Hyppää sisältöön

Minustako vapaaehtoinen vertaisohjaaja?

Blogikirjoitukset ja haastattelut, Vertaisohjaajat

Minustako vapaaehtoinen vertaisohjaaja?

Pelirajaton-toiminta perustuu vertaistukeen, ja sen toiminnan sydän ovat vapaaehtoiset vertaisohjaajat. Ilman heitä ei olisi Pelirajaton-toimintaa.

Kaikki lähtee vapaaehtoisten kouluttamisesta. Pelirajaton järjestää kaksi kertaa vuodessa (keväisin ja syksyisin) entisille rahapelaajille ja läheiskokemuksen kokeneille koulutuksen – vertaisohjaajakoulutuksen ­– jonka jälkeen vapaaehtoiset pääsevät auttamaan kanssa kokijoita Pelirajaton-toiminnan eri palveluissa vertaisohjaajina.

Koulutuksella pyrimme takaamaan laadukasta ja merkityksellistä vertaistukea niin tukea hakeville kuin ohjaajakokelaille. Koulutus antaa myös valmiudet ohjaajille kohdata tukea hakevia hyödyntäen omaa kokemustietoutta rahapelaamisesta tai läheisenä elämisestä.

Koulutuksen jälkeen vertaisohjaajat saavat valita vapaaehtoistehtävän, joka sopii heidän sen hetkiseen elämäntilanteeseensa. Pelirajaton-toiminnan monet eri palvelut takaavat, että jokaiselle löytyy mielekäs tapa toimia ohjaajana. Jokainen tehtävä sisältää tehtäväkohtaisen raamituksen ja ajallisen minimiresurssin. Tarkemmat tehtävät ja niiden kuvaukset löydät vapaaehtoistoiminta -sivuilta


Mutta, mitä mieltä ovat meidän nykyiset vertaisohjaajamme Pelirajaton-toiminnan ohjaajakoulutuksesta? Kysyimme suoraan lähteeltä, eli vertaisohjaajiltamme, miten he kuvailisivat täysin vieraalle ohjaajakoulutuksen sisältöä ja merkityksellisyyttä ja miten he itse kokivat koulutuksen.

Miksi vertaisohjaajakoulutus?

Vertaisohjaajakoulutus antaa valmiudet puhua rahapeliriippuvuudesta tuntematta liiallista kuormittavaa häpeää. Koulutuksessa saat tietoa riippuvuuden yleisistä syistä ja seurauksista ja voit käydä omaa kokemustarinaasi pohtien, mitkä ovat olleet eri tekijöitä, jotka ajoivat kohti ongelmallista rahapelaamista.

Tulet ymmärtämään myös rahapelaamisesta johtuvia kokonaishyvinvointiisi vaikuttavia eri seurauksia. Moni riippuvuusongelma, se ”huono tunnistamaton tunne” oireilee psykosomaattisesti – näitä ei heti yhdistä. Pääset isoon vertaisyhteisöön, jossa saat tukea tarvittaessa ja mahdollisuuden päästä virkistysviikonloppuihin ja tarpeellisiin koulutuksiin. Parasta mitä on, on tunne, että kuuluu laumaan sellaisena kun on. Koskaan ei enää tarvitse olla tämän ongelman kanssa yksin, pysyy hengissä – selviytyä.

Mitä koulutus antoi sinulle?

 • Voimia ja uskoa omaan toipumiseen. Uusia tuttavuuksia. 
 • Vahvaa luottamusta itseeni ja tulevaisuuteen. Jo koulutuksen käyminen vähensi häpeän tunteita ja auttoi minua itsemyötätuntoiseen suhtautumiseen rahapeliongelman syiden ja seurauksien läpikäymisellä. Ymmärsin, etten ole yksin. Ymmärsin myös ongelman laajuuden. Ymmärsin rahapeliongelman toiminnallisena riippuvuussairauksena, en ole sitä itse valinnut, joten olen armollisempi itselleni ja annan tilaa muutokselle.

Miten kuvailisit koulutusta? 

 • Tiivis, henkisesti ”kuormittava”, intensiivinen kaksiviikonloppuinen sessio, jossa asian lisäksi viihdytään hyvässä seurassa ja pidetään myös hauskaa.
 • Rahapeliongelma riippuvuutena oli minulle täysin uusi näkökanta. Oman tarinan kertominen ja pelaajahistorian avaaminen oli äärettömän avaavaa. Ensimmäistä kertaa elämässäni puhuin asioista ääneen ja ymmärsin ongelman laajuuden omalla kohdallani. Ensimmäistä kertaa sain myös tilaisuuden puhua ja astua oikeasti esiin, omana epätäydellisenä itsenäni. Minun ei odotettu olevan muuta, sain riisua ammatillisuuden ja silti minut kohdattiin, ja hyväksyttiin. Tämä ”sosiaalisen tuen ympäristö” oli täynnä vertaisia, saman kokeneita ihmisiä. Ihmisiä eri taustoista, ja kaikilla yhteinen ongelma – jota on lähdetty työstämään ja vähentämään riippuvuuden aiheuttamaa häpeää.

