Meistä
Pelirajaton
Pelirajaton on Sosiaalipedagogiikan säätiön vuodesta 2012 ylläpitämää toimintaa. Sen tehtävänä on organisoida valtakunnallisesti rahapeliongelmaisten ja läheisten vertaistuki- ja kokemusasiantuntijatoimintaa. Toimintaa rahoittaa STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus), joka toimii Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä.
Tarjoamme tietoa ja vertaistukea rahapelaamisesta haittoja kokeville ja heidän läheisilleen. Tavoitteemme on tukea muutoksen ja voimaantumisen aloittamista, rohkaisten hyvinvointia ylläpitäviin toimiin. Samalla lisäämme tietoa rahapelaamisen haitoista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Toimintamme on avoin kaikille, jotka kokevat rahapelaamisen haasteita, sekä erityisesti läheisille, jotka tarvitsevat tukea pelaavan läheisensä ongelmien käsittelyyn.
Pelirajaton-toiminta on avointa, läpinäkyvää ja arvioitavissa olevaa. Siitä vastaa Pelirajaton-tiimi, joka kehittää, seuraa ja arvioi toiminnan laatua. Vapaaehtoiset vertaisohjaajat saavat tehtäväänsä säännöllistä koulutusta ja tukea.
Vapaaehtoiset vertaisohjaajat
Pelirajattomassa toimii yli sata vapaaehtoista yhdessä neljän työntekijän kanssa. Vapaaehtoisemme ovat koulutettuja vertaisohjaajia – heillä on omakohtaista kokemusta rahapelaamisesta tai läheisenä olemisesta – ja osa toimii myös kokemusasiantuntijoina.
Palvelumme
Neuvonta ja ohjaus on suunnattu heille, jotka kaipaavat vertaistukea pohtiessaan suhdettaan rahapelaamiseen tai elämään pelaajan rinnalla.
Muutostyön tuki on tarkoitettu pelaajille, jotka haluavat eroon rahapelaamisesta pysyvästi ja sitoutuvat pidempään tukisuhteeseen. Tuki keskittyy pelaamattoman elämän haasteiden käsittelyyn: miten elää ilman rahapelejä, hallita pelaamista tukevia ajatuksia ja tunteita, muuttaa vanhoja tapoja ja estää retkahduksia. Läheisten tukemisessa keskitytään oman hyvinvoinnin vahvistamiseen, vaikeiden tunteiden ja ajatusten käsittelyyn sekä toimivien suhtautumis- ja toimintatapojen kehittämiseen.
Toimintaperiaatteemme
Kunnioitus ja tasa-arvo
Jokainen on arvokas, yhdenvertainen ja tasa-arvoinen. Suhtaudumme toisiimme kunnioittavasti riippumatta hänen vakaumuksestaan, näkemyksistään ja henkilökohtaisista valinnoistaan. Luotamme siihen, että ihminen kykenee arvioimaan elämäänsä ja tekemään sitä koskevia ratkaisuja sen mukaan, mitä pitää arvokkaana ja tavoiteltavana.
Vapaaehtoisuuden ja vertaisuuden arvostaminen
Toimintamme on vapaaehtoista ja maksutonta. Se ei tuota taloudellista hyötyä, eikä vertaisohjaajille makseta palkkaa. Emme tarjoa hoitoa, terapiaa tai kuntoutusta, mutta ohjaamme tarvittaessa ammattiavun piiriin. Uskomme vertaisuuden voimaan – jaettu tieto, kokemuksista oppiminen ja uudet näkökulmat tukevat selviytymistä. Kohtaamme toisemme kunnioittavasti, vakaumuksesta tai taustasta riippumatta. Luotamme jokaisen kykyyn arvioida elämäänsä ja tehdä itselleen merkityksellisiä valintoja.
Luottamus ja turvallinen ilmapiiri
Toimintamme nojaa luottamukseen, joka mahdollistaa avoimuuden. Toimintaan osallistuvien tietoja ei luovuteta ilman lupaa ulkopuolisille eikä heihin liittyvistä asioista ja tapahtumista puhuta tunnistettavasti ulkopuolisille. Toimintaa voi osallistua myös nimettömästi. Vaitiolovelvollisuus sitoo vertaisohjaajia ja osallistujia toiminnan ajan ja sen jälkeen. Toiminnan päihteettömyys mahdollistaa fyysisen ja psyykkisen turvallisuuden sekä luo puitteet tunteiden ja ajatusten käsittelylle. Toiminnan yhteydessä ei pyydetä tai anneta rahaa lainaksi.
Kohtaaminen ja rakentava vuorovaikutus
Kohtaamme ihmiset hyväksyvästi ja myönteisesti, ei kritisoiden. Emme luule tietävämme, mikä on toisille parasta. Kuulemme ja kuuntelemme sekä annamme tilaa vuorovaikutukselle ja erilaisille mielipiteille. Jokaisella on yhtäläinen oikeus puhua tulematta keskeytetyksi. Jokaisella on myös oikeus olla hiljaa.
Yhteinen vastuu onnistumisesta
Toimintaa osallistuvat asettavat itse omat tavoitteensa. Heillä on myös vastuu tavoitteiden edistämisestä omassa tahdissa ja omalla yksilöllisellä tavalla. Vertaisohjaajien tehtävänä on ohjata vuorovaikutusta, auttaa ihmisiä löytämään omia ratkaisujaan ja huolehtia siitä, että keskustelu pysyy asiassa.
Toimintamme on Sosped-säätiön valtakunnallista toimintaa. Sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.