fbpx Hyppää sisältöön

Rahapelaaminen

Suomalaisten rahapelaaminen 2023

Rahapelaamisella viitataan sellaisten pelien pelaamiseen, joissa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoinen. Rahapelejä voi pelata myös internetissä. Arpajaislaki määrittelee rahapelit toiminnaksi, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahavoiton.

Tiesitkö, että..?  

  • Suomalaisten rahapeliongelmaluvut ovat Euroopan korkeimpia.
  • Kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla pelasi 4,2 prosenttia vastaajista (naiset 1,8 %, miehet 6,6 %). Tämä tarkoittaa väestötasolla noin 151 000 henkilöä.
  • Vuonna 2023 pelaajista 2,2 prosenttia kulutti puolet (50 %) rahapelaamisen kokonaiskulutuksesta. Tarkoittaen, että 2 524 000 Manner-Suomessa asuvasta henkilöstä 54 000 henkilöä kulutti puolet sen vuoden kokonaiskulutuksesta.
  • Lisäksi 15,5 prosenttia pelaajista kulutti 80 prosenttia rahapelaamisen kokonaiskulutuksesta.
  • Alhaisen riskin tasolla pelasi 9,0 prosenttia vastaajista (noin 325 000 henkilöä) (naiset 6,6 %; miehet 11,4 %) .
  • Hieman yli puolet (56 %) suomalaisista pelasi ilman rahapeliongelmia.
  • Termiä rahapeliongelma käytetään kun puhutaan sekä ongelmapelaamisesta että rahapeliriippuvuudesta.

Läheisistä

  • Vuonna 2023 noin viidennes (20 %) vastaajista (noin 733 000 henkilöä) kertoi, että yhdellä tai useammalla läheisellä oli ollut ongelmallista rahapelaamista.
  • Vuonna 2023 rahapeliongelma oli tavallisimmin perheenjäsenellä (12 %).
  • Yleisimmät läheisen rahapeliongelman aiheuttamat haitat vastaajalle olivat tunne-elämän kuormittuneisuus (8 %) sekä huoli joko oman lapsen (2 %) tai muun läheisen terveydestä tai hyvinvoinnista (7 %).
  • Muita yleisiä haittoja olivat parisuhdeongelmat (3 %), muut ihmissuhdeongelmat, kuten erimielisyydet, eristäytyminen tai ystävyyssuhteen katkeaminen (5 %), taloudelliset ongelmat, kuten maksuvaikeudet, pelilainat tai luottotietojen menetys (3 %) ja kielteiset vaikutukset terveydentilaan (3 %).

Sekä naisten että miesten suhtautuminen rahapelaamiseen oli kielteisen puolella. Naisten suhtautuminen on ollut kielteistä jokaisena tutkimusajankohtana, kun taas miesten asenteet ovat
vaihdelleet eri vuosina.

Lähteet

Tanja Grönroos, Anne Salonen, Tiina Latvala, Jukka Kontto ja Heli Hagfors. Suomalaisten rahapelaaminen 2023: Rahapelaaminen vähentynyt, peliongelma yleistynyt ja suhtautuminen pelaamiseen muuttunutAvautuu uudessa välilehdessäLinkki toiselle sivustolle. THL Raportti 15/2024

Anne Salonen & Susanna Raisamo. Suomalaisten rahapelaaminen 2015. Rahapelaaminen, rahapeliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet 15–74-vuotiailla. THL Raportti 2015.

Salonen AH, Kontto J, Alho H, Castrén S. Suomalaisten rahapelikulutus – keneltä rahapeliyhtiöiden tuotot tulevat? Yhteiskuntapolitiikka 2017, analyysit.

Johanna Järvinen-Tassopoulos (toim.). Suomalaisen rahapelaamisen tilannekatsaus 2017. THL 2018.

Castrén S, Kontto J, Alho H, Salonen AH. The relationship between gambling expenditure, socioeconomics, health-related correlates and gambling behavior – a cross-sectional population survey in Finland. Addiction 2017.