Miten voi oppia rahankäyttöä?
—
Miten voi oppia rahankäyttöä? Siinä on probleemaa kerrakseen… Ihan äkkiä ei tule mieleen toista yhtä oleellisesti meitä kaikkia koskettava asia kuin raha. Puhuttaessa rahasta, keskustelu saa hyvin herkästi tunneperäisiä sävyjä, riippumatta siitä onko rahaa vai ei. Siitä voisikin päätellä, että raha ei ole pelkkä maksuväline, vaan se on jotakin muuta. Raha näyttelee isoa roolia päätöksissä ja yksilötasolla helposti luokittelee sosioekonomista asemaa ja luo eriarvoisuutta. Kyse ei siis ole vähäarvoisesta asiasta.
Pyydä rohkeasti apua
Rahankäytössä on ennen kaikkea kyse elämisen hallinnasta ja valinnoista. On myös asioita, jotka kuormittavat ja vievät voimia jokapäiväisestä toiminnasta. Erilaiset työhön, terveyteen, ihmissuhteisiin liittyvät asiat, puhumattakaan jos on lisäksi joitakin addiktioita, rahapeliongelmaa, päihderiippuvuutta tms. – aina vaan menee haastavammaksi. Sivullisen on helppo käskeä ”ottamaan itseä niskasta kiinni ja pistämään asiat kuntoon.” Tällainen ei toimi.
Rahapeliongelmasta toipuneena pystyy näin jälkikäteen näkemään sen syvän syöverin, millaista on, kun raha-asiat ovat retuperällä, velkaa suuri määrä ja voimia asioiden hoitamiseen ei ole yhtään. Toivottomuus ja voimattomuus ovat asioita, joihin tässä tilanteessa pitäisi tarttua, pyytää ulkopuolista apua.
Turvaa perusasiat
Tärkeintä on turvata perusasiat, asuminen, sähkö- ja puhelinlaskut ja ruoka. Erityisen tärkeää on tunnistaa omat tarpeet, mitkä asiat on oltava kunnossa, jotta eläminen ja toimeen tuleminen olisi mahdollista. Loppujen lopuksi peruselämiseen ei kovin paljoa tarvita.
Rahankäytön suhteen olisi myös hyvä välillä pysähtyä ja kysyä itseltään, mitä minä todella tarvitsen. Mikäli on ajautunut peliongelman vuoksi rahaongelmiin, pelaamisesta täytyy päästä eroon. Omalla kohdallani iso merkitys oli rehellisyydellä, tärkeysjärjestyksellä, perusasioiden turvaamisella ja tunnistamisella. Kun pelaaminen loppui, pikkuhiljaa tuli voimia lähteä selvittelemään maksamattomia laskuja, jotka valtaosin olivat ulosotossa. Ensimmäinen käyntini Voudin kansliassa oli helpotus. Velkamäärälle saatiin maksusuunnitelma, ihan kuin taakka olisi keventynyt, vaikkei yhtään vielä ollut maksettu. Sillä oli tunnetasolla iso merkitys.
Pohdi omaa suhdetta rahaan
Käytännön asioiden ohella on tärkeää miettiä rahan roolia omassa elämässä. Onko rahalla muitakin merkityksiä, kuin maksuväline? Toimiiko raha laastarina joillekin tunteille? Onko rahalla jonkinlaista statusarvoa elämässä? Nämä ovat kysymyksiä, joita kannattaa pohtia. Saatamme korvata erilaisia tunteita rahalla. Jos on ollut huono päivä, tai ahdistaa, helposti mennään shoppailemaan ja ostetaan jotakin pientä kivaa itselleen, jotta tulisi parempi mieli. Hetkellisesti tämä voi toimiakin, mutta pidemmän päälle tällainen laastarointi tulee kalliiksi.
Juurisyy on edelleen olemassa, eikä usein ole helppoa tunnistaa omia tunteitaan. Vaikka tunteiden tunnistaminen onkin haastavaa, se on silti palkitsevaa. Ajan kuluessa oppii ymmärtämään, miksi reagoi tietyllä tavalla tiettyihin asioihin ja miksi toimii niin kuin toimii. Kun löydetään tunteelle oikea nimi, voi yrittää muuttaa toimintatapojaan, jos on tarvetta.
Pysähdy, hengitä ja kuuntele
Toisinaan olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa tunnetilaansa, varsinkin, jos tuntee itsensä levottomaksi tai rauhattomaksi. Jos mielessä pyörii usein samat negatiiviset ajatukset, on syytä miettiä, mistä ne ovat peräisin ja voiko asialle tehdä jotakin.
Luonnossa liikkuminen on yksi parhaista paikoista kuunnella itseään ja pysähtyä. Parasta, mitä voi itselleen antaa, on mielen tasapaino, levollinen ja rauhallinen elo.
Realiteetit saattavat löytyä arvoista
Rahaan liittyy paljon statusta. Raha tuo vaikutusvaltaa suhteessa muihin ihmisiin, näin usein ajatellaan. Kyse on arvomaailmasta ja omista arvoista. Nuorena itsekin ajattelin, kun saan paljon rahaa, minusta tulee parempi ihminen. Nykyisin moinen viisaus lähinnä naurattaa. Olen miettinyt, mihin pyritään keskustelussa, joissa esitellään omaisuutensa, hieno autonsa ja rahavaransa. Luultavasti näissä on kysymys jonkinlaisesta pätemisestä ja itsensä korostamisesta, tarpeesta olla jotakin.
Kautta historian on ollut rikkaita ja köyhiä ihmisiä. Ehkä meiltä ihmisiltä puuttuu kyky hyväksyä tosiasia, että näin vain on. Upporikkauden ja rutiköyhyyden välistä löytyy meille kaikille hyvä ja sopiva paikka elää. Riittävä taloudellinen turva on hyväksi, mutta mikäli mammonan tavoittelusta tulee elämässä pääasia, voi olla, että arvomaailma vääristyy. Jokainen meistä tekee kuitenkin omat arvovalintansa. Rahan käyttämisen perusta on kuitenkin käytännön toimissa ja tietoisuudessa, mihin kaikkiin asioihin rahaa kuluu. Yhtä tärkeää on saada elämänsä tasapainoiseksi ja hallintaan. Kun perusasiat ovat kunnossa, mahdolliset vastoinkäymiset eivät tunnu ylivoimaisilta. Miellän arvomaailman asiaksi, jota kulttuuri ja ympäristö määrittelee. Se, miten siihen suhtaudutaan ja miten sen annetaan vaikuttaa, on meidän jokaisen oma valinta.
Eilastina vertaisohjaaja
Yksin ei tarvitse jäädä
Apua ja tukea talous- ja velka-asioissa saa mm. omasta pankista, Takuusäätiöstä sekä talous- ja velkaneuvonnasta. Taloustilanteet ovat hyvin yksilöllisiä, ja siksi onkin hyvä käydä henkilökohtaisesti keskustelua ammattilaisten kanssa omasta tilanteesta.
Jos ei kaipaa ammattilaisten apua, mutta haluaa ottaa talouden omiin käsiin, niin talouden haltuun ottoa voi helpottaa esim. Takuusäätiön maksuton Penno-sovellus. Aluksi voi olla haasteellista hahmottaa, mihin rahaa käyttää ja kuinka paljon. Käyttämällä Pennoa, sinun ei tarvitse itse pohtia asiaa, vaan sovellus tekee vaikeimman työn puolestasi.
Katso vielä lopuksi kokemusasiantuntijan loistavan säästö- ja budjetointivinkki sekä hänen näkemyksestään ulosoton raskaudesta.