fbpx Hyppää sisältöön

Miten ylläpitää muutosta?

Blogi, Pelaajille

Miten ylläpitää muutosta?

Muutos alkaa motivaation löytämisestä, oivaltamisesta tai kriisistä, joka laittaa liikkeelle uusiutumisen tarpeen.

Voin huonosti, elämäntapani ovat haitallisia, en nuku, pelaan liikaa tai käytän päihteitä.

Kun havahtuminen uuteen on tapahtunut, syntyy muutoshalu. Haastavinta on muutostyö. Joudun opettelemaan uusia toimintatapoja. Joudun sietämään tunteita, joihin en voi reagoida enää entisellä tavalla vaan on vaivalloisesti kehitettävä uusia käytäntöjä vanhojen tapojen sijaan.

Erään tutkimuksen mukaan vanha tottumus saadaan pois 66 toistolla. On siis 66 kertaa toistettava uutta tapaa. Se vaatii aikaa, vaivaa ja hyviä tukijoukkoja.

Kun ihminen syksyllä aloittaa kuntokuurin tai työväenopiston kielikurssin, puhti helposti loppuu 2-3 kuukauden kuluttua. Siksi ihminen tarvitsee toisia ihmisiä, jotka kannustavat ja ryhmään tulee imu.

Ihmisen on muutettava ajattelua ja asennetta. Se on vaivalloista ja vaatii voimia, kannustajia ja uutta elämän filosofiaa. Motivaatio pidetään yllä, kun muistetaan entiset tavat, jotka eivät tuottaneet hyvää. Yksilö näkee että paluuta vanhaan ei ole.

Toinen asia on palkita ja kokea onnistumisia muutoksen seurauksena. Tänään on uusi päivä ja pidän tästä uudesta. Aamulla hampaita harjatessani kiitän siitä, mitä uutta on elämääni tullut. Myönteinen ajattelu on muutoksen ylläpidon ydin ja onnistumisista palautteen saaminen vahvistaa muutosta. Lisäksi on hyvä muistaa, että ei kannata kieltää itseltään mitään vaan tehdä se vanha tarpeettomaksi. En saa, en voi – minun ei tarvitse enää paeta vanhaan.

Jos on kysymys riippuvuudesta luopumisesta, on myös tehtävä surutyö vanhan jättämisestä. On osattava antaa anteeksi itselleen menneestä. Ei eilistä voi muuttaa – vain tämän päivän ja tästä eteenpäin. Virheistä voi oppia. Jos on pelihaittoja, ne poistuvat, kun en pelaa enää. Kuulosta helpolta, mutta vaatii työtä ja vaivaa. Vaivasta syntyy kuitenkin kestävää hyvää oloa. Ekologisti aitoa. Terve elämä voittaa.

Laita happinaamari ensin itselle, niin voit palvella muita ja voimat riittävät.

Iloa ja voimia Sinulle!

Matti Nokela
työnohjaaja


Uusimmat

 • Muutostyö

  Muutostyö

  Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…

 • Joulunajan tukea ja apua

  Joulunajan tukea ja apua

  Tukea ja apua joulunajan sekä vuoden vaihteen jälkeen Vertaispalvelumme jäävät joululomille 19.12. jälkeen. Pelirajaton tarjoaa jälleen vertaistukea chatin ja puhelinpalvelun muodossa…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…