Ryhmät läheisille
Vertaisryhmä tarjoaa yhteenkuuluvuuden ja kuuluksi tulemisen tunteen lisäksi runsaasti tietoa rahapeliongelmasta niin pelaajan kuin läheisen näkökulmasta. Ryhmän aikana osallistujat tulevat tietoisemmiksi hyvinvointiaan haittaavista ajatus- ja toimintamalleista ja oppivat korvaamaan ne rakentavammilla tavoilla. Yhteiset keskustelut, vertaistuki ja henkilökohtaiset tehtävät antavat työkaluja rahapelaamisen haitallisten vaikutusten torjumiseen, pelaajan rinnalla elämiseen, haastavien tunteiden käsittelyyn ja oman hyvinvoinnin parantamiseen.
Ryhmä tapaa kerran viikossa kahden tunnin ajan ja yhteensä 8 kertaa. Ryhmään ei oteta enää uusia jäseniä 2. kokoontumiskerran jälkeen.
Läheisten ryhmät on suunnattu heille, jotka
- haluavat keskustella omasta tilanteestaan kasvotusten
- haluavat kuulla toisten kokemuksia sekä antaa ja saada vertaistukea
- etsivät apua itselleen, omaan hyvinvointiinsa ja jaksamiseensa
- kaipaavat kannustusta, rohkaisua ja näkökulmia
- haluavat löytää paremman tasapainon pelaajan tukemisessa ja auttamisessa
Tyypillisesti osallistujat ovat ongelmallisesti pelaavien kumppaneita, ex-kumppaneita tai vanhempia.
Hae ryhmään
Hae vertaisryhmään täyttämällä hakulomake. Pyydämme sinua kuvailemaan elämäntilannettasi, kokemiasi haittoja, tavoitteitasi sekä asioita, joiden käsittelyyn kaipaat vertaistukea. Tietosi välitetään vertaisohjaajalle, joka ohjaa valitsemaasi ryhmää.
Haethan ryhmään, johon voit sitoutua koko ryhmän keston ajaksi. Jos et kykene sitoutumaan näin pitkäksi aikaa, tutustu muihin vertaistuen palveluihin.
Valitse itsellesi sopivin ryhmä
Tarkemmat ajankohdat tulevat verkkosivulle lähempänä aloituskuukautta. Ilmoitamme kaikista muutoksista mahdollisimman pian. Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.
Värikoodien merkitykset
🟢 (vihreä) Ryhmässä tilaa
🔴 (punainen) Ryhmä suljettu / täynnä
🟣 (violetti) Ryhmä ei toteudu vähäisen osallistujamäärän tai muun syyn vuoksi
🟢 1. TEAMS-RYHMÄ PUOLISOILLE & EX-PUOLISOILLE
Alkaa: ma 17.3.2025 klo 18.00
Paikka: Teams
Kesto: 8 viikkoa
🟢 2. TEAMS-RYHMÄ VANHEMMILLE & PELAAJIEN AIKUISILLE LAPSILLE
Alkaa: ke 5.3.2025 klo 18.00
Paikka: Teams
Kesto: 8 viikkoa
🟢 3. TEAMS-RYHMÄ KAIKILLE LÄHEISILLE
Alkaa: su 9.3.2025 klo 17.00
Paikka: Teams
Kesto: 8 viikkoa
Ryhmien käytännöt
Valitsemasi ryhmän vertaisohjaaja on sinuun yhteydessä tekstiviestitse ja ehdottaa aikaa noin 30 minuutin puhelinhaastattelulle viimeistään 2 viikkoa ennen ryhmän alkua. Haastatteluissa ohjaaja kertoo kertoo tarkemmin ryhmän sisällöstä, kysyy elämäntilanteestasi ja tavoitteistasi sekä odotuksistasi ryhmää kohtaan.
Ryhmään valitaan yhteensä 8–10 henkilöä. Valinnat tehdään viimeistään haastatteluiden jälkeen. Saat tiedon valinnasta tekstiviestitse.
Ryhmässä käsitellään mm. seuraavia teemoja:
- Minä pelaajan läheisenä
- Ongelmapelaaminen ja -pelaaja
- Rajat ja asioista sopiminen
- Rakentava vuorovaikutus
- Oma hyvinvointi ja siihen panostaminen
- Vaikeiden tunteiden ja ajatusten käsittely
Keskusteluissa hyödynnetään Pelirajaton-toiminnan työkirjaa, joka sisältää luettavaa ja tehtäviä.
Lisätietoa
- Kevään ryhmät aloittavat maalis-huhtikuussa
- Syyskauden ryhmät syys-lokakuussa
- Ryhmäilmoittautuminen sulkeutuu 2 viikkoa ryhmän alkamisen jälkeen
- Toisen ryhmäkerran jälkeen ryhmään ei voi enää hakea
- Yleensä ryhmät kokoontuvat ma–to noin klo 18–20
- Jos vertaisryhmään ei saada tarpeeksi osallistujia (min. 3-4 henkilöä), ryhmää ei toteuteta. Peruutustilanteissa olemme sinuun henkilökohtaisesti yhteydessä.
