fbpx Hyppää sisältöön

Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

Blogi, Hyvinvointi

Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén.

”Tärkein syy sinulle liikkua ovat aivosi. Jokainen elämäntapasi, mukaan lukien riippuvuudet, ovat luoneet omat syvät uransa aivoihisi. Niitä on vaikea lähteä muokkaamaan. Liike on tässä tapauksessa lääke, ja tämä sanonta pitää paikkansa myös peliriippuvuuden kanssa.”

Ville Vilénin blogi:

Liikunta ehkäisee mielettömyyttä

Liikunnallinen aktiivisuus pystyy oikein ajoitettuna vähentämään tarvetta pelata. Se toimii himojen hillitsijänä lähes kaikissa riippuvuuden muodoissa syömisestä tupakointiin, päihteiden käyttöön kuin myös peliriippuvuuteen. Himojen ja haluamisen vähentäminen on tärkeää, koska se on lopulta tärkein polttoaine riippuvuudellesi. Jopa yksi liikuntakerta viikossa yhdistettynä muuhun hoitoon, on peliriippuvaisilla todettu vähentävän himoja sekä välittömästi liikunnan ympärillä, että viikon säteellä treenisessiosta.

Alkuun on kuitenkin hyvä ymmärtää riippuvuuden lähtökohtia: kyse on eräänlaisesta oppimishäiriöstä. Yhdistämme helposti tietyn toiminnan tiettyyn palkkioon, joka saa meidät haluamaan esimerkiksi rahapelaamista. Lopulta tämä sykli automatisoituu, eikä syillä ole väliä, vaan toimimme mielettömällä tavalla.

Rahapelin voitto ei ole niin tärkeä kuin pelaaminen, koska haluamisella ja odotuksilla on riippuvuudessa korostunut rooli.

Pelaajat saavat mielihyvää niin sanotuista läheltä piti -peleistä ja samasta syystä pelaamista jatketaan rajuista tappioista huolimatta. Harvemmat voittamisen mahdollisuudet voivat jopa lisätä haluamista.

Tämä kaikki saa aikaan muutoksia aivotoiminnassamme: eri aivoalueet aktivoituvat, tapahtuu paljon kemiaa, valintoja ja ratkaisuja tehdään eri polkuja pitkin kuin normaalisti. Pitkään kestäneen riippuvuuden yhteydessä me ohitamme järkeileviä, meidän parastamme ja loogista ajattelua tukevia järjestelmiä himojen tyydyttämiseksi. Liikunnalla on aivoihimme päinvastainen vaikutus.

Peliriippuvuudessasi kuljet kirjaimellisesti ohjekylttien ohi tunteiden, kokemuksien ja muistojen ohjaamana. Liikunnan ja treenaamisen myötä tämä mieletön kulku muuttuu. Liike hakee ajatuksiesi huomion. Aivojesi toiminnanohjaus tehostuu: tämä auttaa valintojen tekemisessä ja voi olla tärkeä tekijä, kun puhutaan riippuvuuden aiheuttamista mieliteoista. Liikunnan avulla pääsee enemmän kiinni tietoisuuteen ja voi katkaista automaattisemman riippuvuuden kierroksen, joka aivoissa pyörii.

Kuinka päästä alkuun?

Nyt onkin syytä lähteä liikkeelle. Pelkkä tieto liikunnan hyödyistä ei saa aikaan toimintaa, vaan vasta liikkuminen itsessään synnyttää motivaation. Peliriippuvuudessa kulkee helposti automaattisia polkuja, eikä toiminta välttämättä kuuntele järkipuhetta, mutta yksikin kerta viikossa voi saada aikaan positiivisia vaikutuksia.

Tärkeintä on aloittaa. Lähde liikkeelle mahdollisimman helposta ja mukavasta: mielekkyys on tärkeä osa liikunnan motivaatiota. Parhaimpia ratkaisuja ovat kävely- ja juoksulenkit, pyöräily, soutu ja kaikki muu kestävyysliikunta sekä kuntosali- ja lihaskuntoharjoittelu. Se mitä teet esimerkiksi kuntosalilla ei aluksi ole olennaista. Kunhan vain toimit, treenaa koko kroppaa ja vie lihaksia väsymykseen. Se on ainoa tavoitteesi. Myös jooga, jolla voi olla hieman erilaisia vaikutuksia etenkin tietoisuuden ja toiminnanohjauksen kannalta, voi toimia mainiosti.

Tähtää kaikissa liikuntamuodoissa yli puolen tunnin kestoon. Vähempikin käy, jos puoli tuntia tuntuu liian kovalta haasteelta, mutta siihen on hyvä hiljalleen pyrkiä.

Etsi päivästäsi niitä hetkiä, kun halu pelata on korkeimmillaan. Liiku näinä hetkinä. Kun halu pelata iskee, lähde kävelylle tai salille. Saat parhaan vaikutuksen oppimisen näkökulmasta. Elämäntapasi rakentuu toistojen kautta, ja vaikka liikunta saa jo positiivisia vaikutuksia riippuvuuksiin yhdellä treenillä viikossa, on useampi kerta suositeltavaa.

Kannattaa kokeilla myös kaverin tai ryhmän kanssa liikkumista. Ryhmässä liikkuminen voi lisätä mahdollisuuksiasi onnistua. Sosiaalinen tuki on osoittautunut hyvin tärkeäksi tekijäksi riippuvuuden hoidossa.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa keinoa. Kun haluamme kehittää aivojamme, kaikista tärkeintä on vain toimia. Tee jotain, rakenna korvaavia tapoja. Ota siis nyt hallinta pääkopastasi ja lähde treenaamaan!

 Ville Vilén – toimin tällä hetkellä etävalmentajana, kahvakuulavalmentajana, blogin kirjoittajana, personal trainerina sekä useiden eri urheiluseurojen fysiikkavalmentajana.

Teksti on kirjoitettu 30.11.2016


Hae vertaislomalle

Loman ohjelma painottuu ensisijaisesti rentoutumiseen, liikuntaan ja terveystietoon. Rentoutuen ohessa pääset alkuun liikkunnallisen ja terveystiedon tavoitteisiin. Näiden lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua Pelirajaton-vertaisryhmätapaamisiin muun lomaryhmän kanssa.

Pääset Pelirajaton-vertaisohjaajien ohjaamana keskustelemaan luottamuksellisesti rahapelaamisen vaikutuksista arkeen sekä muutostyön mahdollisuuksista. Saat tukea tilanteeseesi ja pääset jakamaan tuntemuksiasi muiden saman kokeneiden kanssa kahden tunnin ajan päivittäin. Järjestämme lomat yhteistyössä Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n (MTLH) tuella.

Kenelle: Rahapelaajille & läheisille
Kesto: 5 päivää
Omavastuu: 50 € (10 € / päivä kattaa täyshoidon sekä monipuolisen ohjelman )


 • Muutostyö

  Muutostyö

  Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…

 • Joulunajan tukea ja apua

  Joulunajan tukea ja apua

  Tukea ja apua joulunajan sekä vuoden vaihteen jälkeen Vertaispalvelumme jäävät joululomille 19.12. jälkeen. Pelirajaton tarjoaa jälleen vertaistukea chatin ja puhelinpalvelun muodossa…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…