fbpx Hyppää sisältöön

”Kokemukseni auttaa tulevaisuudessa ihmisiä” – neljä uutta kokemusasiantuntijaa valmistui kevään koulutuksesta

Kokemusasiantuntijat

Uusissa kokemusasiantuntijoissa on kolme toipunutta pelaajaa ja yksi pelaajan läheinen.

Pelirajat’on-kokemusasiantuntijoiden työn keskiössä on oman tarinan kertominen koulutuksissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Kokemusasiantuntijat tietävät millaista elämä peliongelman kanssa voi olla – niin pelaajalle kuin läheisellekin. Oman kokemuksen pohjalta pystyy tarkastelemaan pelaamisen syitä, seurauksia sekä peliongelman selättämistä.

Kevään koulutuksesta valmistui neljä uutta kokemusasiantuntijaa.

”Minulle kokemusasiantuntijaksi kouluttautuminen oli looginen seuraava askel sekä omassa toipumisessani että auttamistyössäni”, miettii tuore kokemusasiantuntija Jenna Mäkelä.

Mäkelä kamppaili peliongelman kanssa vuosien ajan. Vuosia väritti ahdistus ja toivottomuus. Pelaamisen selätettyään hän on kouluttautunut Pelirajat’on-vertaisohjaajaksi ja toivoo, että rahapeliongelma osattaisiin tunnistaa ja sen kanssa kamppailevia ihmisiä osattaisiin auttaa nykyistä tehokkaammin.

Kokemusasiantuntijana hän toivoo pääsevänsä puhumaan peliongelmasta laajemmillekin yleisöille.

Jenna, Petri ja Valtteri valmistuivat kokemusasiantuntijoiksi kevään koulutuksesta.

”Vertaisohjaajaksi kouluttautuessani toipumiseni oli vielä alussa. Ryhmää ohjatessani olen itsekin muuttunut päivä päivältä ja oppinut ymmärtämään sairauttani monesta uudesta näkökulmasta. Kaksi ryhmää ohjattuani oli hyvinkin päivänselvää, että kokemusasiantuntijuus, ja sitä myöten peliriippuvuudesta puhuminen suuremmalle yleisölle ja tietoisuuden nostaminen rahapelaamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista, on asia, jota tulen tulevaisuudessa tekemään ryhmän ohjaamisen lisäksi.”

Oman kokemuksen sanoittaminen ja tarinan kertominen erilaisille yleisöille lisää tietoisuutta rahapeliongelmasta, mutta myös siitä selviämisestä ja toipumisesta.

”Kokemusasiantuntijakoulutus sinetöi ajatuksen siitä, että minun polkuni oli sellainen kuin oli, jotta minulle syntyi kokemus, joka auttaa tulevaisuudessa ihmisiä.”

Koulutuksen aikana osallistujat käsittelevät mennyttä yhdessä. Tarinoiden jakamisella on arvoa myös tuoreille asiantuntijoille itselleen.

”Jos jo ryhmän ohjaaminen on auttanut hälventämään häpeää ja itseinhoa menneisyyden tapahtumista ja peluriminän toimintatavoista, niin kokemusasiantuntijuus sai peilikuvan näyttämään taas astetta enemmän ystävältä”, Mäkelä hymyilee.

Pelirajat’on-kokemusasiantuntijan voi tilata kertomaan omista kokemuksistaan ja vastaamaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin myös OmaPeluurin Kysy kokemusasiantuntijalta -palstalla. Tutustu kokemusasiantuntijatoimintaan!

teksti: Vilma Vuorio