fbpx Hyppää sisältöön

Vertaistukea rahapelaajien läheisille

Tarjoamme
monipuolista vertaistukea
myös sinulle läheinen

Pelirajaton tarjoaa monipuolista ja hyödylliseksi koettua vertaistukea kaikille läheisille.

Tervetuloa mukaan, tilanteestasi riippuen lyhyt- tai pidempikestoisen vertaistuen pariin. Tutustu läheisille tarjolla oleviin palveluihimme alta.


Lyhytkestoinen vertaistuki:

Lyhytkestoisia vertaispalveluitamme ovat vertaispuhelin, vertaisloma, chat ja ryhmächat. Saat toivoa, uusia näkökulmia ja mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan elämäntilannettasi sekä löytää ratkaisuja siihen.

Vuonna 2022 läheiset kokivat lyhytkestoisesta vertaistuesta seuraavia vaikutuksia:

 • mieliala kohosi ja olo helpottui (94 % palautetta antaneista osallistujista oli väitteen kanssa täysin tai lähes samaa mieltä)
 • koin tulleeni kuulluksi (100 %)
 • kynnys hakea apua madaltui (88 %)
 • toiveikkuus lisääntyi (63 %)
 • sain kannustusta ja neuvoja (94 %)
 • ymmärrykseni ongelmasta ja sen vaikutuksista läheisiin lisääntyi (88 %)

Keskustelu läheisohjaajan kanssa oli aidosti kohtaava ja kuunteleva. En niinkään kaivannut neuvoja, vaan pohdin omaa tilannettani sekä ajattelemiani ratkaisuja ääneen. Puhelun toinen osapuoli oli erinomaisesti läsnä ja keskustelu oli kiireetön. Tämä keskustelu kannusti minua etenemään suunnittelemallani tavalla. Hän myös aktiivisesti kannusti pitämään itsestäni huolta – ei kuitenkaan tuputtamalla.”
– Vertaispuhelun käyneen läheisen palaute


Pitkäkestoinen vertaistuki:

Vertaisryhmät, tukihenkilötoiminta ja Voimaviikonloppu kuuluvat läheisille suunnattuihin vertaistukipalveluihimme. Näissä pidempikestoisissa palveluissa tarjoamme tukea ja keinoja läheisen hyvinvoinnin pysyvämpiin muutoksiin.

Vuonna 2022 läheiset kokivat pidempikestoisesta vertaistuesta seuraavia vaikutuksia:

 • toivottomuus väheni (91 % palautetta antaneista osallistujista oli väitteen kanssa täysin tai lähes samaa mieltä)
 • syyllisyyden ja häpeän tunteet ovat vähentyneet (94 %)
 • ahdistuneisuus on vähentynyt (93 %)
 • olen oppinut tunnistamaan ja käsittelemään vaikeita tunteita (85 %)
 • olen oppinut huolehtimaan hyvinvoinnistani ja jaksamisestani (85 %)
 • ymmärrykseni ongelmasta ja sen vaikutuksista läheisiin lisääntyi (98 %)

”Puolison rahapeliongelman vaikutuksia itseen tuli käsiteltyä ryhmässä säännöllisesti. Muutoin olisin huomaamattani lakaissut tahattomasti asiaa maton alle. Käsittely on muuttanut omaa asennettani toiveikkaammaksi, ja samalla toisaalta realistisemmaksi. Sain tukea omasta itsestäni huolehtimiseen, ja olen pitänyt paremmin itsestäni huolta. Omat arvot, tarpeet ja toiveet on selkiytyneet, ja sen lisäksi olen rohkaistunut myös puhumaan niistä. Työkirja jää käyttöön jatkossakin!”
– Vertaisryhmän käyneen läheisen palaute


VERTAISPALVELUT

Lyhytkestoiset
vertaispalvelut:

Vertaispuhelin

– yksilöllistä vertaistukea viikon sisällä

Vertaispuhelimessa pääset keskustelemaan tilanteestasi luottamuksellisesti koulutetun vertaisohjaajan kanssa. Puhelun voit varata läheisohjaajalle tai pelaajataustaiselle ohjaajalle. Vertaispuhelimen läheisohjaajat ovat pelaajien puolisoita, ex-puolisoita tai vanhempia.

Pyydä puhelua täyttämällä lomake vertaispuhelimen esittelysivulta. Lomakkeella saat kertoa tilanteestasi ja toiveistasi puhelusta.

Valitsemme sinulle lomakkeen perusteella sopivan vertaisohjaajan, joka on viikon sisällä sinuun yhteydessä sopiakseen puheluajan kanssasi.

