fbpx Hyppää sisältöön

Läheinen, mitä voit tehdä, kun toinen pelaa liikaa?

Läheisille

Läheinen, mitä voit tehdä, kun toinen pelaa liikaa?

Sinun voi olla erittäin vaikeaa suhtautua pelaajaan kunnioituksella suhteessa heränneiden pettymysten tunteiden jälkeen. Olet saattanut kantaa paljon vastuuta pelaajan puolesta omia rajojasi rikkomalla, etkä olekaan saanut “mitään” takaisin.

Etenkin parisuhteessa dynamiikka vääristyy pahasti. Vastavuoroisuuden periaate ei toteudu suhteessa, jossa toinen on riippuvainen. Itse asiassa myös sinä läheisenä olet riippuvainen.

Peliongelman paljastuttua voit omien voimavarojesi mukaan keskustella ongelmasta pelaajan kanssa syyttämättä ja kertoa esimerkiksi omia tuntemuksiasi pelaamisen vaikutuksista suhteeseen. Voit ohjata pelaajan avun piirin, mutta on tärkeää muistaa, että sinä et voi saada pelaamista loppumaan.

Ongelma itsessään ei poistu sillä, että otat pelaajan raha-asiat hoitaakseen. Siitä voi olla hyötyä jonkin aikaa, jotta pelaaja saa etäisyyttä peleihin voidakseen alkaa käsitellä riippuvuuden taustalla olevia asioita, mutta se on vain väliaikainen ratkaisu.

Todellinen muutosprosessi vaatii paljon aikaa ja pelättyjä retkahduksia. Sinun tulee miettiä, oletko yhä valmis kulkemaan pelaajan rinnalla tämän prosessin läpi. Mitkä ovat rajasi? Mitä voit sitten tilanteessa tehdä?

Mielestäni on tärkeää ottaa henkistä/fyysistä etäisyyttä pelaajaan ja alkaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Etäisyyden ottaminen ei välttämättä tarkoita eroa.

Ihmissuhteen ongelmat eivät kuitenkaan lopu siihen, että pelaaminen loppuu, eikä riippuvuus ole vain riippuvaisen itsensä ongelma. Ihmissuhde on rakennettava alusta pelaamisen ja hoivaamisen loputtua, jos kumpikin osapuoli sitä haluaa.

Kriisi on vaikeista tunteistaan huolimatta hieno mahdollisuus kasvaa ihmisenä ja tehdä elämästään enemmän todellisen itsensä näköistä.

Pelirajaton-vertaisohjaaja


Uusimmat

 • Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille

  Syksyn webinaarit rahapelaajien läheisille Pelirajaton järjestää kaksi maksutonta webinaaria rahapelaajien läheisille tiistaina 5.9.2023 tiistaina 12.9.2023 kello 18.00–19.30. Ensimmäistä webinaaria ohjaa puolisotaustainen…

 • Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn

  Läheinen, vastaa palvelukyselyyn Rahapelaajan läheiset, haluamme kuulla teitä! Millaiseen vertaistukipalveluun sinä läheisenä hakeutuisit? Mitä toivoisit palvelulta? Hyödynnä mahdollisuutesi vaikuttaa ja auttaa…

 • Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa

  Liikunta avuksi peliriippuvuudessa Liikunta on hyvä työkalu muun hoidon ohella auttamaan irti peliriippuvuudesta, sanoo liikunnanohjaaja ja valmentaja Ville Vilén. ”Tärkein syy…

 • Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa

  Liikunnasta voi tulla pelaamiselle korvaava tapa Löydämme jatkuvasti todisteita siitä että elämäntapamme ja ympäristömme on todella vahva vaikuttaja riippuvuuden syntymisessä ja…