fbpx Hyppää sisältöön

Jackpot – interaktiivinen näytelmä rahapeliriippuuvudesta

Rahapelaaminen

Jackpot – interaktiivinen näytelmä rahapeliriippuvuudesta

Jackpot on aito ja riisuttu todellisuus rahapeliriippuvuudesta, joka herättää toivoa. Se saa temmattua katsojansa mukaansa pohtimaan peliriippuvuuden matkaa yhdessä vuorovaikutteisesti näyttelijän kanssa suoraan omalta kotisohvaltasi.

Tatu Mönttisen ohjaama ja näyttelemä Jackpot – interaktiivinen tarina peliriippuvuudesta perustuu kolmen henkilön tositarinoihin, jotka ovat kokeneet jopa traagisen rahapelien imun. Esityksessä kolme tarinaa kietoutuu taidokkaasti yhdeksi ja herää henkiin fiktiivisen Esko-hahmon tarinaksi. Eskon seikkaillessa huolettomasti pelien maailmassa, hänen maailmansa alkaa muuttua värittömäksi ja pakonomaiseksi todellisuudeksi, josta ei tunnu löytyvän pois pääsyä.  

Raskaitakin tunteita herättävän näytelmän sanoma on kuitenkin hyvin selkeä.
–Jos joku häpeää tai tunnistaa edes osan esityksen varoittavista tunteista/käytöksestä, on parempi kertoa niistä läheisilleen tai mahdollisesti ammattilaiselle. Toivon, että esitys herättää toivoa ja voisi parhaassa tapauksessa toimia eräänlaisena terapiasessiona heille, joilla saattaa olla jo ongelma tai on ollut – toivoa on aina!

Näytelmän alussa ja lopussa ovatkin sanat ”Puhu, Ole avoin, Rakasta”.
–Vaikka häpeä olisi suuri, on tärkeää puhua ja olla avoin, on sitten läheisellä tai itsellä rahapeleistä johtuvia ongelmia.

Rahapelaaminen on koskettanut nuorena Mönttistä itseään. Yksi esityksen tositarinoista onkin hänen kokemustarinansa.
 –Tarinan tunnetiloihin oli helppoa eläytyä, varmasti osittain myös siksi, että itse pelasin nuorena rahapelejä, mutta myös siksi, koska rahapeliriippuvuus herättää paljon isoja tunnistettavia tunteita.

–Isäni lukiessa näytelmää viime syksynä, hän kysyi minulta vakavana, onko minulla ollut peliriippuvuus. Onneksi itselläni ei koskaan mennyt se niin pitkälle, että olisi ehtinyt syntyä riippuvuutta, mutta se ei poista sitä, ettenkö tunnistaisi niitä pelaamisesta nousevia fiiliksiä.

Esityksen edetessä yleisö pääsee valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta käänteentekevän tapahtuman. Aluksi vaihtoehdot ovat kevyempiä, mutta esityksen edessä yleisö pääsee jopa eettisien ja moraalisien kysymysten äärelle.

Esityksessä on paljon tarttumapintaa, joista jokainen saa varmasti itselleen hienon teatterikokemuksen.


KokoTeatterissa lauantaina 4.2. klo 14.00
Helsinki, Hämeentie 3, 00530 Helsinki, Finland