Joulunajan apu ja tuki
—
Kenenkään ei tarvitse, eikä kuulu jäädä yksin – ei edes loma-aikoina. Vaikka joulun vertaispalveluiden tarjonta on suppeampi, aina löytyy tahoja, jotka tarjoavat tukea rahapelihaittoihin sekä muihin elämän haasteisiin.
Olemme koonneet joulun eri tukipalveluja, joihin voit olla matalalla kynnyksellä yhteydessä koko kesän ajan.
Pelirajaton-palvelut ovat joulutauolla ke 18.12.2024 – 13.1.2025
Jokainen meistä kaipaa pientä hengähdystaukoa vuoden vaihteessa, niin myös Pelirajattoman upeat vertaisohjaajat. Tänä vuonna ohjaus- ja neuvontapalvelut jäävät joulutauolle portaittain: puhelin ja chat pe 13.12.2024 ja ryhmächat 18.12.2024. Toiminta jatkuu jälleen 13.1.2025.
Joulun välipäiville vertaistukea, lukemista ja kuuntelemista: kokemustarinat ja Toricast -podcast.
Soste
Soste on koostanut valtakunnallisesti eri järjestöjen tarjoamia palveluita joulun aikana. Eri järjestöt ovat valmiita auttamaan myös jouluna.
Peluuri
Peluurin auttava puhelin ja chat ovat suljettuina seuraavina päivinä:
- Itsenäisyyspäivä (6.12.)
- Jouluaatto (24.12.)
- Joulupäivä (25.12.)
- Tapaninpäivä (26.12.)
- Uudenvuodenpäivä (1.1.)
- Loppiainen (6.1.)
OmaPeluurista saat vertaistukea verkossa 24/7. Luo OmaPeluuri tunnus
Tieto- ja tukipiste Tiltti
Tiltti tarjoaa tietoa ja tukea rahapelaamisesta aiheutuviin haittoihin ja rahapeliongelmista toipumiseen. Tiltin ydin on heidän tarjoamansa matalan kynnyksen neuvonta, vertaistuki ja kaikille avoin vertaisryhmätoiminta.
Tiltti-toimintaa on Helsingin lisäksi myös muualla Suomessa: Tiltti Satakunta toimii Porissa, Raumalla ja Kankaanpäässä ja Tiltti Kymenlaakso Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa.
Pelituki
Pelituki tuottaa ja välittää tietoa raha- ja digipelaamisesta, peliongelmista ja liiallisesta internetin käytöstä. Pelituen tavoitteena on kehittää peli- ja nettihaittojen ehkäisyä, tunnistamista ja hoitoa.
Pelituki tarjoaa verkon välityksellä pelaamiseen liittyvää oma-apu-materiaalia ja testejä.
Pelituki-toimintaa toteuttavat Sovatek-säätiö, Kuopion kriisikeskus ja Kirkkopalveluiden riippuvuustyön kehittämisyksikkö.
Helsingin kaupungin, Vantaa-Keravan hyvinvointialueen asukkailleen tarjoama avohoito
Helsinkiläiset voivat ottaa yhteyttä peliongelmiin liittyvissä asioissa puhelinnumeroon 040 152 3918.
Lue lisää Helsingin palveluista
Vantaalaiset ja keravalaiset voivat olla yhteydessä peliongelmiin liittyvissä asioissa neuvonta- ja ajanvarauspalveluun 09 4191 1100 arkisin klo 9–13 tai rahapeliongelmien avohoidon vastuutyöntekijään 050 318 1634.
Mieli ry
Keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä.
Mieli ry:n tarjoamat palvelut. Tustu aikatauluihin ja ota yhteyttä:
- Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 09 2525 0111, 24/7
- MIELI Kriisichat aikuisille
- MIELI tukisuhde
- Tukinet.fi
- Sekasin-chat ja Sekasin Gaming nuorille
Mieli ry tarjoaa myös paljon tietoa ja mm. harjoitteita oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.
Hätätilanteessa
Akuutissa hätätilanteessa tai rikoksen sattuessa, ota yhteyttä alueesi viranomaispalveluihin tai soita yleiseen hätänumeroon 112.