Vertaisloma

– rentoutumista ja ryhmätapaamisia

Vertaisloma painottuu aina ensisijaisesti hyvinvoinnin ja liikunnallisten teemojen ympärille (löydät ohjelmaesimerkin täältä). Sosped-säätiön vertaislomaan kuuluu kahden tunnin vertaistuellinen ryhmäkeskustelu muiden lomaryhmäläisten kanssa.

Vertaislomat toteutetaan yhteistyössä MTLH:n ja lomapaikan kanssa. Pelirajaton vastaa vertaiskeskusteluhetkistä (2h).

Viisipäiväiselle vertaislomalle voit hakea yksin tai yhdessä rahapelaavan läheisesi kanssa. Lomalla on omavastuumaksu.

Syksyn haku on jo päättynyt. Seuraavan loman haku alkaa loppuvuodesta. Ilmoitamme ajankohdan mahdollisimman pian. Voit sillä välin tutustua vertaislomiin sivuiltamme tai MTLH:n sivujen kautta.

Chat

– anonyymiä vertaistukea ilman ajanvarausta 

Chatissa voit keskustella vertaisohjaajan kanssa anonyymisti ja ilman ajanvarausta. Voit keskustella joko läheis- tai pelaajataustaisen ohjaajan kanssa. Tarkista päivystysajat:

Ryhmächat

– keskustelua ohjaajien ja vertaisten kanssa

Ryhmächatteja on luvassa kevään aikana ja ne ovat avoimia sekä pelaajille että läheisille. Chateissa on mukana kaksi Pelirajaton-toiminnan vertaisohjaajaa.

Webinaarit: kevään webinaarit eivät ole vielä varmistuneet

Pelirajaton järjestää kaksi maksutonta webinaaria rahapelaajien läheisille.

Webinaareja ohjaa äititaustainen sekä puolisotaustainen läheisvertaisohjaaja. Molemmissa webinaareissa on mukana toipunut pelaaja.

Webinaarit pidetään Teams-alustalla. Halutessasi pääset esittämään kysymyksiä chatin kautta webinaarin aikana sekä osallistumaan keskusteluun. Osallistuminen tapahtuu ilman kuvaa ja ääntä, ja pelkällä nimimerkillä.

Tutustu webinaareihin alta ja ilmoittaudu mukaan täyttämällä lomake. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ja ohjeet sähköpostiin 1–2 päivää ennen webinaaria.


Pitkäkestoiset vertaispalvelut:

Vertaisryhmät

– pienryhmiä kasvokkain ja verkossa

Vertaisryhmät kokoontuvat kerran viikossa kahden tunnin ajan. Kaikki osallistujat ovat läheistaustaisia. Ryhmää ohjaaja koulutettu läheistaustainen vertaisohjaaja.

Ryhmissä hyödynnetään läheisille tehtyä työkirjaa, joka myös ohjaa ja teemoittaa ryhmäkertoja. Ryhmässä pääset luottamuksellisesti keskustellaan omasta tilanteestasi, ja kuulemaan tasavertaisesti myös muiden kokemuksia.

Tarjolla on kevään aikana ainakin kolme Teams-ryhmää: yksi ryhmistä on suunnattu pelaajien vanhemmille , toinen puolisoille ja kolmas on kaikille läheisille ryhmä. Kaikki ryhmät kokoontuvat kuusi kertaa.

Tukihenkilöt

– yksilöllinen tukisuhde muutosmatkallesi

Tukihenkilö toimii tukenasi 3–6 kk ajan. Pidätte yhteyttä sovitusti puhelimella tai Teamsillä ja käsittelette tärkeinä pitämiänne aiheita työkirjaa hyödyntäen. Katso ajankohtainen tilanne vapaana olevista tukihenkilöistä täältä.

Voimaviikonloput läheisille

– tietoa, vertaistukea ja rentoutumista

Läheisten voimaviikonlopussa pääset käsittelemään vertaistesi, kokemusasiantuntijoiden ja työntekijöiden kanssa monia läheisille tärkeitä teemoja yhden viikonlopun aikana.

Pääset hetkeksi rentoutumaan ja hengähtämään arjen kiireistä ja rahapelaamisesta johtuvista haitoista. Pääset käyttämään kylpylähotellin palveluita ja mikä parasta, syömään hyvin.

Kevät 2024: kaikille läheisille

Hakuaika: ma 29.1. – ma 22.4.2024
Milloin: pe 24.5. – su 26.5.2024
Missä: Peurungantie 85, 41340 Laukaa | Peurunka
Kustannus: koko viikonloppu 25 €


Markus Sjöholm

Kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija

markus.sjoholm@sosped.fi | 041 545 2595