Käytännön oppia ja vertaisuutta ohjaajakoulutuksessa
—
Kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat maksuttomaan ohjaajakoulutukseen (2 op, 54 h), joka antaa heille valmiudet toimia vertaisohjaajina. Kouluttajina toimivat Pelirajaton-työntekijät sekä pitkään vertaisohjaajinakin toimineet kokemusasiantuntijat.
Koulutuksessa opit
- sisäistämään Pelirajaton-ajattelun, joka on yhteinen näkemyksemme muutostyöstä ja toipumisesta, toimintamallimme sekä eettinen työtapamme
- hyödyntämään työkirjaa itsenäisesti
- vertaisohjaajan keskeiset tehtävät ja toiminnan periaatteet
- ohjaamisen, kohtaamisen ja vuorovaikutuksen avaintaitoja
- hahmottamaan erilaisia keskustelun tasoja
- laajentamaan omia näkemyksiäsi
- tarkastelemaan, jäsentämään ja hyödyntämään omaa kokemustasi
Koulutus koostuu
- tutustumiswebinaarista, jossa pääset tutustumaan koulutukseen ja muihin osallistujiin
- kevyistä ennakkotehtävistä, jotka sisältävät perehtymistä oppaisiin sekä Pelirajaton-ajatteluun
- itsenäisestä työskentelystä Howspace-verkkotyötilassa
- kahdesta koulutusviikonlopusta
Koulutusviikonloppujen aikana
- aktivoimme osallistujien ajattelua ja ymmärrystä hyödyntäen ryhmäkeskusteluita, pari- ja ryhmätöitä ja oppimiskahviloita
- harjoittelemme ohjaamista käytännössä (mm. kuuntelu-, keskustelu- ja ohjausharjoitukset)
- hahmotamme ja täydennämme kunkin omaa muutos- ja toipumispolkua
Viikonloppuina on mahdollisuus myös tutustua toisiin osallistujiin paremmin sekä viettää aikaa yhdessä iltaisin.
”Viikonlopun aikana jaoimme ja kuuntelimme tarinoita – valutettiin kyyneleitä ja naurettiin. Se oli vertaistukea ja ensimmäinen kerta, kun en hävennyt, en pelännyt, enkä ahdistunut. Opin paljon itsestäni ja halu tukea muita kasvoi vain entisestään.”
Kokemus kevään 2024 ohjaajakoulutuksesta
Ajatus ohjaajakoulutukseen osallistumisesta syntyi, kun lopetin pelaamisen terapeutin avulla. Muistan, kun viimeisessä puhelussa puhuimme tulevaisuudesta ja tuumasin, että jonain päivänä minäkin autan muita rahapelaajia. Syksyllä 2023 tuli vihdoin se aika, jolloin voin hakea ohjaajakoulutukseen. Lopulta osallistuin vuoden 2024 kevään vertaisohjaajakoulutukseen.
Haastattelu ja koulutusviikonloppujen välitehtävät
Koulutushaun jälkeen minuun otettiin yhteyttä, ja sovimme haastatteluajankohdan kouluttajan kanssa. Itse haastattelu meni hyvin, ja se oli rento keskustelu. Pian haastattelun jälkeen sain tiedon, että pääsen koulutukseen. Fiilikset olivat itse asiassa hieman ristiriitaiset – en ollut ikinä ennen puhunut livenä pelaamisesta kenellekään, ja vain kaksi ihmistä tiesi siitä ennen koulutusta. Oli lopulta erittäin voimaannuttavaa päästä jakamaan ajatuksia koulutuksen aikana ja erityisesti huomata, että en ole yksin. Me koulutukseen osallistujat tulimme eri lähtökohdista ja eri tilanteista, mutta meitä yhdistivät samat ajatukset.
Koulutuksen ennakkotehtävät
Koulutukseen kuuluu ennakkotehtäviä, joita tehdään sekä ennen ensimmäistä että toista koulutusviikonloppua. Tehtävät tehdään Howspace-alustalla, ja niitä on muutamia. Henkilökohtaisesti koin jotkut tehtävät vaikeammiksi kuin toiset. Mutta mikä parasta, viikonloppuina pääsimme keskustelemaan tehtävien sisällöistä rehellisesti ja syvällisesti, mikä oli hieno kokemus.
Kokemus vertaistuen voimasta
Jännitys oli valtava! Ensimmäinen viikonloppu Hotelli Sveitsissä oli edessä, eikä ollut mitään hajua siitä, mitä odottaa. Tavattuamme kaikki ottivat toisensa vastaan todella hyvin, ja kouluttajat olivat ihan huippuja, joten jännitys hävisi nopeasti.
Viikonlopun aikana jaoimme ja kuuntelimme toisiamme – valutettiin kyyneleitä ja naurettiin. Se oli vertaistukea, ja ensimmäinen kerta, kun minua ei hävettänyt, en pelännyt, enkä ahdistunut. Viikonlopulta jäi paljon mukaan, ja halu tukea muita kasvoi entisestään. Opin paljon itsestäni ihmisenä. Monesti olen miettinyt, että olisi pitänyt uskaltaa mennä vertaistukiryhmään silloin, kun itse kamppailin pelaamisen lopettamisen kanssa, mutta ehkä vertaistuen aika oli nyt, eikä aiemmin.
Koulutuksen sisällöstä jäi sellaisia avaimia käteen, mitä on hyvä hyödyntää myös muissa elämän osa-alueissa.
Ohjaajakoulutuksen lähijaksot
Koulutuksen lähijaksot vietetään hotelliympäristössä, ja niiden välillä on kuukauden tauko, jolloin jää aikaa ennakkotehtävien tekemiseen. Molemmat viikonloput olivat täynnä asiaa, mutta sisältö oli mielenkiintoista ja avartavaa.
Luulin tietäväni pelaamisesta paljon, koska olin etsinyt siitä paljon tietoa lopettaessani rahapelaamisen. Totuus oli, etten tiennyt rahapelaamisen ilmiöstä ja muutostyöstä juuri mitään.
Lue lisää muutostyöstä.
Saimme paljon materiaalia ohjaajana toimimiseen, jota olen käyttänyt tuettavien kanssa. Kouluttajat antoivat esimerkkejä materiaalien hyödyntämisestä ja esittivät erilaisia tapoja toimia. Jokainen on yksilöllinen ”opettajana”, ja erilaiset näkökulmat olivat arvokkaita.
Koulutuksesta jäi taidot, joita pystyn hyödyntämään nyt myös muissa elämän osa-alueissa. Opin ymmärtämään enemmän riippuvuuttani, mikä on taas auttanut minua myöhemmin ohjaajana toimimisessa.
Kaiken opitun lisäksi koulutuksessa oli todella hyvä porukka – hauskaa oli ja sain tutustua uusiin ihmisiin.
”Hakekaa rohkeasti mukaan! Koulutuksessa on huippukouluttajat ja -porukka, mielenkiintoisia aiheita ja paljon opittavaa.”
Miksi lähteä vapaaehtoiseksi vertaisohjaajaksi?
Tuleville hakijoille sanoisin: hakekaa rohkeasti mukaan! Koulutuksessa on huippukouluttajat ja -porukka, mielenkiintoisia aiheita ja paljon opittavaa. Saat tutustua itseesi ja hyödyntää opittuja työkaluja tulevaisuudessa. Jatkokoulutuksia on myös tarjolla, ja niiden teemat ovat monipuolisia, mikä tuo tärkeää lisäopetusta ohjaajana toimimiseen.
Ota yhteyttä
Jari Hartikainen Pelirajaton-toiminnan päällikkö
jari.hartikainen@sosped.fi