Hyppää sisältöön

Läheiset

Myös rahapelaajien läheiset tarvitsevat tukea

Lähes 800 000 suomalaista läheistä on kertonut, että hänen yhdellä tai useammalla läheisellä oli ollut ongelmallista rahapelaamista. Vuonna 2019 rahapeliongelma on ollut tavallisimmin itselle tärkeällä ystävällä, mutta ongelma on yleistynyt perheenjäsenillä kuten isillä, sisaruksilla, isovanhemmilla tai puolisoilla.

Ongelmallisesti pelaavan läheinenkin tarvitsee tukea ja apua.
Läheinen – ota tilanteessasi nämä huomioon:

 1. Suojaa omat ja perheesi varat ja tulot.
 2. Keskustele pelaajan kanssa pelaamisen vaikutuksista läheisiin ja sinuun. Pelaajan voi olla vaikea nähdä asiaa muiden näkökulmasta.
 3. Huolehdi ensisijaisesti omasta jaksamisestasi. Apua saat mm. läheisten vertaistukiryhmistä, kriisipuhelimesta, Peluurilta, terveysasemaltasi, muilta ammattilaisilta, kuten psykologilta.
 4. Kysy pelaajalta minkälaista tukea hän kaipaa sinulta, mutta muista asettaa selkeät rajat, joiden mukaan tarjoat apua ja tukea.
 5. Pelaaja ei hyödy siitä, että kannat päävastuun. Hänen tulee itse ottaa vastuu omasta pelaamisesta ja pelaamisen vaikutuksista.
 6. Muista, että vain pelaaja itse voi tehdä päätöksen pelaamisen lopettamisesta.

Ohjaajakoulutus läheisille

Ohjaajakoulutuksen käyneenä pääset toimimaan Pelirajaton-toiminnan vertaistukiohjaajana. Vertaisuus tarkoittaa sitä, että sinulla on oma kokemus ongelmallisesti rahapelaavan läheisenä elämisestä. Ihmisten tukemisesta et tarvitse aiempaa kokemusta.  Lue lisää vapaaehtoistyöstä.

Tarjolla on erilaisia tehtäviä läheisohjaajille, joista voi valita itselleen mieluisimman.
Vertaisohjaajana voi:

 • Ohjata vertaisryhmää kasvokkain tai Zoomin välityksellä (yksi ryhmä kokoontuu 12 kertaa 2 tuntia kerrallaan työkirjaa hyödyntäen).
 • Soitella vertaispuheluita (kertaluonteisia puheluita oman aikataulun ja yhdessä sovitulla tahdilla).
 • Keskustella Pelirajaton-chatissa (1 tunnin päivystysvuoro viikossa ilta-aikaan).
 • Keskustella Pelirajaton-ryhmächatissa (vuoroja valita oman aikataulun ja itseä kiinnostavien teemojen perusteella).
 • Toimia tukihenkilönä kasvokkain tai puhelimessa (tukisuhteet kestävät 3-6 kk, yhteydenpidon määrästä sovitaan tuettavan kanssa)

Voit edelleen kulkea pelaajan vierellä tai pelit ovat mennyttä elämää, kunhan tilanteesi on tasapainoinen voit hakea koulutukseen. On kuitenkin tärkeää, että omat voimavarasi ovat hyvä, jotta pystyt parhaasi mukaan tukemaan muita saman kokeneita eli vertaisiasi.

Koulutusaikataulu

Kevät 2023

Kevään koulutustiedot tulevat vuoden 2022 loppupuolella

Hakuaika: 
Koulutusviikonloput:
Paikka:

Vertaisohjaajan peruskoulutus on sinulle maksuton.
Pelirajaton maksaa matka-, ruoka- ja yöpymiskulut.

Vertaisohjaaja ja kokemusasiantuntija Emmin kokemus ohjaajana toimimisesta. Lue Emmin ajatuksia läheisenä.

Ilmoittaudu

Täytä oheinen hakulomake. Otamme sinuun yhteyttä toivomanasi ajankohtana ja keskustelemme odotuksistasi sekä Pelirajaton-toiminnasta ja koulutuksesta.


Artikkeilta läheisille

Tukea läheisille

Tukea läheisille löytyy

Läheisten tarinoita

Peliongelman keskellä voi tuntua yksinäiseltä, mutta moni elää samanlaisessa tilanteessa. Suomessa elää 800 000 läheistä, joiden elämää rahapeliongelma koskettaa. Jokaisella heistä on oma tarina kerrottavanaan. Tarinat ovat kaikki erilaisia, mutta niissä on myös paljon samaa.

Lue läheisten tarinoita heidän itsensä kirjoittamina.