Ennen ryhmän alkamista hyödynnä muita vertaistuen palveluita: vertaispuhelin tai chat.
Tarjoamme myös kokemustarinoita ja podcasteja, joita voit kuluttaa surutta: Kokemuksen ääni -podcast, Toricast -podcast (Toiminnallisten riippuvuuksien -podcast), Pelirajaton -podcast sekä kokemustarinat luetussa muodossa.
Ohjeita Teams-ryhmää varten
Teams-ohjelma mahdollistaa videon ja äänen käyttämisen ryhmätapaamisissa. Ohjelmaa ei tarvitse ladata omalle koneelle vaan se toimii selainpohjaisesti, joten käyttäjän ei tarvitse rekisteröityä ollenkaan. Teams-sovelluksen voit myös ladata ilmaiseksi omalle koneelle tai älypuhelimellesi omasta sovelluskaupasta. Jokainen käyttäjä valitsee itselleen nimimerkin kirjautuessaan tapaamiseen.
Ennen ryhmäkertaa ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä ja lähettää tarkemmat ohjeet, sekä kutsulinkin verkkotapaamisiin.
- Varaa tapaamista varten rauhallinen paikka, jossa voit keskittyä. Ryhmän luottamuksellisuuden vuoksi, pidä huolta myös siitä, että muut henkilöt eivät voi kuunnella tai seurata ryhmän tapaamista.
- Ryhmässä pidetään kuvaa päällä aina.
- Estä äänen kiertäminen käyttämällä kuulokkeita, joissa on mikrofoni.
- Kirjaudu Teamsiin hyvissä ajoin ennen ryhmän alkua. Pääset mukaan ryhmätapaamiseen ohjaajan lähettämällä suoralla linkillä. Testaa asetusten avulla, että video näkyy ja ääni kuuluu. Kirjautumisen jälkeen saavut ns. odotustilaan.
- Monella voikin olla jo Microsoftin O365-tili. Mikäli haluat osallistua pelkällä etunimelläsi tai nimimerkillä Teamsiin, kirjaudu ulos Teamsista ja klikkaa kutsulinkkiä vasta tämän jälkeen.
Ryhmään oli helppo tulla. Ohjaaja ammattitaitoinen ja lämmin, huomioi meitä kaikkia. Sisältö oli hyvin monipuolinen ja aiheena aina tärkeät asiat peliriipuvuudesta ja läheisen roolista/jaksamisesta/selviytymisestä.
Keitä ryhmiä ohjaavat henkilöt ovat?
Vertaisryhmiä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset, joilla on omakohtainen läheiskokemus. Jos ryhmä on suunnattu vain tietyille läheisille (esim. kumppaneille tai vanhemmille), on ohjaajalla itsellään kokemus juuri tästä läheisroolista.
Ohjaaja pitää huolta ryhmän rakenteista, toiminnasta ja etenemisestä. Ryhmäkerroilla hän pitää yllä keskustelujen punaista lankaa, esittää kysymyksiä, ehdottaa kotona luettavaa tai tehtävää materiaalia sekä tarjoaa tarpeen mukaan myös omia kokemuksiaan.
Ymmärrys, etten ole yksin ja uskoa sekä toivoa, että poikani paranee 🙏
Ryhmien vaikutukset
- Toivottomuus on vähentynyt 87 %
- Syyllisyyden ja häpeän tunteet ovat vähentyneet 86 %
- Ahdistuneisuus on vähentynyt 87 %
- Olen oppinut tunnistamaan ja käsittelemään vaikeita tunteita 79 %
- Olen oppinut miten huolehtia hyvinvoinnistani ja jaksamisestani 83 %
- Ymmärrykseni rahapeliongelmasta ja sen vaikutuksista läheisiin on lisääntynyt 97 %
Prosenttiosuus: täysin tai melko samaa mieltä -vaihtoehdon valinneet (2021-2023). Vertaisryhmien hyödyllisyys: ka. 9,1 (asteikko 0–10, 2023).
10+!!!! Käsittelin asioita, joita en tiennyt, että pitäisi käsitellä ja mitkä olin itse käsitellyt surkeasti / en ollenkaan. Ihmiset huippuja ja motivoituneita, asiat tarkoituksenmukaisia ja edistäviä.
Yhteystiedot
Markus Sjöholm
Kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija
markus.sjoholm@sosped.fi | 041 545 2595
Olen tavoitettavissa arkisin klo 9–17 välillä.
Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai tarvitset apua nopeasti, soita MIELI ry:n Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 (päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä) tai yleiseen hätänumeroon 112.