fbpx Hyppää sisältöön

Maksuton ohjaajakoulutus – miksi hakea siihen?

Blogi, Vertaisohjaajat

Ohjaajakoulutuksen käyneet vertaisohjaajat ovat Pelirajattoman sydän

Kuuntelen iloista puheen sorinaa, äänekkäitä naurun pyrähdyksiä, tummaa huumoria, sarkasmia sekä keskustelua, joka on vaihtunut kepeistä alkutunnelmista syvällisempiin aiheisiin. Seurailen porukkaa, joka on kokoontunut viettämään yhdessä yhteisöpäivää – ryhmää, joka koostuu Pelirajaton-vertaisohjaajista.

Näitä vertaisohjaajia yhdistää omakohtainen kokemus rahapelaamisen haitoista (pelaajana tai läheisenä) ja jokainen heistä on käynyt aikoinaan ohjaajakoulutuksen, koska ovat ensisijaisesti haluneet auttaa muita vertaisiaan pääsemään rahapelionhelman syövereistä. Vertaisohjaajat ovat koko Pelirajaton-toiminnan sydän.

Maksuton ohjaajakoulutus tarjoaa paljon hyvää hakijalleen, mutta hiljaa kuunnellessani innostuneita ohjaajia aloin pohtia, miksi juuri he ovat hakeneet koulutukseen? Mitä hyötyä siitä oli heille? Mikä teki ohjaajakoulutuksesta heille merkityksellisen ja minkälaisena he kokivat koulutuksen aikoinaan?

Saadakseni näihin vastaukset kysyin suoraan asiaa nykyisiltä vertaisohjaajilta. Haastattelin viittä ohjaajaa, jotka kertoivat mitä kaikkea he oppivat ja miten he kokivat ohjaajakoulutuksen.

Kaksi vertaisohjaajaa, naista istuu pöydän takana ja kuuntelevat. Heidän edessään on paperia. Molemmilla on kynä kädessä. Kummatkin ovat käyneet ohjaajakoulutuksen.

Mutta parasta on se tunne, että kuuluu laumaan juuri sellaisena, kun on! Koskaan ei enää tarvitse olla tämän ongelman kanssa yksin, pysyy hengissä – selviytyy.

Ohjaajakoulutuksen hyödyt

Koulutus antoi hyvät valmiuden toimia ohjaajana kaikissa Pelirajaton-palveluissa ja puhua rahapeliriippuvuudesta sekä läheisenä elämisestä tuntematta liiallista kuormittavaa häpeää. Se antoi tietoa riippuvuuden ja läheisenä olemisen ilmiöstä, sekä ymmärrystä rahapelaamisesta johtuvista kokonaishyvinvointiin vaikuttavista eri tekijöistä.

Koulutuksessa pääsee pohtimaan ja hyödyntämään oman kokemustarinan kautta tekijöitä, jotka ajoivat kohti peliongelmaa ja löytämään niitä positiivisia asioita, jotka vahvistavat tämänhetkistä pelaamattomuutta ja toipumista.

Mutta parasta on se tunne, että kuuluu laumaan juuri sellaisena, kun on! Koskaan ei enää tarvitse olla tämän ongelman kanssa yksin, pysyy hengissä – selviytyy.

Ohjaajakoulutus antoi sosiaalisen tuen ja uskoa omaan toipumiseen

Ohjaajakoulutus antoi minulle voimia ja uskoa omaan toipumiseen sekä vahvaa luottoa itseeni ja omaan tulevaisuuteeni. Jo koulutuksen käyminen vähensi häpeän tunteita ja auttoi itsemyötätuntoiseen suhtautumiseen rahapeliongelman syiden ja seurauksien läpikäynnillä. Sain myös uusia tuttavuuksia, joiden kanssa on yllättävän luontevaa olla jo heti alusta saakka.

Ensimmäistä kertaa elämässäni puhuin asioista ääneen ja ymmärsin ongelman laajuuden omalla kohdallani. Sain tilaisuuden puhua ja astua oikeasti esiin omana epätäydellisenä itsenäni.

”Äärimmäisen silmiä avaava kokemus, jossa asian lisäksi viihdytään hyvässä seurassa ja pidetään myös hauskaa. Ilman tätä koulutusta, en olisi kolunnut läpi mieleni synkimpiä ajatuksia itsestäni ja lähtenyt parantamaan niitä.”

Ohjaajakoulutusympäristö on niin sanottu sosiaalisen tuen ympäristö: se on täynnä vertaisia, saman kokeneita ihmisiä. Ihmiset tulevat kyllä eri taustoista, mutta kaikilla on ollut yhteinen sama ongelma, jota on lähdetty työstämään ja vähentämään riippuvuuden aiheuttamia jälkihaittoja.

