fbpx Hyppää sisältöön

Napin painalluksella muutokseen – vertaistukea pelaajille ja läheisille Pelirajaton-chatista

Vertaisohjaajat

Apua rahapeliongelmaan etsitään usein internetistä. Pelirajaton-chatissa voi anonyymisti kysyä mieltä painavia kysymyksiä tai vain purkaa sydäntä ihmiselle, joka tietää omasta kokemuksesta, millaista peliongelman kanssa eläminen on. Muutosprosessi kohti pelitöntä elämää voi lähteä siitä ensimmäisestä chat-viestistä.

”Moni pelaaja ja läheinen on todella yksin ongelmallista rahapelaamista koskevien kysymysten kanssa. Asiaan voi liittyä noloutta ja ujoutta, ja siksi ei ole haluta puhua puhelimessa tai kasvotusten. Tällaisissa tilanteissa chat on hyvä matalan kynnyksen paikka”, pohtii Pelirajat’on-vertaisohjaaja Jaakko Alajuuma.

Alajuuma on toiminut Pelirajaton-chatissa syksystä 2017. Chatissa Alajuuma ja muut vertaisohjaajat tarjoavat keskustelijoille vertaistukea oman kokemuksensa pohjalta. Keskustelemaan voivat tulla rahapeliongelman kanssa kamppailevat pelaajat tai pelaajien läheiset. Vastaamassa on entisiä pelaajia ja läheisiä.

Lähes vuoden chat-uransa aikana Alajuuma on ehtinyt viettää erilaisia juttutuokioita. Usein kohtaamiset ovat jääneet yhteen kertaan, mutta jotkut chattaajat ovat palanneet myöhemmin uudestaan linjoille.

Suurimmaksi keskustelunkäynnistäjäksi Alajuuma nimeää tiedonjanon. Vaikeassa hetkessä ihminen ei osaa mennä eteenpäin. Aikoinaan saman kokenut ja rahapeliongelmansa kukistanut vertaisohjaaja voi antaa hyvän peilin, jonka kautta tarkastella omaa tilannetta.

”Chatissa ihmiset haluavat tietää miten lopettaa pelaaminen, mikä toimii ja mikä ei. Omalla kohdallani vertaistuki oli paras. Kerron siitä ja kaikista muista vaihtoehdoista”, Alajuuma kertoo.

Vertaisohjaaja Mika toivoo, että ihmiset uskaltavat chatissa kysyä ja keskustella vapaasti mielen päällä olevista asioista. Tärkeimmäksi tehtäväkseen hän nimeää kuuntelemisen.

Mika on aloittanut vertaisohjaajana chatissa keväällä 2018. Hänen mielestään on tärkeää, että jokaiselle keskustelijalle jää kohtaamisesta hyvä ja toiveikas olo.

”Chat voi olla se ensimmäinen hetki, kun ihminen ottaa yhteyttä johonkin tahoon, joka tarjoaa tukea. On tärkeää, että ensimmäisestä kokemuksesta jää positiivinen kuva. Haluan, että keskustelijalle jää mieleen, että tukea on paljon ja peliongelmasta voi selvitä”, Mika mietti.

”Toivottavasti ihmiset uskaltavat hakea tietoa ja tukea chatista. Siellä kaiken saa tehdä anonyymisti ja omilla ehdoilla. Voi olla keskustelijalle helpompaa ottaa ensimmäinen askel tuen piiriin, kun hallinta tilanteesta pysyy itsellä”, hän jatkaa.

Joskus chat voi myös olla ainoa käsillä oleva tuki. Voi olla, ettei pelaajalla ole mahdollisuutta päästä vertaisryhmätoimintaan tai muuhun tukitoimintaan mukaan ja jonot verkon tukitoimiin ovat pitkät.

Alajuuma kertoo yhden tällaisen pelaajan tasaisesti palanneen linjoille kertomaan tilanteestaan. Chat-keskusteluiden aikana he miettivät pelaajalle uusia tavoitteita arkeen.

”Se on ollut rinnalla kulkemista ja tsemppaamista.”

Jaakko Alajuuma: ”Asiaan voi liittyä noloutta ja ujoutta, ja siksi ei ole haluta puhua puhelimessa tai kasvotusten. Tällaisissa tilanteissa chat on hyvä matalan kynnyksen paikka.”

Ensimmäinen viesti voi olla ensimmäinen askel kohti toipumista

Alajuuma ja Mika ovat kumpikin entisiä pelureita, jotka ovat sittemmin kouluttautuneet Pelirajaton-vertaisohjaajiksi. Alajuuma on ehtinyt ohjata jo useamman vertaisryhmän. Mikan ensimmäinen ohjaajakokemus on tältä keväältä.

”Pelit veivät elämästäni paljon. Pelirajaton-toiminnasta sain sisältöä ja ystäviä – kuin uuden perheen. Sosiaalinen elämäni kasvoi sen kautta hurjasti. Oma kokemukseni voi auttaa ihmisiä, ja saan avun antamisesta myös itse paljon”, Jaakko Alajuuma kertoo.

Yksi chat-viesti voi viedä tuen piiriin ja käynnistää muutosprosessin. Vertaisohjaajat toivovat voivansa verkossa viedä eteenpäin viestiä siitä, että peliongelmasta on mahdollista toipua.

Mikan on niin ikään saanut liikkeelle auttamisen tarve.

”Minulle vapaaehtoistyö on tärkeää. Yli 10 vuoden ajan kyti mielessä, että haluaisin tehdä asian eteen jotain. Tarve auttaa on vahva. Haluan auttaa mahdollisimman monipuolisesti”, hän sanoo ja lisää, ettei chat-päivystäminen kerran viikossa tunnu liialliselta.

”Jos voin auttaa yhden ihmisen pelaamattomaksi, niin tämä on kannattanut.”

Mika ja Alajuuma ymmärtävät, että ensimmäisen viestin lähettäminen voi pelottaa. He kannustavat jokaista empivää kuitenkin aloittamaan chat-keskustelun. Nappia painamalla viesti lähtee eteenpäin, ja se voi parhaimmillaan olla käännekohta pelaajan tai läheisen elämässä.

”Omaan tulevaisuuteen on mahdollista vaikuttaa ottamalla askel eteenpäin.”

”Tule keskustelemaan tavallisten ihmisten kanssa”, Jaakko Alajuuma kiteyttää.

Mika: ”Jos voin auttaa yhden ihmisen pelaamattomaksi, niin tämä on kannattanut.”

Pelirajaton-chat kasvaa

Pelirajaton-chat on uudistunut keväällä 2018. Pelirajaton on tarjonnut vertaistukea chatissa vuodesta 2016 alkaen. Chat tunnettiin aluksi nimellä Vertaischat. Alkujaan chat on ollut avoinna muutamana päivänä viikossa. Nyt keskusteluita voi käydä neljänä iltana viikossa.

Chat siirtyi keväällä uudelle alustalle, jonka myötä chat toimii paremmin myös mobiilissa. Chatin ollessa kiinni voi jättää yhteydenottopyynnön.

Pelirajaton-chatin aukioloajat.

teksti: Vilma Vuorio