fbpx Hyppää sisältöön

Chatista anonyymiä vertaistukea

Kokemusasiantuntijat, Läheisille, Pelaajille, Vertaisohjaajat

Miksi pelaaja kieroilee? Miksi kaikki on valhetta? Läheisen mielessä voi olla monia kysymyksiä ja ajatuksia. Pelirajaton-chatissa päivystää entisiä pelaajia, jotka toivovat, että myös läheiset uskaltavat tulla juttelemaan mieltään askarruttavista aiheista. Chatissa voi keskustella myös pelaajan läheisen kanssa.

Jaakko toimi Pelirajaton-chatissa vertaisohjaajana. Alajuuma pelasi ennen itse rahapelejä ongelmallisesti. Chatissa hän on monesti keskustellut myös rahapelaavien läheisten kanssa.

”Moni läheinen haluaa ymmärtää pelaajaa paremmin. Voin omien kokemuksieni kautta auttaa heitä ymmärtämään mitä pelaajan mielessä tapahtuu”, hän pohtii.

”On vaikea ymmärtää, miksi pelaaja kieroilee ja valehtelee. Olen käynyt läpi tämän sairauden ja tiedän, että valehteleminen kuuluu siihen. Sairaus muutti myös minua.”

”Läheinen ei välttämättä tunnista omaa avuntarvettaan lainkaan, he vain etsivät apua pelaajalle.”

Myös Mika on myös entinen pelaaja ja on toiminut Pelirajaton-chatissa vertaisohjaajatyössä. Hän suhtautuu myönteisesti ajatukseen, että keskustelemaan tulisi myös pelaajien läheisiä.

–Chatissa olen sillä asenteella, että siellä jutellaan ihminen ihmiselle. Kuka tahansa saa tulla keskustelemaan”, hän toteaa ja jatkaa,
–Ykkösjuttu on kuunnella tämän aiheen kanssa. Kuuntelen ja kerron, mitä tiedän.”

Tahtoa tukea läheisiä

Jaakko toivoo, että läheiset tunnistaisivat oman jaksamisensa rajat ja pyrkisivät pitämään myös itsestään huolta.

–Yritän aina kysyä myös läheisten omaa jaksamista ja vointia. Tiedän, että omat läheiseni joutuivat elämään raskasta arkea pelien ollessa päällä, Jaakko miettii.

–Moni läheinen yllättyy, kun heiltä kysyy, millaista tukea he tarvitsisivat. Läheinen ei välttämättä tunnista omaa avuntarvettaan lainkaan, he vain etsivät apua pelaajalle.

Entisenä pelurina Jaakko ymmärtää läheisiä, jotka yrittävät ratkaista peliongelman pelaajan puolesta. Hän kuitenkin tietää, että pelaamisen lopettaminen voi lähteä onnistuneesti liikkeelle vain pelaajasta itsestään.

–On joskus vaikea chatissa kirjoittamalla saada toinen ymmärtämään, ettei pelaajaa voi pelastaa kukaan muu kuin pelaaja itse. Kauhea huoli pelaajasta sumentaa kaiken.

”Väsyneen läheisen voi olla vaikea ottaa vastaan ajatus siitä, että tukea voi, mutta pelastaa ei voi. Rakastaa voi myös etäämmältä.”

Jaakko lisää, että toivoa on. Tukitahoja on paljon ja peliriippuvuudesta on mahdollista selvitä. Läheisen on vain maltettava pitää itsestään huolta. Tällöin heillä on myös voimia olla tukena pelaajalle, jos hän on joskus valmis aloittamaan toipumisen.

–Väsyneen läheisen voi olla vaikea ottaa vastaan ajatus siitä, että tukea voi, mutta pelastaa ei voi. Rakastaa voi myös etäämmältä.

Katso Pelirajaton-chatin aukioloajat!