fbpx Hyppää sisältöön

Kokemusasiantuntijamme Jouko vei pelaajien näkökulmaa päättäjille pakollisesta tunnistautumisesta

Kokemusasiantuntijat, Osallisuudella otetta rahapeliongelmiin, Pelaajille

”Tosi hyvin meni, vaikuttivat olevan vilpittömän kiinnostuneita”, kertoo syyskuisena torstaiaamuna Sisäministeriöstä ulos astuva kokemusasiantuntijamme Jouko. Hän on hetkeä aiemmin päättänyt oman puheenvuoronsa Rahapeliasioiden neuvottelukunnan kokouksessa.

Aamun kokouksessa agendalla oli valmistelussa oleva lakiuudistus hajasijoitettujen rahapeliautomaattien pakollisesta tunnistautumisesta. Jouko kävi kertomassa neuvottelukunnalle kokemusasiantuntijan näkemystä siitä, miten mahdollinen lakimuutos tulisi todennäköisesti puremaan ongelmapelaamiseen ja mitä parannettavaa laissa vielä olisi.

Rahapeliasioiden neuvottelukunta on ministeriöiden, eduskuntapuolueiden, poliisihallituksen ja avustuksia saavien yhteisöjen edustajista koottu yhteistyöfoorumi ja tiedonvälityksen kanava. Yleisössä Joukon puheenvuoroa istui siis kuuntelemassa lainsäädäntö- ja poliisiylijohtajista, kansliapäälliköistä, hallitus- ja finanssineuvoksista, kansanedustajista sekä toimitus- ja toiminnanjohtajista koostuva parikymmenhenkinen joukko, joka tekee aloitteita rahapelipolitiikan kehittämiseksi. He seuraavat ja arvioivat rahapelipoliittisten tavoitteiden toteutumista, pelaamisesta aiheutuvia haittoja sekä rahapelaamiseen liittyvän lainsäädännön valmistelua.

”Avasin heille aluksi konkreettisesti ongelmapelaajan tyypillistä toimintaa ja ajatusmaailmaa niin itseni kuin vertaistukiryhmissä kuulemani kautta. Peluri peittelee ja valehtelee sekä itselleen että muille. Hän häpeää omaa toimintaansa ja itseään. Hän voi pahoin, on rajaton eikä useinkaan pysy kartalla siitä, paljonko pelit ovat vieneet.”

Auttaisiko tunnistautuminen?

Joukon neuvottelukunnalle esittämä näkemys oli Pelirajat’on -toiminnan jättämän lausunnon
kanssa pitkälti yhdenmukainen: tunnistautuminen tulisi ehdottomasti liittää hajasijoitettujen automaattien lisäksi vähintään pelisalien automaatteihin. Jos näin ei tehdä, ongelmapelaaminen tulisi todennäköisesti siirtymään entistä vahvemmin kauppojen auloista pelisaleihin, ainakin isommissa kaupungeissa, joissa saleja on runsaasti.

Parasta olisi, mikäli tunnistautuminen liitettäisiin saman tien kaikkiin Veikkauksen rahapeleihin. Hyvä puoli laajassa tunnistautumisessa olisi Joukon näkemyksen mukaan esimerkiksi se, että kokonaiskulutus peleihin tulisi tällä tavoin selkeästi yhdestä paikasta näkyviin. Tätä tietoa pelaaja tarvitsee.

”Olen itse pelannut vain Veikkauksen pelejä: automaatteja, arpoja ja netissäkin. Olen tukenut edunsaajia valtavilla summilla. Automaatteihin hävityistä rahoista en tarkkaan tiedä. Netin puolella kipeä totuus paljastui, kun uskalsin katsoa talletuksien ja nostojen erotuksen. Näin minäkin muutoksen tarpeeseen aikoinani lopulta havahduin.”

Joukon mielestä pakollinen kattava tunnistautuminen olisi hyvä ja ainoakin keino tarjota pelaajille mahdollisuus asettaa itselleen pitäviä rajoja ja tarvittaessa estojakin. Hyvä puoli tunnistautumisessa olisi myös se, että liikaa pelaava ja samalla myös häpeästä kärsivä ihminen tietäisi, että pelaamisesta jää jälki. Liikaa pelaavalle pelkkä tunnistautumispakko voisi jo herättää itsessäänkin tunteen, että joku voi jossain nähdä.

Kysymysten tulva

Puheenvuoronsa päätteeksi Joukolle ja häntä ennen esiintyneelle THL:n tutkijalle seurasi kysymysten tulva.

Saataisiinko peliongelmaa vähennettyä, mikäli pelikoneet vietäisiin erillisiin pelisaleihin? Mikä olisi mainostuksen vähentämisen oletettu vaikutus ongelmapelaamiseen? Kun oma peliraja olisi täynnä, siirtyisivätkö monet pelaamaan ulkomaisille sivustoille? Puututtiinko missään pelipaikoilla ikinä Joukon pelaamiseen?

”Missään ei tosiaan ikinä puututtu. Kivahan näihin oli vastailla toisiamme täydentäen ja hienoa, että olivat näin aidon kiinnostuneita kuulemaan kokemusasiantuntijan näkökulmaa. Nyt toivotaan, että lopullisesta laista tulee hyvä ja riittävän kattava.”

Jouko kevensi kokouksen lopussa tunnelmaa kertomalla kasvatelleensa partaansa siitä lähtien kuin pelaamattomuus alkoi. Virkamiehet toivoivat, että parta kasvaisi jatkossakin.

Osallisuudella otetta rahapeliongelmiin -hankkeessa kehitetään peliongelmaan tarjottua hoitoa kokemusasiantuntijoiden ja kuntien kanssa sekä pyritään lisäämään rahapeliongelman kokeneiden vaikuttamismahdollisuuksia rahapeliongelmien vähentämiseksi. Ehdota yhteistyötä: markus.sjoholm(a)sosped.fi

Lain eteneminen

  1. Ennen juhannusta sisäministeriö julkaisi lakiluonnoksen, johon tuli lausuntoajan umpeutuessa elokuussa 59 lausuntoa.
  2. Lausunnoista on hiljattain julkaistu yhteenveto (pdf-tiedosto).
  3. Tällä hetkellä laki on lausuntokierroksen jälkeisessä jatkovalmistelussa Sisäministeriössä, jonka jälkeen se esitellään hallitukselle lokakuussa.
  4. Sen jälkeen asia siirtyy muutamien käsittelyvaiheiden ja mahdollisten korjausten kautta eduskunnan käsittelyyn ja äänestettäväksi vielä syysistuntokauden aikana.
  5. Mikäli laki menee läpi, sen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2021 alusta.

Jouko

  • Pahin pelikausi 2005-2010.
  • Pelasi raha-automaatteja sekä Veikkauksen nettipelejä.
  • Ongelmapelaaminen oli seurausta tunteiden käsittelyn ongelmista.
  • Läheisen tiukka puuttuminen auttoi hakeutumaan avun piiriin.
  • Sai apua Peliklinikan avohoidosta ja muusta terapiasta.
  • Kouluttautui vertaisohjaajaksi 2014 ja kokemusasiantuntijaksi 2016
  • Yhdeksäs Joukon ohjaama Pelirajat’on-vertaisryhmä käynnistyy Helsingissä ensi viikolla (ryhmä täynnä!)
  • Perehtynyt mindfullnessiin

Teksti: Markus Sjöholm