Ensimmäistä kertaa sain myös tilaisuuden puhua ja astua oikeasti esiin, omana epätäydellisenä itsenäni.

 • Miten sen voisi sanoa ilman että tuntematon pelästyy… Vaikka koulutus oli henkisesti raskas, se oli myös eniten silmiä avaava kokemus. Ilman tätä koulutusta, en olisi kolunnut läpi mieleni synkimpiä ajatuksia itsestäni ja lähtenyt parantamaan niitä. Vaikka teki pahaa palata edes miettimään tuntemuksia peliajoilta, huomasin miten ajatusmaailmani on muuttunut, enkä pidä enää vaihtoehtona palata peleihin pahaa oloani. 

Kun muistelet ohjaajakoulutusta, mikä siinä oli parasta tai jäänyt hyvin mieleen?

 • Vertaisuus ehdottomasti. Palaute oman tarinan kertomisesta ja kohtaaminen.
 • Ryhmähenki, tiivis ohjaajaporukka. Huumori ja asia limittyivät sopivasti keskenään. 
 • Ryhmätehtävät. Pidin siitä, kun sai eri näkemyksiä ja pohdintoja aikaiseksi ja mikään ei ollut ns. väärä vastaus. Meillä sattui olemaan todella hyvä ryhmä ylipäätään ja se ryhmähenki oli loistava alusta loppuun asti. Tietysti Matti Nokelan luento oli myös hyvinkin mieleenpainuva. 
 • Monia asioita, vaikea valita yhtä tiettyä. Koulutuksen osalta ehkä paritehtävä, kun istuimme parin kanssa selät vastakkain ja kerroimme toista näkemättä positiivisen kokemuksen avun saannista/hakemisesta. Sai keskittyä vain ja ainoastaan kuunteluun. Viimeisenä koulutuspäivänä saimme piirtää/kirjoittaa/maalata oman elämän tarkoituksen, se pisti miettimään myös ja sitä kautta onkin huomannut itsessä uusia asioita. 
 • Akvaarioharjoitukset, joissa osa ryhmästä keskustelivat jostain aiheesta ja puolet porukasta keskittyivät kuuntelemaan ulkopuolella ja huomioimaan sitä mitä kuulivat. Tämä simuloi hyvin ryhmäkertoja, joissa tulee kuunnella tiiviillä korvalla ryhmäläisiä ja ottaa kiinni eri juttuihin tarvittaessa.
 • Parasta oli se, kuinka hyvin kaikki ohjaajakokelaat olivat motivoituneita, ja saatiin hyvää keskustelua aikaiseksi, ja se kuuluisa ryhmähenki muodostui nopeasti, vaikka ikäeroa ja taustaeroa on paljonkin.

Kenelle suosittelisit koulutusta?

 • Suosittelisin koulutusta kaikille niille, jotka oman toipumisen osalta ovat jo siinä tilanteessa ja tasapainossa, että pystyvät jakamaan kokemuksestaan myös muille ja tulevat itse toimeen myös erilaisten ihmisten kanssa luonnollisesti.
 • Suosittelen koulutusta jokaiselle, joka kokee vertaistoiminnan omakseen. Vertaistoiminnassa, esiin astuminen, näyttäytyminen tukee parhaimmalla mahdollisella tavalla pystyvyyden tunteita ja antaa osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia.

Vaikkakin saattaa olla rankkaa käydä asioita uudelleen ja uudelleen läpi, se myöskin auttaa ohjaajaa itseään parantumisen tiellä. 

 • Suosittelen kaikille, jotka haluaisivat kääntää oman rankan kokemuksen muiden auttamiseen. Vaikkakin saattaa olla rankkaa käydä asioita uudelleen ja uudelleen läpi, se myöskin auttaa ohjaajaa itseään parantumisen tiellä. 

Oliko päätös käydä vertaisohjaajakoulutus hyvä?

 • Ehdottomasti. Lähtisin uudelleenkin.
 • Päätös käydä vertaisohjaajan koulutus ja jatkaa toimintaa vertaisryhmäohjaajana on yksi elämäni parhaimmista päätöksistä. Olen löytänyt taas itseni.
 • Itseni kohdalla oli erittäin hyvä päätös, tästä sen näkee, että vaikka pelaamisen myötä on tapahtunut paljon pahaa, sen voi kääntää myöskin hyväksi asiaksi. Opin tuntemaan itseäni paljon ja luulen, että pystyn vielä parempaan itsevarmuuteen ja itsetuntoon tulevaisuudessa. 
 • Koulutus antoi varmuutta, ja lisätietoa asiasta. Tämä on minulle myös ponnahduslauta jatkokoulutusta varten.

Haastattelussa Pelirajaton-vertaisohjaajia.