Ryhmächat pelaajille
Ryhmächat on joulutauolla ja jatkaa toimintaa jälleen tammikuun puolessa välissä. Löydät etusivuilta blogin, johon on koottu tukea tarjoavat tahot. Älä myöskään unohda kuunnella Toricastia!
Ryhmächat tarjoaa mahdollisuuden kohdata matalalla kynnyksellä ja anonyymisti samassa tilanteessa olevia vertaisia sekä Pelirajaton-vertaisohjaajia. Ryhmächat on vapaamuotoinen verkkoryhmä, jossa keskustelut soljuvat osallistujien ja vertaisohjaajien välillä. Se toimii erikseen ilmoitettavina ajankohtina 6–8 kertaa kevään sekä syksyn aikana – katso alta ajan. Keskusteluun osallistuminen ei edellytä sitoutumista, joten mukaan voi tulla yhden tai useamman kerran. Lähde rohkeasti mukaan.
Ryhmächatit on tarkoitettu henkilöille, jotka
- ovat havahtuneet muutostarpeeseen pelaamisen aiheuttamien haittojen vuoksi
- haluavat jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan avoimesti muiden osallistujien kanssa anonyymisti
- kaipaavat tukea sisäisen motivaation vahvistamiseen pelaamisen lopettamiseksi
- kokevat ryhmässä tapahtuvan kannustavan keskustelun omakseen
- eivät juuri nyt pysty tai ole valmiita sitoutumaan muutostyön tukeen
Ryhmächatit eivät sovellu tukemaan akuutissa kriisissä, kuten päihteisiin, mielenterveyteen (esim. vakava masennut tai itsetuhoisuus) tai elämäntilanteeseen (esim. ero) liittyvässä vaikeassa ongelmatilanteessa olevaa henkilöä.
Keskustele vertaisiesi kanssa
Ryhmächattiin ei tarvitse ilmoittautua. Chatin ollessa auki, näet ryhmäkeskustelun chat-ikkunasta, jonka löydät linkkinappulan takaa.
Chat ajat
Aikataulu
Päivä | Kellonaika | Ohjaajat | Mahdolliset teemat |
---|---|---|---|
Tiistaisin (13.8.2024 – 17.12.2024) | 19.00–20.30 | 2 x toipuva pelaajaohjaaja |
Tilaa muistutus
Jos haluat muistutuksen tulevista ryhmächateista, jätä meille sähköpostiosoitteesi niin liitämme sinut postituslistalle. Riittää kun tilaat muistutuksen kerran.
Ryhmächatin käytännöt
- Tyypillisesti ryhmächattiin osallistuu 6–10 henkilöä.
- Pelaajille suunnatut ryhmächatit ovat pääasiassa tarkoitettu rahapelaajille.
- Keskustelut käydään pelaajien tarpeiden pohjalta.
- Pari kertaa kaudessa ryhmächatissa järjestetään teemailta. Tällöin keskusteluun osallistuu asiantuntijanavieras esimerkiksi Takuusäätiöstä tai Peluurista.
- Ryhmächattien avoimen luonteen takia myös läheisten on mahdollista seurata keskusteluja nettisivujen kautta reaaliaikaisesti.
Ryhmächatin kautta toteutuva vertaistuki edellyttää kykyä ja voimavaroja pysähtyä pohtimaan omaa rahapelaamistaan ja halukkuutta jakaa kokemuksiaan ja vertaistukea yhdessä muun ryhmän kanssa kannustavassa hengessä.
Ryhmächatissa käsitellään usein seuraavia aiheita:
- Pelaamisesta aiheutuneet ongelmat.
- Omat ja muiden kuulumiset ja nykyinen elämäntilanne.
- Onnistumiset pelaamattomuutta tukevien tavoitteiden saavuttamisessa.
- Ohjaajien kokemukset pysyvän muutoksen saavuttamisesta.
- Konkreettiset neuvot ja vinkit pelaamisen lopettamiseksi sekä pelaamisen seurausten käsittelemiseksi (esim. velkatilanteen selvittäminen).
Keitä ryhmächatissa toimivat ohjaajat ovat?
Ryhmächatissa toimii vapaaehtoisia vertaisohjaajia, joilla on oma kokemus ongelmallisesta rahapelaamisesta ja muutostyön kautta tapahtuneesta toipumisesta. Ohjaajat ovat olleet pelaamatta jo pidempään ja osaavat neuvoa ja tukea suhdettaan pelaamiseen pohtivia osallistujia.
Ryhmächattia luotsaa kaksi vertaisohjaajaa kerrallaan. Heidän tehtävänsä on tarjota omien kokemustensa lisäksi avartavia näkökulmia osallistujien pohdinnan tueksi. Lisäksi vertaisohjaajat pitävät huolta siitä, että keskustelussa säilyy punainen lanka ja pohdinnat keskittyvät pysyvämmän muutoksen ja toipumisen kannalta olennaisiin asioihin.
Ryhmächatin vaikutukset
- Mieliala kohosi ja olo helpottui 87 %
- Koki tulleensa kuulluksi 95 %
- Toiveikkuus lisääntyi 85 %
- Sai kannustusta ja neuvoja 92 %
- Kynnys hakea muuta apua madaltui 92 %
- Ymmärrys rahapeliongelmasta ja sen vaikutuksista läheisiin lisääntyi 81 %
Prosenttiosuus: täysin tai melko samaa mieltä -vaihtoehdon valinneet (2021-2023).
Yhteystiedot
Petri Kauhanen
Koordinaattori
petri.kauhanen@sosped.fi | 0400 550 101
Yhteydenotot arkisin klo 9–17 välillä.
Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai tarvitset apua nopeasti, soita MIELI ry:n Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 (päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä) tai yleiseen hätänumeroon 112.