Vastuullinen toiminta on osa kulttuurin muutosta
—
En ajattele olevani enää rahapeliriippuvainen. Identiteettini on muuttunut ja saanut erilaisia kerroksia. Pelaaja-ajoistani on jo kauan, mitattiin sitä sitten vuosina tai henkisen hyvinvoinnin kasvuna. Olen jo pitkään ollut toipunut rahapeliriippuvainen ja rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija, jonka elämässä rahapelit näyttäytyvät asiana, joka vaatii muutosta yhteiskuntaan.
Se sydänalassa läikehtivä ilo oli itkun ja naurun sekaista hysteriaa.
Torstaina 15.04.2021 minä palasin rahapeliriippuvaiseksi. Älkää ymmärtäkö väärin, en retkahtanut. Palasin hetkeksi rahapeliriippuvaiseksi, sillä kauppaketju Lidl teki minut ja 10 000–100 000 muuta näkyväksi. Valtakunnallinen kauppaketju Lidl ilmoitti poistavansa rahapeliautomaatit myymälöistään.
Se sydänalassa läikehtivä ilo oli itkun ja naurun sekaista hysteriaa. Jos jätämme huomioimatta täysin merkityksettömän seikan – sen, että Lidl sai tempauksestaan positiivista mainosarvoa (kyllä rakkaat lukijat, niin se maailma toimii) – niin pääsemme siihen, mikä on koko tapahtuman ydin: kulttuurinmuutos, stigman hälventyminen ja ennaltaehkäisy.
Kohti realistista pelikulttuuria
Lidl totesi tiedotteessaan, että joskus on tehtävä päätöksiä, jotka ovat vain oikein (allekirjoittaneen oma tiivistelmä). Lidl ei halua rahaa, jota riippuvuuden kanssa painivilla ei ole varaa hävitä. Silloin maailma muuttui, vain vähän, mutta sellaisia muutokset ovat: pieniä askelia.
Valitettavan usein, erityisesti pelikoneisiin liittyvässä keskustelussa, puhutaan ainoastaan jo riippuvuudesta kärsivistä ihmisistä. Tämä on myös elintärkeä näkökulma: yhteiskunnan pitää toimillaan tukea yksilöä, joka kamppailee sairautensa kanssa. Keskustelussa kuitenkin usein unohdetaan muutos, joka ennaltaehkäisee ja siten muuttaa huomista paremmaksi.
Kokemusasiantuntijoina käymme kertomassa tarinaamme eri paikoissa, kuten kouluissa, yleisötilaisuuksissa ja ammattilaisten koulutustilaisuuksissa. Emme kerro tarinaamme, jotta voisimme yhdessä miettiä, miten huonosti asiat ovat olleet. Me kerromme tarinaamme, jotta voisimme yhdessä tehdä asioita jatkossa paremmin. Jotta mahdollisimman moni välttyisi samanlaiselta elämänpolulta, jota olemme itse kompastellen kulkeneet.
Lidlin avaus ja vastuullinen toiminta on osa kulttuurin muutosta positiivisen pelikulttuurin yhteiskunnasta, jossa suomalainen voittaa aina, kohti realistista pelikulttuuria, jossa joku suomalaisista häviää aina. Osana tätä muutosta meidät, eli rahapeliriippuvuudesta kärsineet ja kärsivät – pelaajat ja läheiset, tunnustetaan olemassa oleviksi yhteiskunnan toimesta. ”Me näemme ja kuulemme teidät.”
Meidän työmme on vasta alkanut
Kokemusasiantuntijoiden aloittamassa #pelikoneetkauPOISta -kampanjassa ei koskaan ollut (eikä ole) kyse vain pelikoneista. Pelikoneet valittiin kampanjan kohteeksi, koska valitettavasti jokainen suomalainen tietää ja tunnistaa rahapelikoneet.
Maanantaina itkettiin ilosta, tiistaina käärittiin hihat.
Meidän työmme on vasta alkanut. Maanantaina itkettiin ilosta, tiistaina käärittiin hihat. Meille tarvittava kulttuurinmuutos sisältää kaiken rahapelaamisen; riippumatta pelimuodosta tai sen tuottajasta.
Kiitos kaikille teille, jotka olette omalla toiminnallanne tehneet meidät näkyväksi. Sen työn arvo on mittaamatonta. Kun yhteiskunta ja yhteisö ojentaa kätensä ja omalla asenteellaan näyttää, että tuska, jota kokee tai on kokenut, on olemassa – se on kuin lämmin halaus pimeydessä yksin kulkevalle. ”Et ole yksin.
–Kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä
Uusimmat
-
Joulunajan apu ja tuki
Kenenkään ei tarvitse, eikä kuulu jäädä yksin – ei edes loma-aikoina. Vaikka joulun vertaispalveluiden tarjonta on…
-
Kysely rahapelihaittoihin liittyvien palveluiden käytöstä
Vastaa kyselyyn ja auta kehittämään palveluita rahapelaajille ja läheisille Tutkimuksen tavoitteena on selvittää rahapelihaittoihin liittyvää palvelun-tarvetta…
-
Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua
Kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat maksuttomaan ohjaajakoulutukseen (2 op, 54 h), joka antaa heille valmiudet toimia vertaisohjaajina. Kouluttajina…