tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista vertaisohjaajan kanssa, joka taustojensa puolesta vastaa lomakkeelle vastattuihin toiveisiin. Puhelua voi pyytää myös pelaajaohjaajalle, jos haluaa ymmärtää paremmin pelaajan ajatusmaailmaa ja keskustella esimerkiksi luottamukseen tai ihmissuhteisiin liittyvistä asioista.
Kaksi puhelua pelasti syvästä kuopasta. Monta vuotta pelaajan läheisenä ja kaikki muut vastoinkäymiset lähivuosina saivat romahtamaan totaalisesti. En pysty sanoin kertomaan kuinka tärkeitä keskustelut olivat ja kuinka hyvä tuuri minulla oli, että juuri tämä ohjaaja oli luurin toisessa päässä.
Läheisten vertaispuheluissa käsitellään usein seuraavia aiheita:
- puheeksiotto ja kommunikaatio
- pelaajan tukeminen
- pelaajan vastuuttaminen
- omat rajat
- vaikeat tunteet
- oma jaksaminen ja hyvinvointi
- luottamus
- vanhemmuus
- taloudellinen selviytyminen
![](/wp-content/uploads/sites/2/2024/08/Pelirajaton-vertaispuhelin-Instagram-postaus-1024x1024.png)
Keskustelu oli tosi maanläheistä ja minut kohdattiin yksilönä. Tuli tärkeä olo.
Kuka sinulle soittaa vertaispuhelun?
Vertaispuhelimen läheisohjaajista löytyy eri ikäisiä henkilöitä, jotka ovat rahapelaajien puolisoita, ex-puolisoita sekä aikuisten pelaajien vanhempia. Läheisohjaajilla on kokemus erilaisista talous-, terveys- ja ihmissuhdehaitoista, joita toisen rahapelaaminen on aiheuttanut. He osaavat kertoa, miten voi kulkea pelaajan rinnalla satuttamatta itseään, mikä heitä on auttanut sekä mitä he ovat oppineet rahapeliongelmasta.
Vertaispuhelimen pelaajaohjaajista löytyy eri ikäisiä rahapeliongelmasta toipuneita miehiä ja naisia. Koettujen haittojen ja ongelmien kirjo on ollut laaja. Pelaajaohjaajat ovat olleet pelaamatta jo pidempään ja osaavat kertoa mm. mikä heitä on auttanut sekä mitä he ovat oppineet myös läheissuhteisiin liittyvistä asioista.
Puheluiden vaikutukset
Puhelut ovat auttaneet vertaispuhelun käyneitä läheisiä näin:
- Mieliala kohosi ja olo helpottui 93 %
- Koki tulleensa kuulluksi 99 %
- Toiveikkuus lisääntyi 82 %
- Sai kannustusta ja neuvoja 96 %
- Kynnys hakea muuta apua madaltui 82 %
- Ymmärrys rahapeliongelmasta ja sen vaikutuksista läheisiin lisääntyi 85 %
Prosenttiosuus: täysin tai melko samaa mieltä -vaihtoehdon valinneet (2021-2023). Vertaispuheluiden hyödyllisyys: ka. 9 (asteikko 0–10, 2021-2023)
Yhteystiedot
![](/wp-content/uploads/sites/2/2022/03/pexels-pixabay-263564.jpg)
Markus Sjöholm
Kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija
markus.sjoholm@sosped.fi | 041 545 2595
Yhteydenotot arkisin klo 9–17 välillä.
Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai tarvitset apua nopeasti, soita MIELI ry:n Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 (päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä) tai yleiseen hätänumeroon 112.
Jos kaipaat nopeasti puhelua voit soittaa Peluurin auttavaan puhelimeen 0800 100 101, joka palvelee ma–pe klo 12–18. Puhelun vastaanottaa vertaisen sijaan ammattilainen.