Muut palvelut:
- Oman kotipaikkakunnan terveyspalvelut. Oman paikkakunnan terveyspalveluihin kannattaa hakeutua, jos koet tilanteesi hankalaksi. Terveyspalveluista voit tiedustella, minkälaisia mahdollisuuksia paikkakunnallasi on hoitaa rahapelaamiseen liittyviä haittoja. Katso oman paikkakuntasi terveyspalveluiden joulunajat erikseen esimerkiksi paikkakuntasi omilta verkkosivuilta.
- Oman alueesi mielenterveys- ja päihdetyö palvelut auttavat. Julkiset mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat maksuttomia. Ne on tarkoitettu sekä pelaajille että läheisille. Hoitoon pääsee eri tavoilla paikkakunnan mukaan. Hae oman kuntasi mielenterveys- ja päihdepalveluiden yhteystiedot netistä.
- Seurakuntapalvelut tukevat vaikeissa tilanteissa. Seurakunnan diakoniatyöntekijä voi antaa keskustelutukea, hänellä on myös mahdollisuus avustaa akuutissa hätätilanteessa. Voit hakea apua siitä evankelisluterilaisen kirkon seurakunnasta, jonka alueella asut. Sinun ei tarvitse olla kirkon jäsen.
- Evankelis-luterilaisen kirkon palveleva puhelin on avoinna joka päivä klo 18-24 numerossa 0400 221 180
Hyvää joulua!
Haluamme myös toivottaa hyvää ja rentouttavaa joulunaikaa ja uuttavuotta 2025 kaikille yhteistyökumppaneille, tukea hakeville, vertaisohjaajillemme ja kaikille heille, joiden kanssa olemme tehneet kevään aikana yhteistyötä.
Kiitos vuodesta 2024 ja tervetuloa vuosi 2025!
Tutustu palveluihimme ja hae mukaan
Pariskuntaviikonloppu
Tämän viikonlopun aikana sanoitetaan omia tarpeita ja toiveita rakkaalle puolisolle/kumppanille, tunnistetaan molempien vastuita ja velvollisuuksia sekä käsitellään vaikeita tunteita ja ajatuksia. Viikonlopun tavoitteena on auttaa pareja keskinäisen ymmärryksen lisäämisessä sekä vuorovaikutuksen ja luottamuksen parantamisessa.
Lue lisää viikonlopusta ja hakekaa mukaan pariskuntaviikonloppuun täyttämällä hakulomakkeet verkkosivuillamme. Hakuaika päättyy ma 10.3. klo 9.00.
Voimaviikonloppu läheisille
Koetko toisen rahapelaamisesta johtuvia haittoja? Kaipaatko hetken hengähdystä arjesta, jotta saisit omille ajatuksille tilaa? Lähde mukaan voimaviikonlopulle!
Voimaviikonlopun avulla sinulla on mahdollisuus hetken rentoutumiseen ja pääset keskustelemaan noin 10 muun läheisen kanssa kokemuksistanne rahapelaajien läheisinä. Viikonloppu soveltuu sinulle, joka kaipaat tietoa rahapeliongelman eri ilmiöistä, vertaistukea ja haluat löytää ratkaisuja ja vinkkejä oman olon parantamiseen. Hakuaika päättyy ma 3.2. klo 9.00.
Muut palvelut
Toiminta jatkuu tammikuun puolivälissä vertaispuhelimen ja ryhmächatin merkeissä. Tutustu palveluihin ennakkoon ja hae tukea vuodelle 2025.
Uusimmat
-
Joulunajan apu ja tuki
Kenenkään ei tarvitse, eikä kuulu jäädä yksin – ei edes loma-aikoina. Vaikka joulun vertaispalveluiden tarjonta on…
-
Kysely rahapelihaittoihin liittyvien palveluiden käytöstä
Vastaa kyselyyn ja auta kehittämään palveluita rahapelaajille ja läheisille Tutkimuksen tavoitteena on selvittää rahapelihaittoihin liittyvää palvelun-tarvetta…
-
Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua
Kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat maksuttomaan ohjaajakoulutukseen (2 op, 54 h), joka antaa heille valmiudet toimia vertaisohjaajina. Kouluttajina…