Hyppää sisältöön

Miksi hain ohjaajakoulutukseen?

Blogi, Vertaisohjaajat

Miksi hain ohjaajakoulutukseen?

Kuuntelen iloista puheen sorinaa, äänekkäitä naurun pyrähdyksiä, tummaakin huumoria ja keskustelua, joka on vaihtunut vakavampaan aiheiseen. Seurailen porukkaa, joka on kokoontunut viettämään yhdessä yhteisönä virkistys- ja täydennyskoulutusviikonloppua: porukkaa, joka koostuu Pelirajaton-vertaisohjaajista.

Näitä vertaisohjaajia yhdistää omakohtainen kokemus rahapelaamisen haitoista sekä se, että jokainen on käynyt aikoinaan ohjaajakoulutukseen halutakseen auttaa muita vertaisiaan ja tietenkin myös itseään. Tämä porukka on koko Pelirajaton-toiminnan sydän.

Istuessa aloin miettiä, miksi he ovat hakeneet vertaisohjaajakoulutukseen ja siten vapaaehtoisiksi ohjaajiksi? Mitä hyötyä siitä oli heille? Mikä tekee koulutuksesta merkityksellisen ja minkälaisena he ovat kokeneet koulutuksen? Päädyin kysymään suoraan asiaa ohjaajilta ja näin he vastasivat minulle.

Koulutuksen hyöty

Koulutus antoi hyvät valmiuden kaikkiin Pelirajaton-palveluihin ja valmiudet puhua rahapeliriippuvuudesta ja läheisenä elämisestä tuntematta liiallista kuormittavaa häpeää. Se antoi tietoa riippuvuuden ja läheisenä olemisen ilmiöstä sekä ymmärrystä rahapelaamisesta johtuvista kokonaishyvinvointiisi vaikuttavista eri seurauksia.

Vaikkakin saattaa olla rankkaa käydä asioita uudelleen ja uudelleen läpi, se myöskin auttaa ohjaajaa itseään parantumisen tiellä. 

Koulutuksessa pääsee hyödyntämää ja pohtimaan oman kokemustarinan kautta tekijöitä, jotka ajoivat kohti peliongelmaa ja löytämään niitä positiivisia asioita, jotka vahvistavat tämänhetkistä pelaamattomuutta ja toipumista. Mutta parasta on se tunne, että kuuluu laumaan juuri sellaisena, kun on! Koskaan ei enää tarvitse olla tämän ongelman kanssa yksin, pysyy hengissä – selviytyä.

Maksuttoman koulutuksen sisällön merkitys

Koulutus antoi minulle voimia ja uskoa omaan toipumiseen sekä vahvaa luottoa itseeni ja omaan tulevaisuuteeni. Jo koulutuksen käyminen vähensi häpeän tunteita ja auttoi minua itsemyötätuntoiseen suhtautumiseen rahapeliongelman syiden ja seurauksien läpikäymisellä. Sain myös uusia tuttavuuksia, joiden kanssa on yllättävän luontevaa olla jo heti alusta saakka.

Ensimmäistä kertaa elämässäni puhuin asioista ääneen ja ymmärsin ongelman laajuuden omalla kohdallani. Ensimmäistä kertaa sain myös tilaisuuden puhua ja astua oikeasti esiin omana epätäydellisenä itsenäni.

Koulutusympäristö on niin sanottu sosiaalisen tuen ympäristö: se on täynnä vertaisia, saman kokeneita ihmisiä. Ihmisiä tulevat kyllä eri taustoista, mutta kaikilla on ollut yhteinen sama ongelma – jota on lähdetty työstämään ja vähentämään riippuvuuden aiheuttamia jälkihaittoja.

Suoraan sanottuna? Koulutus on tiivis, henkisesti ”kuormittava”, intensiivinen kaksiviikonloppuinen sessio, mutta äärimmäisen silmiä avaava kokemus, jossa asian lisäksi viihdytään hyvässä seurassa ja pidetään myös hauskaa. Ilman tätä koulutusta, en olisi kolunnut läpi mieleni synkimpiä ajatuksia itsestäni ja lähtenyt parantamaan niitä.

