—
Rahat haltuun Pennolla
Rahasta puhuminen koetaan usein vaikeaksi, jopa tabuksi. Useimmat ihmiset eivät halua kertoa avoimesti rahatilanteestaan, mutta tietoa rahan hallinnasta kuitenkin kaivataan. Tämän olen huomannut työssäni Takuu-Säätiön Pienlaina -projektissa. Olivatpa tulot pienet tai suuret, raha ei tunnu aina riittävän. Riittämättömiä tuloja yritetään paikata lainarahalla.
Penno
Olemme myös havainneet, että ihmisillä on tarve seurata rahankäyttöään. Toiset tarvitsevat apua myös siihen, että pystyvät tiedostamaan, paljonko heille jää kuukausittain rahaa käyttöön pakollisten kulujen jälkeen. Tätä varten olemme kehittäneet Pennon, joka on verkossa toimiva ilmainen palvelu. Kun palveluun syöttää kuukauden menot ja tulot, näkee siitä yhdellä silmäyksellä, paljonko rahaa on käytettävissä esimerkiksi päivää kohti. Pennoon voi myös luoda omia kategorioita. Niitä seuraamalla saa helposti selville, mihin rahat kuluvat.
Olen itse käyttänyt Pennoa pari kuukautta, ja olen luonut sinne omia kategorioita kuten lastenvaatteet, harrastukset ja ulkona syömisen. Kategoriat ovat tehneet minulle erittäin näkyväksi oman elämäntilanteeni. Pennon avulla tiedostan paremmin, mihin rahani kuluvat. Olen myös huomannut kulutuskäyttäytymiseni muuttuneen enemmän harkitsevaisempaan suuntaan. Toisaalta jotkut kulut ovat välttämättömiä, enkä esimerkiksi voi tinkiä tiettyjen laskujen määrästä, ellen järjestä arkeani kokonaan eri tavalla. Elämäntilanteeni siis sanelee joitakin reunaehtoja rahan käyttöön.
Kenelle Pennosta on apua?
Pennosta voisi olla apua sellaisille henkilöille, joilla kuluu paljon rahaa pelaamiseen. Kun Pennoon luo kategorian ”pelaaminen”, voi helposti seurata, minkälainen osa tuloista kuluu kuukausittain pelaamiseen. Penno muistaa myös edellisten kuukausien tulo- ja menotiedot. Voi olla motivoivaa nähdä, millä tavoin rahan käyttäminen on muuttunut kuukausien aikana. Näin esimerkiksi pelaamisen väheneminen näkyy kuukausitasolla jälkikäteen. Ja mikä parasta, jos rahaa jää käyttämättä, siirtyy se Pennossa automaattisesti Säästetty-lokeroon.
Vaikka säästämistä voikin suositella, ei siihen ole aina tarvetta – eikä ehkä mahdollisuuttakaan. Jos välttämättömät elinkustannukset ovat suuremmat kuin tulot, joutuu tällaisessa tilanteessa usein tekemään ratkaisuja, jotka saattavat ulkopuolisen silmin näyttää harkitsemattomilta. Todellisuudessa rahatilanne voi olla umpikujassa, eikä jonkin tietyn tarpeen rahoittamiseen ole välttämättä muita vaihtoehtoja kuin luoton hakeminen.
Talousneuvontatyö on ensisijaisen tärkeää ennaltaehkäisyä
Ammattilaisena joudun toisinaan puntaroimaan, millä tavoin ohjaan asiakasta rahankäytössä, ja millä tavoin suhtaudun esimerkiksi pikavippien ottamiseen. Syyllistävä suhtautuminen ei yleensäkään saa asioita selkenemään, vaan se voi saada asiakkaan tuntemaan häpeää. Sen sijaan ongelman rauhallinen kohtaaminen ja selvittely voi aukaista ensimmäisen solmun, jonka jälkeen myös loput asiat alkavat ratketa. Rahatilanteiden selvittelemiseksi ja ylivelkaantumisen ennaltaehkäisemiseksi talousneuvontatyö olisikin ensisijaisen tärkeää. Ihmiset tarvitsevat neuvoja ja vinkkejä siitä, miten arkisissakin tilanteissa rahaa kannattaa käyttää.
Henkilökohtaisille ”talousavustajille” olisi selkeästi tarvetta sähköisten palveluiden lisäksi. Ihmisten tarve puhua ja olla vuorovaikutuksessa ei ole kadonnut, vaikka raha aiheena onkin arka. Ehkä tulevaisuudessa raha-asioihinkin voitaisi suhtautua avoimemmin ja tarjota kokonaisvaltaista talousneuvontaa, jossa tieto, sähköiset apuvälineet ja kohtaaminen yhdistyisivät.
Askel kerrallaan tässäkin asiassa. Ensimmäisenä kannattaa tutustua Pennoon!
Maija Isaksson
Projektisuunnittelija
Takuu-Säätiö
Takuu-Säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia kotitalouksia tarjoamalla neuvoja, ratkaisuja ja apua talous- ja velkaongelmiin. Tavoitteena on lisätä kotitalouksien taloudenhallintaa ja itsenäistä selviytymistä. Lisäksi säätiön kehittämistoiminnassa etsitään uusia ratkaisuja velkaongelmien ennaltaehkäisyyn.
Penno on ensimmäinen askel tasapainoisempaan talouteen. Se on verkossa/appilla toimiva ilmainen palvelu, joka kertoo, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Pennon avulla on helppo hahmottaa lompakon sisältöä, säästää seuraavaan unelmaan tai purkaa solmuun mennyt talous takaisin plussalle. Takuu-Säätiö on kehittänyt Pennon yhteistyössä Ehyt ry:n, Marttaliiton, Nuorisoasuntoliiton ja Nuorisosäätiön kanssa.
Penno perustuu ennakointiin. Se arvioi tulojesi ja menojesi perusteella, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä kuukausijaksoa kohti. Penno kertoo myös, mihin rahasi menevät ja seuraa säästötavoitteesi etenemistä.
Uusimmat
-
Sosped-säätiön lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta
Lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta Pelirajattoman asiantuntijuus perustuu vahvasti kokemustietoon ja lausuntomme pohjautuu toiminnassa kerättyyn tietoon siitä, miten rahapeliongelma kehittyy ja miten voimme…
-
Webinaari rahapelaajien vanhemmille
Tunnetaidot ja terveet rajat vanhemman hyvinvoinnin perustana -webinaari Vanhemmat ja muut läheiset, tervetuloa kuulolle saamaan tietoa, vertaistukea ja uusia näkökulmia omaan…
-
Muutostyö
Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…