Mutta, suoraan sanottuna! Ohjaajakoulutus on tiivis intensiivinen kaksiviikonloppuinen sessio. Äärimmäisen silmiä avaava kokemus, jossa asian lisäksi viihdytään hyvässä seurassa ja pidetään myös hauskaa. Ilman tätä koulutusta, en olisi kolunnut läpi mieleni synkimpiä ajatuksia itsestäni ja lähtenyt parantamaan niitä.

Kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen.

Nainen istuu kahvilassa ja selaa verkkosivuja läppäriltä. Verkkosivuilta näkyy ohjaajakoulutus. Läppärin vieressä kahvikuppi.

Parasta ohjaajakoulutuksessa oli vertaisuus

Ensimmäisenä tulee mieleen 3 asiaa: ehdottomasti vertaisuus ensimmäisenä, toisena tiivis ohjaajaporukka ja ryhmähenki sekä bonuksena oli mahtavaa, että huumori ja asia limittyivät sopivasti keskenään.

Kun mietitään koulutuksen sisältöä, on vaikeaa sanoa vain yhtä tai kahta asiaa. Mieleen nousee monia hyvä juttuja, kuten muun muassa ryhmätehtävät (pidin siitä, kun sai eri näkemyksiä ja pohdintoja aikaiseksi, eikä mikään ollut ns. väärä vastaus). Myös eri ryhmäharjotukset, kuten akvaariokeskustelut, olivat hyviä. Näissä osa ryhmästä keskustelivat jostain aiheesta ja puolet porukasta keskittyivät kuuntelemaan ulkopuolella ja huomioimaan sitä mitä kuulivat. Tämä simuloi hyvin ryhmäkertoja, joissa tulee kuunnella tiiviillä korvalla ryhmäläisiä ja tarttua kiinni eri puheenaiheisiin tarvittaessa.

Näiden lisäksi parasta oli se, kuinka hyvin kaikki ohjaajakokelaat olivat motivoituneita, ja saatiin hyvää keskustelua aikaiseksi. Myös se kuuluisa ryhmähenki muodostui nopeasti, vaikka ikäeroa ja taustaeroa on paljonkin.

Vertaistoiminnassa esiin astuminen ja näyttäytyminen tukee parhaimmalla mahdollisella tavalla pystyvyyden tunteita ja antaa osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia. 

Vertaisohjaajat suosittelevat ohjaajakoulutusta

Suosittelen koulutusta jokaiselle, joka kokee vertaistoiminnan omakseen, on suhteellisen tasapainoisessa elämäntilanteessa sekä kaikille, jotka haluaisivat kääntää oman rankan kokemuksen muiden auttamiseen.

Vertaistoiminnassa esiin astuminen ja näyttäytyminen tukee parhaimmalla mahdollisella tavalla pystyvyyden tunteita ja antaa osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia. Vaikkakin saattaa olla rankkaa käydä asioita läpi uudelleen ja uudelleen, se myöskin auttaa ohjaajaa itseään parantumisen tiellä.

Päätös käydä vertaisohjaajakoulutus ja jatkaa toimintaa vertaisryhmäohjaajana on yksi elämäni parhaimmista päätöksistä. Olen löytänyt taas itseni.

Haastatteluun vastasi viisi Pelirajaton-vertaisohjaajaa, jotka ovat käyneet ohjaajakoulutuksen vuoden 2020 jälkeen.

Hae ohjaajakoulutukseen

Pelirajaton järjestää kaksi kertaa vuodessa (keväisin ja syksyisin) toipuville rahapelaajille ja läheiskokemuksen kokeneille maksuttoman ohjaajakoulutuksen, jonka jälkeen vapaaehtoiset vertaisohjaajat tukevat kanssa kokijoita Pelirajaton-toiminnan eri palveluissa vertaisohjaajina.

Voit hakea koulutukseen ympäri vuoden. Koulutukset järjestetään helmi-maaliskuussa sekä elo-syyskuussa.


Uusimmat

 • Muutostyö

  Muutostyö

  Muutostyö Keskeinen termi, jota Pelirajaton-toiminnan puitteissa käytämme on muutostyö. Mitä se tarkoittaa? Voiko jokainen tehdä muutostyötä? Pelirajaton-toiminnan vapaaehtoiset kohtasivat vuonna 2023…

  Lue lisää

 • Joulunajan tukea ja apua

  Joulunajan tukea ja apua

  Tukea ja apua joulunajan sekä vuoden vaihteen jälkeen Vertaispalvelumme jäävät joululomille 19.12. jälkeen. Pelirajaton tarjoaa jälleen vertaistukea chatin ja puhelinpalvelun muodossa…

  Lue lisää

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…

  Lue lisää