Parasta koulutuksessa oli..

Ensimmäisenä tulee mieleen 3 asiaa: ehdottomasti vertaisuus ensimmäisenä, toisena tiivis ohjaajaporukka ja ryhmähenki sekä bonuksena oli mahtavaa, että huumori ja asia limittyivät sopivasti keskenään.

Ensimmäistä kertaa sain myös tilaisuuden puhua ja astua oikeasti esiin, omana epätäydellisenä itsenäni.

Kun mietitään koulutuksen sisältöä, on vaikeaa sanoa vain yhtä-kahta asiaa. Mieleen nousee monia hyvä juttuja, kuten muun muassa ryhmätehtävät (pidin siitä, kun sai eri näkemyksiä ja pohdintoja aikaiseksi ja mikään ei ollut ns. väärä vastaus) ja tietysti Matti Nokelan luento oli myös hyvinkin mieleenpainuva. Myös akvaarioharjoitukset, joissa osa ryhmästä keskustelivat jostain aiheesta ja puolet porukasta keskittyivät kuuntelemaan ulkopuolella ja huomioimaan sitä mitä kuulivat. Tämä simuloi hyvin ryhmäkertoja, joissa tulee kuunnella tiiviillä korvalla ryhmäläisiä ja ottaa kiinni eri juttuihin tarvittaessa.

Näiden lisäksi parasta oli se, kuinka hyvin kaikki ohjaajakokelaat olivat motivoituneita, ja saatiin hyvää keskustelua aikaiseksi, ja se kuuluisa ryhmähenki muodostui nopeasti, vaikka ikäeroa ja taustaeroa on paljonkin.

Vertaisohjaajat suosittelevat

Suosittelen koulutusta jokaiselle, joka kokee vertaistoiminnan omakseen, on suhteellisen tasapainoisessa elämäntilanteessa sekä kaikille, jotka haluaisivat kääntää oman rankan kokemuksen muiden auttamiseen. Vertaistoiminnassa esiin astuminen ja näyttäytyminen tukee parhaimmalla mahdollisella tavalla pystyvyyden tunteita ja antaa osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia. Vaikkakin saattaa olla rankkaa käydä asioita uudelleen ja uudelleen läpi, se myöskin auttaa ohjaajaa itseään parantumisen tiellä.

Päätös käydä vertaisohjaajan koulutus ja jatkaa toimintaa vertaisryhmäohjaajana on yksi elämäni parhaimmista päätöksistä. Olen löytänyt taas itseni.

Haastatteltu Pelirajaton-vertaisohjaajia.

Pelirajaton järjestää kaksi kertaa vuodessa (keväisin ja syksyisin) entisille rahapelaajille ja läheiskokemuksen kokeneille maksuttoman koulutuksen – vertaisohjaajakoulutuksen ­– jonka jälkeen vapaaehtoiset pääsevät auttamaan kanssa kokijoita Pelirajaton-toiminnan eri palveluissa vertaisohjaajina.


Uusimmat

 • Miten voi oppia rahankäyttöä?

  Miten voi oppia rahankäyttöä?

  Miten voi oppia rahankäyttöä? Miten voi oppia rahankäyttöä? Siinä on probleemaa kerrakseen… Ihan äkkiä ei tule mieleen toista yhtä oleellisesti meitä…

  Lue lisää

 • Mitä toipuminen oikeasti on?

  Mitä toipuminen oikeasti on?

  Mitä rahapelaamisesta toipuminen oikeasti on? Toipuminen on henkilökohtainen, ainutlaatuinen, asenteiden, tunteiden, päämäärien, taitojen ja roolien muutosprosessi. Huh-huh, mikä ajatushirviö! Tällaisen määritelmän…

  Lue lisää

 • Arki silloin ja nyt

  Arki silloin ja nyt

  Arki silloin ja nyt 5.30: herätyskello soi. Nukuin taas huonosti – kiukuttaa. Saan kinastelun jälkeen lapsen hereille ja lopulta aamupalapöytään. Siirryn…

  Lue lisää

gtag('config', 'UA-32014541-1');