Rahapelaajan läheisten vertaistukipalvelut – tukea, keinoja ja voimavaroja arkeen
—
Läheisten palvelut ja niiden hyödyt
Monet rahapelaajan läheiset ajattelevat, että he eivät tarvitse vertaistukea, kunhan vain pelaaja saisi apua ja pelaaminen loppuisi. Kuitenkin jatkuva stressi, huoli ja taloudelliset paineet voivat johtaa henkisiin ja fyysisiin oireisiin, joita ei aina yhdistetä rahapeliongelmiin. Tässä artikkelissa käsitellään vertaistuen merkitystä ja hyötyjä rahapelaajien läheisille sekä esitellään Pelirajattoman tarjoamat palvelut, jotka auttavat läheisiä löytämään tukea ja jaksamista omassa tilanteessaan.
Hyödyt vertaistuesta rahapelaajan läheisille
- Emotionaalinen tuki: Vertaistuki tarjoaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja tunteita muiden samassa tilanteessa olevien kanssa, mikä voi vähentää yksinäisyyden tunnetta.
- Stressinhallinta: Ymmärrys siitä, että muutkin kokevat samanlaisia haasteita, voi auttaa hallitsemaan stressiä ja ahdistusta.
- Käytännön neuvot: Vertaistukiryhmät voivat tarjota konkreettisia neuvoja ja strategioita arjen haasteiden, kuten taloushuolien, käsittelyyn.
- Toivon ja motivaation lisääminen: Näkemällä muiden selviytymistarinoita läheiset voivat saada toivoa ja motivaatiota omaan tilanteeseensa.
- Parantunut hyvinvointi: Vertaistuen avulla läheiset voivat löytää keinoja parantaa omaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiaan, mikä auttaa heitä tukemaan pelaajaa paremmin.
Miten valita oikea vertaistuen muoto?
Pelirajaton tarjoaa rahapelaajien läheisille vertaistukea kasvokkain, verkon ja puhelimen välityksellä. Tukimuodot on jaoteltu kahteen pääryhmään: ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä muutostyötä tukevat palvelut. Palvelut on suunniteltu matalan kynnyksen periaatteella, jotta jokainen voi osallistua itselleen sopivalla tavalla ja aikataululla, joko nimettömänä tai pidemmän ajan sitoutuen.
Joustavaa vertaistukea kiireiseen arkeen
Jos aikataulusi on tiukka tai sinulle on vaikea sitoutua tiettyyn aikaan, voit hyödyntää joustavia vertaistukipalveluita. Vertaistuki voi toteutua esimerkiksi vertaispuheluna (1–3 puhelua), tai voit solmia tukihenkilösuhteen, jossa keskustelut järjestetään 3 kuukauden ajan sinun ja tukihenkilösi aikataulujen mukaan, puhelimitse tai Teamsin välityksellä.
Vertaispuhelu tarjoaa tunnin ajan keskustelua vertaisohjaajan kanssa. Voit käsitellä omaa tilannettasi, kysyä neuvoa tai saada vinkkejä siitä, miten ohjaaja on itse selvinnyt haastavasta elämäntilanteesta.
Anonyymi vertaistuki chatissa – apua silloin kun sitä tarvitset
Jos mieluummin kirjoitat kuin soitat, anonyymi chat voi olla sopiva tapa hakea tukea. Pelirajattoman tarjoamat chat-palvelut, kuten Pelirajaton-chat ja ryhmächat, mahdollistavat keskustelun vertaisohjaajan kanssa nimettömästi.
Erityisesti ryhmächatin läheisten illat tarjoavat tilaisuuden keskustella toisten läheisten kanssa, mutta myös pelaajataustaisen vertaisohjaajan kanssa on mahdollista keskustella Pelirajaton-chatissa.
Chatit toimivat kevät- ja syyskauden aikana lähes viikoittain, 2–4 kertaa viikossa.
Kasvokkaiset vertaistapaamiset – aikaa ja tilaa omille ajatuksille
Jos arvostat kasvokkaisia kohtaamisia ja kaipaat aikaa pohtia tilannettasi rauhassa, Pelirajaton tarjoaa voimaviikonloppuja, vertaislomia ja vertaisryhmiä, joissa käsitellään omaa elämäntilannetta ennakkoon määriteltyjen teemojen pohjalta.
Vertaisryhmät kokoontuvat yhteensä kahdeksan kertaa, kerran viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Ryhmiä ohjaavat läheistaustaiset vertaisohjaajat, ja osallistujat ovat kokeneet ryhmien auttaneen häpeän ja syyllisyyden lieventämisessä sekä lisänneen ymmärrystä omasta ja pelaajan tilanteesta.
Voimaviikonloppu tarjoaa tiiviin tilaisuuden käsitellä omaa tilannetta ja kuulla muiden kokemuksia. Viikonloppu saat uusia näkökulmia ja konkreettisia keinoja oman hyvinvoinnin parantamiseen, vaikka toisen pelaaminen jatkuisi. Useat osallistujat arvostavat myös mahdollisuutta rentoutua ilman arjen velvollisuuksia.
Pariskuntaviikonloppu auttavat käsittelemään peliongelmasta syntyneitä ristiriitoja ja luottamuksen rakentamista. Tehtävien ja yhteisten keskustelujen kautta tarkastellaan molempien tarpeita ja tunteita sekä vuorovaikutuksen parantamista.
Vertaistukea kotoa käsin – Teams-ryhmät
Jos etsit vertaistukea mukavasti kotona, Teams-ryhmä voivat olla sinulle sopiva vaihtoehto. Ryhmät toimivat samoin kuin kasvokkaiset ryhmät, mutta teknologia mahdollistaa osallistumisen kotoa käsin. Kamera pidetään päällä, jotta luottamus ja vertaisuuden kokemus voidaan rakentaa yhdessä.
Tietoa ja tukea nopeasti – tapahtumat ja webinaarit
Jos olet tiedonjanoinen ja haluat oppia lisää rahapeliongelman vaikutuksista läheisiin, webinaarit ja tapahtumat ovat sinulle hyvä valinta. Pelirajattoman vertaisohjaajien pitämät webinaarit tarjoavat käytännön tietoa ja vinkkejä. Voit myös osallistua tapahtumiin paikan päällä tai verkon välityksellä.
Webinaareihin voi osallistua myös yhdessä pelaajan kanssa, ja tilaisuuden jälkeen voitte jatkaa keskustelua kotona.
Tilaa Pelirajaton-uutiskirje, niin saat ajankohtaiset tiedot tulevista tapahtumista ja webinaareista.
Ajankohtaiset palvelut yhdestä paikasta
Lisätietoa
Markus Sjöholm
M
Kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija
markus.sjoholm@sosped.fi | 041 545 2595
Klo 9.00–17.00 välillä
Uusimmat
-
Joulunajan apu ja tuki
Kenenkään ei tarvitse, eikä kuulu jäädä yksin – ei edes loma-aikoina. Vaikka joulun vertaispalveluiden tarjonta on…
-
Kysely rahapelihaittoihin liittyvien palveluiden käytöstä
Vastaa kyselyyn ja auta kehittämään palveluita rahapelaajille ja läheisille Tutkimuksen tavoitteena on selvittää rahapelihaittoihin liittyvää palvelun-tarvetta…
-
Ohjaajakoulutus: Käytännön oppeja, vertaistukea ja henkilökohtaista kasvua
Kaikki vapaaehtoisemme osallistuvat maksuttomaan ohjaajakoulutukseen (2 op, 54 h), joka antaa heille valmiudet toimia vertaisohjaajina. Kouluttajina…